Köhögés: mikor van szükség orvosra?

Szerző: Szimpatika
A légutak és a torok enyhe gyulladása, ingerlése köhögést okozhat. Ez a reakció azáltal keletkezik, hogy az irritált idegek jelzik az agy számára, hogy az irritáló tényező megszüntetése intenzív levegőkiáramlást igényel.
A köhögés a szervezet mindennapos reakciója, amely az esetek többségében nem kíván szakszerű kezelést. A köhögés erőssége és jellege azonban betegségre is utalhat. Fontos figyelmeztető tünet lehet, hogy a köhögéshez társul-e váladékozás, és hogy milyen a távozó köpet - írja a webbeteg.hu.



Allergia és asztma

Az allergének belélegzésének hatására az arra érzékenyek tüsszentéssel, köhögéssel reagálhatnak, például pollen- vagy porallergia esetén. Ez csak egyike azoknak a fizikai tüneteknek, amelyeket az allergiások tapasztalhatnak. Megoldást jelentene az allergén eltávolítása a beteg környezetéből, de ennek a kivitelezése gyakran problémás, például szénanátha esetén. Időszakosan jelentkező tüdőbetegség az asztma. Az ezzel a betegséggel diagnosztizált páciensek gyakran szenvednek - többek között - köhögéstől, amely csak a megfelelő kezelés hatására csillapodhat.

Légúti fertőzések és a tüdő megbetegedése

A különböző fertőzések miatt begyulladhat a torok vagy a tüdő. Bármilyen légúti vírusos vagy bakteriális fertőzést kísérhet köhögés. A szamárköhögés például hosszan elnyúló köhögési rohamokkal jár. A szűnni nem akaró, köpettel járó köhögés idült hörghurutra utalhat, amelyhez krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kapcsolódhat. A hörgők és a tüdő rákos elváltozása állandó köhögést okoz. A betegség előrehaladott stádiumában a köhögéssel vér is távozik.

Köhögéssel járó egyéb betegségek

A reflux (GERD) légúti tünetei közé tartozik a főként étkezés után, előrehajláskor, emeléskor vagy fekvő pozícióban ránk törő köhögés, amelyet a gyomorsavtartalom közvetlen irritációja vált ki. A szív károsodása vagy túlterheltsége is okozhat köhögést. A szívelégtelenség egyik tünete, hogy a beteg fehér vagy rózsaszín habzó váladékot köhög fel. Súlyos légúti szövődmények következhetnek be cisztás fibrózis esetén, amely egy génhiba miatt kialakuló, örökletes betegség. Az elváltozás hatására a külső elválasztású mirigyek fokozott váladékozása köhögésre ingerelheti a szervezetet.

Mikor igényel a köhögés célzott orvosi kezelést?

A köhögés csillapítása érdekében ajánlott odafigyelni a levegő párásítására, mert az alacsony páratartalom irritálhatja a torkot. A torokszárazságon bármilyen kemény cukorkának a szopogatása is segít, de ez a fulladás veszélye miatt csak bizonyos életkor felett lehetséges. A torokban lerakodó váladék irritációját meleg folyadék bőséges pótlásával csökkenthetjük. A húsleves, a különböző teák és növényi főzetek alkalmazása enyhítheti a panaszokat. Ha a köhögés napok múltán sem szűnik meg, esetleg láz, nehézlégzés vagy légszomj tapasztalható mellette, érdemes orvosi segítséget igényelni. A kivizsgálás akkor is ajánlott, ha a köhögés során váladék jelentkezik, amely sűrű állagú és zöldessárga. Rózsaszín vagy egyértelműen véres köpet esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Szintén sürgős ellátásra szorul a páciens, ha súlyos légzési vagy nyelési nehézségei vannak.

Forrás: webbeteg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!