Haspuffadás: mi állhat a háttérben?
2014. 11. 23.
A tej mint az életerő és az egészség szimbóluma rögzült a köztudatban, és minden korty után úgy érezheti, hogy ma megint tett valamit az immunrendszeréért – ez sok szempontból mégsem teljesen igaz.
A tej magas kalciumtartalma miatt, főként a fejlődő szervezet számára elengedhetetlen a csontrendszer karbantartásához. Felnőttkorban azonban a bélrendszernek nehézséget okozhat a lebontása. A tehéntej tehát egészséges ugyan, ám bizonyos esetekben fogyasztásának súlyos tünetekkel és szenvedéssel járó következményei lehetnek.
Sokaknak fogalmuk sincs, mi okozza az életminőségüket nagyban rontó tüneteket, vagy ha tudják, nem ismerik azokat a lehetőségeket, amelyekkel javíthatnak a helyzetükön. A tejallergiának is léteznek különböző változatai: ezek külön-külön és együtt is felléphetnek, tüneteik és kezelésük is eltérő.
Mi az a laktóz?
A laktóz a tejben és a tejtermékekben lévő különleges cukor, melyet normális állapotban, a vékonybél laktáz nevű enzimje segít lebontani. Egyesek szervezetéből ez az enzim hiányzik, vagy a száma lecsökkent, esetleg nem elég hatékony.
A lebontatlan laktóz aztán továbbkerül a vastagbélbe, ahol bakteriális, erjedő folyamatokat indít meg: az így termelődő gázok hasgörcsöt és puffadást okoznak. A lebontatlan tejcukor megköti a vizet, amely megváltoztatja a széklet állagát és mennyiségét, fájdalmas hasmenést okozva, melyet gyakran kóros fogyás, hányás is kísérhet. A tejcukor lebontó enzimének hiánya, úgynevezett felszívódási zavar, mely már csecsemőkorban, vagy bármikor később is kialakulhat. A laktózérzékenység lehet genetikailag örökölt, vagy kiválthatják más betegségek, mint a lisztérzékenység, vagy a bélrendszer különböző gyulladásai és fertőzései.
Forrás: WEBBeteg
Sokaknak fogalmuk sincs, mi okozza az életminőségüket nagyban rontó tüneteket, vagy ha tudják, nem ismerik azokat a lehetőségeket, amelyekkel javíthatnak a helyzetükön. A tejallergiának is léteznek különböző változatai: ezek külön-külön és együtt is felléphetnek, tüneteik és kezelésük is eltérő.
Mi az a laktóz?
A laktóz a tejben és a tejtermékekben lévő különleges cukor, melyet normális állapotban, a vékonybél laktáz nevű enzimje segít lebontani. Egyesek szervezetéből ez az enzim hiányzik, vagy a száma lecsökkent, esetleg nem elég hatékony.
A lebontatlan laktóz aztán továbbkerül a vastagbélbe, ahol bakteriális, erjedő folyamatokat indít meg: az így termelődő gázok hasgörcsöt és puffadást okoznak. A lebontatlan tejcukor megköti a vizet, amely megváltoztatja a széklet állagát és mennyiségét, fájdalmas hasmenést okozva, melyet gyakran kóros fogyás, hányás is kísérhet. A tejcukor lebontó enzimének hiánya, úgynevezett felszívódási zavar, mely már csecsemőkorban, vagy bármikor később is kialakulhat. A laktózérzékenység lehet genetikailag örökölt, vagy kiválthatják más betegségek, mint a lisztérzékenység, vagy a bélrendszer különböző gyulladásai és fertőzései.
Forrás: WEBBeteg
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Két front között
- A szaglásterápia segíthet depressziós betegeken
- Hangyák védhetnek meg a kullancsoktól
- A core izmok erősítése csak mítosz?
- Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - ilyen az egynapos sebészet
- A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak
- Egyre gyakrabban okoz megbetegedést egy parazita
- Ezektől a növényektől tartsuk távol gyermekünket és házikedvencünket!
- Kortársaiknál egészségesebben élnek a daganaton átesettek
- 4 tünet, amely halláskárosodást jelezhet
- Gyomként irtjuk, pedig igazi csodaszer ez a növény
- Tiltott gyümölcsök a tavaszi allergiaszezonban
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!