Lazítson masszázzsal!

Szerző: Dr. Boros Szilvia
A masszázsnak számos válfaja ismert mind a nyugati, mind a keleti fajtákból. Mivel gyógyító hatásuk már az ókorban ismert volt, ezért nem véletlen, hogy sokféle irányzat vált népszerűvé nem csak a luxusszállodákban, hanem a gyógyászatban is.
Manuális nyirokdrenázs

A klasszikus masszázs egy speciális fajtája, amelynek segítségével a nyirok-keringés fokozható. Alacsony intenzitású, körkörös mozdulatokkal végzik. Javallatai a következők: nyiroködéma (a malignus folyamatok kivételével!), krónikus vénás elégtelenségben létrejött ödéma, reumás betegségek, Sudeck-szindróma, sérülések, műtétek utáni ödémák, stb. Nem javasolt viszont malignus folyamatokban, trombózis, tbc, stb. esetén.


Reflexzóna-masszázs

A reflexzóna-masszázs a szegmentális reflexek kialakításán alapul. Ezáltal a szervekhez, szervrendszerekhez elektromos inger érkezik, amely az adott szervek működését befolyásolja. Számos válfaja ismert: kötőszöveti masszázs, kolon-terápia, talpmasszázs.

Kötőszöveti masszázs

Elisabeth Dicke gyógytornász fejlesztette ki a kötőszöveti masszázst 1929-ben. Ha a belső szervek valamelyike (epehólyag, gyomor, tüdő, stb.) beteg, akkor a törzs különböző helyeinek tapintása során zónák fedezhetők föl. A zónák (vagyis kötőszöveti kötegek) sokszor szabad szemmel is jól látható kitüremkedések, vagy "besüppedések" képében. Minden kötőszöveti zónához rendelhető egy szerv, amelyet először egy angol neurológus, Head írt le 1893-ban. A kötőszöveti masszázs során az egyes zónákhoz tartozó szervek működését lehet befolyásolni. A mozgásszerveket érintő funkcionális kórképek esetén, különböző szervbántalmakban hatékony terápiának bizonyul. Gyulladásos megbetegedések, tumorok és pszichiátriai kórképek esetén viszont a masszázs terápia nem javasolt.

Periosteum kezelés

A periosteum-kezelés (csonthátya-kezelés) ritmikusan végzett, pontszerű nyomómozdulatokból álló masszázsfajta, amelyet a megfelelő csontfelületen végeznek. Hatására fájdalom keletkezik, amely elleningerként viselkedik, és a központi gátló rendszer aktiválása révén izomlazító, fájdalomcsillapító hatást hoz létre. A terápia időtartama 3 perc. Javasolható degeneratív csontbetegségek, lábszárfekély esetén fájdalomcsillapításra, angina pectoris oldására, epeköves görcsroham, stb. megszüntetésére. Nem szabad alkalmazni gyulladásos folyamatok, tumorok fennállása esetén, valamint a csontállományt érintő súlyos kórképekben (pl. osteoporosis, osteomalacia, etc.)

Kolonkezelés

A kolonkezelés vagy magyarul vastagbél masszírozás a has bizonyos, jól meghatározott pontjait érinti. Lényegében reflexzóna kezelésről van szó, amelynek során a vastagbél idegfonatainak tónusa és perisztaltikája befolyásolható. Krónikus székrekedés (obstipáció), epeúti megbetegedések, nyombélfekély, stb. esetén javasolható. Akut vastagbélgyulladás, malignus folyamatok, terhesség esetén viszont alkalmazása szigorúan tilos.

Hidromasszázs

35-37 fokos vízben történő relaxáló hatású terápia, amelynek során a testet lágy vízsugár masszírozza 20 percen át.

Forró guriga, lazító hátmasszázs

Két forró vízzel átitatott, hegerré összetekert törölközővel történik. A guriga folyamatosan vezet a nyakon, vállakon, háton át a keresztcsontig.

