Megelőzhető a tüdőgyulladás

2014. 11. 13.
Szerző: Szimpatika
A tüdőgyulladás (pneumonia), amely a pneumococcus betegségek egyik gyakori megjelenési formája, világszerte a vezető halálokok egyike. A betegség súlyos megpróbáltatást jelent a szervezet számára: a tüdőben folyadék halmozódik fel, és olyan tünetek alakulhatnak ki, mint például a köhögés, a láz, a hidegrázás és a nehézlégzés.
A tüdőgyulladás bármely életkorban bekövetkezhet, de a kisgyermekek, az idősebb felnőttek és bizonyos krónikus betegségekben szenvedők – például cukorbetegek, asztmások, krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) élők –, továbbá a dohányosok nagyobb kockázatnak vannak kitéve. E csoportok nagyobb eséllyel kapják el a tüdőgyulladást és nagyobb annak a valószínűsége is, hogy tüneteik súlyosabbak és tartósabbak lesznek, valamint kórházi kezelést igényelnek.



Magyarországon évente több mint 20.000 65 év feletti beteg kerül kórházba tüdőgyulladás miatt. A betegséget bármilyen évszakban el lehet kapni. A tüdőgyulladás gyakran kezelhető antibiotikumokkal. Azonban a betegség lefolyása még kezelés esetén is hosszú lehet, és a tünetek teljes rendeződése heteket, sőt, hónapokat vehet igénybe. Ennek következtében a megbetegedett emberek tartósan, míg őket ápoló családtagjaik időszakosan kiesnek a munkából.

A jövedelem- és a munkaidő-kiesés, valamint a kezelési költségek egyaránt megterhelik az államkasszákat. Európában a pneumoniával kapcsolatos éves kiadások becsült értéke 10,1 milliárd euro. A betegség által jelentett teher csökkentésének legjobb módja a megelőzés. Bár sokan gondolják úgy, hogy a pneumonia előfordulása évszakfüggő, a betegséget bármikor el lehet kapni. A pneumococcus pneumonia megelőzésének elősegítésére számos lehetőség áll rendelkezésünkre. Kiváló kezdőlépés az egészséges életmód, beleértve a rendszeres orvosi vizsgálatot, a helyes táplálkozást és a mozgást. Idősebb felnőtteknél, gyermekeknél és a fokozott kockázatú csoportoknál a védőoltás alkalmazása is az általános megelőzési stratégia fontos részét képezi.

Forrás: webbeteg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!