A vesének sem jó a túl sok kenyér
2010. 01. 14.
Ismert és elfogadott tény, hogy az étrend és a tápanyagok fontos szerepet játszanak a betegség megjelenésében. Azonban bizonyos ételcsoportok esetleges káros hatása a sokat vitatott kérdések csoportjába tartozik: a kenyér a friss vizsgálatok szerint káros is lehet.
Az International Journal of Cancer folyóiratban közölt kutatásban olasz orvosok ennek érdekében végezték el vizsgálataikat 767 RCC-s beteg részvételével. A kontrollcsoport 1534 tagjánál akut, nem daganatos eredetű betegség állt fenn. A két csoport tagjainak korábbi, a diagnózist megelőző étkezési szokásait kérdőívek segítségével mérték fel.
A kapott adatok alapján elmondható, hogy az RCC betegség kialakulásának kockázatát a rendszeres és túlzott kenyérfogyasztás 94 százalékkal, a tészta és rizsfogyasztás 29 százalékkal, a tej és joghurt pedig 27 százalékkal növelte meg. Ellenben a rendszeres baromfihús fogyasztás a betegség kialakulásának kockázatát 26 százalékkal, míg a zöldség fogyasztás 35 százalékkal csökkentette.
Jelen kutatást megelőzően korábban nem irányult vizsgálat a gabonafélék és a rák kialakulása közti összefüggés feltárására. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy mérsékelt fogyasztásukkal és a zöldségfélék fokozott bevitele mellett a vesedaganat ezen típusa megelőzhető.
A kapott adatok alapján elmondható, hogy az RCC betegség kialakulásának kockázatát a rendszeres és túlzott kenyérfogyasztás 94 százalékkal, a tészta és rizsfogyasztás 29 százalékkal, a tej és joghurt pedig 27 százalékkal növelte meg. Ellenben a rendszeres baromfihús fogyasztás a betegség kialakulásának kockázatát 26 százalékkal, míg a zöldség fogyasztás 35 százalékkal csökkentette.
Jelen kutatást megelőzően korábban nem irányult vizsgálat a gabonafélék és a rák kialakulása közti összefüggés feltárására. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy mérsékelt fogyasztásukkal és a zöldségfélék fokozott bevitele mellett a vesedaganat ezen típusa megelőzhető.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Az sem jó, ha túl sok van belőle és az sem, ha kevés
- Nyári hajproblémák és megelőzésük
- Köszméte, avagy a vitaminokban gazdag egres
- Tévhitek a napozásról és a naptejről
- Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés
- Törpemalacokat és kutyákat vizsgáltak az ELTE kutatói
- Miért rosszabbodnak a refluxos panaszok nyáron?
- Ezért igyunk fügefalevél-teát!
- Milyen betegségeket kaphatunk el az élővizekben vagy a strandon?
- Hűtsd le magad belülről
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!