Szárazkefe masszázs

Simogató masszázs, amely félkemény sörtéjű kefével történik speciális technikával. Segítségével a vérkeringés gyorsul és a bőr legfelső, elhalt hámrétege eltávolításra kerül. Így a bőr simává, ápolttá válik. Mivel élénkíti az anyagcserét, ezért jól kombinálható méregtelenítő kúrákkal és a cellulitisz kezelésében is.

Anticellulitis masszázs

A bőr alatti kötőszövet zsugorodásának eredményeként alakul ki az ún. narancsbőr tünet, vagy latin nevén cellulitis. Jóllehet a narancsbőr nem szüntethető meg végleg, de számos kezelési módszerrel a bőr állapotán, feszességén masszázzsal sokat lehet javítani. Az anticellulitis masszázs erőteljes, morzsoló mozdulatokkal történik, 20 percen keresztül. Nem javasolt hatvan éves kor felett és visszeres láb esetén.


Relaxációs masszázs

A vérkeringést és a szövetek oxigenizációját fokozó, izomlazító, idegrendszert nyugtató masszázsforma, amely képzett szakemberek segítségével történik. Átlagos időtartam 30 perc.

Frissítő aromamasszázs

Illóolaj-keverék alkalmazásával történik, amely a svédmasszázs elemei segítségével fokozza a nyirokkeringést és véráramlást. Aromaként mogyoró olajat és borsmentát, vagy citromolajat és rozmaringot használnak. Időtartam 20 perc.

Víz alatti sugármasszázs

35-37 fokos vízben történő kezelés, amelynek során a masszőr erős vízsugárral masszírozza a testet 20 percen át. A kezelés egy speciális kádban, tangentorban történik. Jól alkalmazható izomcsomók (mialgiák) megszüntetésére, sérülések, vagy műtétek után az izomzat nyújtására, lazítására, az ízületek mozgékonyságának helyreállítására. Tilos alkalmazása a következő kórállapotokban: szívelégtelenség, súlyos magasvérnyomás, visszér és trombózisveszély esetén.

Talpmasszázs

A talpakon lévő reflexzónák felosztását először egy amerikai fül-orr-gégész, Fitzgerald végezte el. A masszőr a talpat gondolatban kétszer öt zónára osztja, amelyekben különböző szervterületek helyezkednek el. A talp bizonyos pontjainak erőteljes nyomása fájdalomérzetet vált ki, amelynek eredményeként a primér fájdalom csökken, a talp keringése javul, amely kellemes közérzethez vezet.


Tenyérmasszázs

A tenyérmasszázs eredete az ókori maja kultúrába nyúlik vissza, amelyet számos írásos dokumentum is bizonyít. Jürgen Kaiser az 1980-as évek elején adta ki tízéves munkájának gyümölcsét, amely a kéz reflexzónáiról ad részletes leírást. Állítása szerint jóval könnyebb a kézmasszázs rejtelmeit elsajátítani, mint a talpmasszázst. A masszázs lényege, hogy a tenyér bizonyos pontjaira gyakorolt nyomás és körkörös mozdulat, az erek mentén húzódó idegszálakon keresztül idegimpulzust eredményez, amely végül a gerincvelőbe, majd innen a megfelelő szervekhez, az agyhoz jut. Energiacsere alakul ki.

A terápiát mindig a hüvelykujjal végezzük. A jobb kézen az óramutatóval megegyező irányban, bal kézen azzal ellentétesen végezzük a körző mozgást, mialatt nyomást gyakorlunk a masszírozandó pontra. Ezzel a megfelelő szervek energiát kapnak. Abban az esetben, ha erős fájdalmat érzünk, a masszírozást óvatosan folytassuk, és fokozatosan növeljük a nyomás erősségét. Ez jelzi, hogy az adott szerv működésében rendellenesség rejlik. A módszer segítségével a vázizom és a különféle szervek regenerációját végezhetjük el saját magunk.

Forrás: HáziPatika

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!