A rejtélyes hasfájás nyomában

Szerző: Szimpatika
Forrás: Webbeteg
Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Tünetek, okok és megoldási lehetőségek a több szempontból rejtélyesnek hasfájásos panaszokra.

Az irritábilis bél szindróma tünetei számos esetben étrendi, életviteli és stresszkezelési változtatásokkal kézben tarthatóak, illetve az állapottal való együttélés elsajátítása során enyhülhetnek. A betegek kis százaléka tapasztal csak súlyos tüneteket. Mivel az irritábilis bél tipikusan nem gyulladt, így nem nagyobb a vastagbélrák kockázata sem.


Az irritábilis bél szindróma tünetei

A betegség tünetei betegenként nagyfokú változatosságot mutathatnak és néha más betegséget utánozhatnak. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak: görcsös hasi fájdalom, puffadás, szelesség, gyakori hasmenés, ami székrekedéssel váltakozhat, és időnként nyákos széklet. Gyakori a hasi görcsök és a hasmenés jelentkezése pszichés stressz alatt.

Bizonyos esetekben súlyos tünetek is kialakulhatnak, amelyek nem reagálnak megfelelően a kezelésre. Mivel az irritábilis bél szindróma tünetei más betegséggel együtt is fennállhatnak, legjobb, ha tüneteit megbeszéli orvosával. Legtöbb beteg esetén az irritábilis bél szindróma hullámzó lefolyású krónikus (idült) betegség.

Nem tisztázottak az okok

Senki sincs teljesen tisztában az irritábilis bél szindróma hátterében álló pontos okokkal. A bélfalat több réteg izomzat alkotja, amelyek a béltartalom gyomorból a végbél irányába való mozgatása során ritmusosan összehúzódnak és elernyednek.

Normális esetben ezek az összehúzódások és elernyedések megfelelő ritmusban történnek. Ha azonban Önnek irritábilis bél szindrómája van, az összehúzódások erőteljesebbek lehetnek és hosszabb ideig állhatnak fenn, mint normális esetben. Emiatt a táplálék gyorsabban halad keresztül a beleken, ami görcsös hasi fájdalomhoz, bélgáz keletkezéséhez, puffadáshoz és hasmenéshez vezet.

Bizonyos esetben azonban ennek ellenkezője jön létre, a táplálék továbbítása lelassul, a széklet kemény és száraz lesz.

Egyes kutatók szerint az irritábilis bél szindrómát a bélfalban található idegek rendellenessége okozza, amelyek az érzékelést és az izom összehúzódásait szabályozzák. Nőknél kétszer gyakrabban alakul ki irritábilis bél szindróma. A kutatók szerint hormonális hatásoknak is szerepe van, amit alátámaszt az is, hogy a nők a menstruáció során a tüneteket súlyosabbnak élik meg.


Az irritábilis bél szindróma okai

Önnek feltehetően irritábilis bél szindrómája van, ha olyan ingerekre is erőteljes bélrendszeri panaszokkal (puffadás, fájdalom és hasmenés) reagál, amik másoknak nem okoznak problémát. Ilyen ingert jelenthet a stressz, a hirtelen nagymértékű étkezés, vagy bizonyos ételek (pl. csokoládé, tej, alkohol, egyes gyümölcsök és zöldségek, szénsavas üdítőitalok), gyógyszerek.

Ha Önnek cukormentes rágógumi, boltban vásárolt édesség, félkész étel, feldolgozott húsáru (felvágottak) fogyasztása után van hasi görcse és puffadása, míg nyers alapanyagokból házilag készített ételek után nincs, akkor előfordulhat, hogy a probléma valamely mesterséges édesítőszer (pl. sorbitol) vagy adalékanyag (pl. guargumi) emésztésének zavara, esetleg velük szembeni allergia.

Ha Ön a legtöbb irritábilis bél szindrómában szenvedő beteghez hasonlít, nagy valószínűséggel azt tapasztalja, hogy panaszai és tünetei bizonyos stresszes események (veszekedés vagy nem várt esemény) során kifejezettebbé válnak, illetve kiújulnak. Néha más megbetegedések, például egy fertőzéses hasmenés is rontják a tüneteket.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A betegeknek kb. a húsz százaléka fordul orvoshoz irritábilis bél szindrómára jellemző panaszaival, pedig a kivizsgálás biztonsági szempontból fontos lenne, mert korai stádiumban ugyanezek a tünetei néhány más betegségnek is, amelyek kezelhetők illetve feltétlenül kezelendők. Ilyenek a fertőzéses bélbetegségek, amelyek egy része kezelés nélkül krónikussá válhat (pl. a többféle kórokozó által produkált dizentéria, azaz a vérhas), a kólitisz ulceróza, a Crohn-betegség vagy a vastagbélrák.

Orvosa megfelelő vizsgálatokkal kizárja vagy megerősíti egyéb betegségek meglétét, irritábilis bél szindróma esetén pedig segít önnek a tünetek enyhítésében.

Forrás: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!