Új gyógymód: a colitis ulcerosa probiotikummal kezelhető

Szerző: Szimpatika
Tanulmányok szerint a probiotikumok enyhítik a gyulladásos bélbetegség tüneteit, és elősegítik a szervezet öngyógyító folyamatait.

Csak az USA-ban több mint 1 millió ember szenved valamiféle gyulladásos bélbetegségben, melyek közül a leggyakoribbak a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség. A gyulladásos bélbetgség esetén a bél belső nyálkahártyája begyullad és sérül. A tünetek közé tartozik a hasi fájdalom, a (véres) hasmenés, fogyás és a rectális vérzés. Egy új tanulmány bizonyította, hogy a kísérletben résztvevő colitis beteg egereknél a probiotikumos kezelés csökkentette a végbél-vérzést, a szöveti gyulladást és segítette a testsúlygyarapodást.

A szóban forgó egereknél a bélfal véredényeinek növekedése is nagyobb volt, mely fontos a sérült szövetek gyógyulása szempontjából. A probiotikumok az emberi bélsejtes laboratóriumi vizsgálatok során is ösztönözték az új erek növekedését. Hasmenés, székrekedés kezelésére régóta használják A probiotikumok ártalmatlan mikroorganizmusok, egyfajta baktériumok, melyek az emberi bélrendszerben élnek, s megfelelő mennyiségben elősegítik az emésztést. Kutatók szerint egyre népszerűbbé válnak a gyomor-és bélrendszeri betegségek kezelésében. Japánban és Dél-Koreában régóta használják a hasmenés vagy székrekedés kezelésére.



A probiotikumok ártalmatlan mikroorganizmusok, egyfajta baktériumok, melyek az emberi bélrendszerben élnek, s megfelelő mennyiségben elősegítik az emésztést. Kutatók szerint egyre népszerűbbé válnak a gyomor-és bélrendszeri betegségek kezelésében. Japánban és Dél-Koreában régóta használják a hasmenés vagy székrekedés kezelésére.

A tanulmányt, mely az American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology című lapban jelent meg, két szakaszban végezték. Először a kutatók a colitis beteg egereket probiotikumokkal kezelték, a betegség nem gyulladásos időszakában. Az eredmények azt mutatták, hogy a probiotikumos kezelés nem csak enyhítette a colitis tüneteit, hanem a kezelt egerek vastagbél szöveteinek nagyobb volt az angiogenezise (véredényképzés), mely az új erek fejlődésének szakasza, ami fontos a sebek gyógyulásában.

A második szakaszban azt vizsgálták, mi történik, ha emberi bélsejteket kezelnek probiotikumokkal, kémcsőben. A kutatók megállapították, hogy a probiotikumos kezelés itt is elősegíti az angiogenezis folyamatát. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az angiogenezis szerepet játszik a colitishez hasonló gyulladásos bélbetegségek fellángolásában. Ugyanakkor kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy amint a fellángolás enyhül, az angiogenezis nélkülözhetetlen a megfelelő gyógyuláshoz.

Forrás: WEBBeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!