Fűszerekkel a gyulladás ellen
2014. 11. 24.
A Georgiai Egyetem laboratóriumi kutatásai szerint a leggyakrabban használt szárított gyógynövények és fűszerek blokkolhatják a gyulladást, mely diabéteszt és egyéb krónikus betegségeket okozhat.
A kutatók 24 általánosan használt gyógynövény- és fűszerkivonatot vizsgáltak, s legtöbbjük magas koncentrációban tartalmazott gyulladáscsökkentő antioxidánsokat, polifenolokat. Szakemberek már korábban is gyakran hangoztatták, hogy só és bors helyett használjunk inkább gyógy- és zöld fűszernövényeket, ezt a mostani kutatás is megerősítette.
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2014/11/153827056.jpg)
A kutatás során azt tapasztalták, hogy a szegfűszeg tartalmazza a legtöbb gyulladáscsökkentő polifenolt. Második helyen a fahéj áll, ám mivel sokkal gyakrabban és nagyobb mennyiségben használjuk, mint a szegfűszeget, egészségre gyakorolt pozitív hatása is jelentősebb. A tesztelt gyógynövények közül az oregano, a majoranna és a zsálya tartalmazta a legtöbb polifenolt, majd a kakukkfű, tárkony, menta és rozmaring következik a sorban. A feketebors tartalmaz a legalacsonyabb mennyiségben polifenolokat.
Hogyan használjuk a fűszereket?
A friss fűszernövények polifenoltartalma magasabb, mint a szárítotté, ezért hatásfoka is jobb. A szakértők hangsúlyozzák azt is, hogy lehetőleg ne egy fűszerre vagy gyógynövényre koncentráljunk, hanem használjuk őket bátran, sokoldalúan társítva, ezáltal duplázva vagy triplázva az elfogyasztott étel egészségvédő hatását.
Forrás: webbeteg.hu
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2014/11/153827056.jpg)
A kutatás során azt tapasztalták, hogy a szegfűszeg tartalmazza a legtöbb gyulladáscsökkentő polifenolt. Második helyen a fahéj áll, ám mivel sokkal gyakrabban és nagyobb mennyiségben használjuk, mint a szegfűszeget, egészségre gyakorolt pozitív hatása is jelentősebb. A tesztelt gyógynövények közül az oregano, a majoranna és a zsálya tartalmazta a legtöbb polifenolt, majd a kakukkfű, tárkony, menta és rozmaring következik a sorban. A feketebors tartalmaz a legalacsonyabb mennyiségben polifenolokat.
Hogyan használjuk a fűszereket?
A friss fűszernövények polifenoltartalma magasabb, mint a szárítotté, ezért hatásfoka is jobb. A szakértők hangsúlyozzák azt is, hogy lehetőleg ne egy fűszerre vagy gyógynövényre koncentráljunk, hanem használjuk őket bátran, sokoldalúan társítva, ezáltal duplázva vagy triplázva az elfogyasztott étel egészségvédő hatását.
Forrás: webbeteg.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!