Migrén: a rejtélyes fájdalom

2014. 10. 29.
Szerző: Szimpatika
A felmérések szerint a migrénes fejfájások gyakori kiváltó oka az időjárás változása. Azonban azt, hogy pontosan miért hat ránk így az időjárás, még a szakemberek sem tudják.
A szakemberek sem tudják pontosan, hogy miért hat ilyen erőteljesen ránk az időjárás. Valószínűleg több faktor (például a genetika vagy a neurológiai eltérések) is szerepet játszik abban, miért fájdulhat meg valaki feje az időjárás változásaitól, de az evolúciós szemlélet hívei szerint a fejfájás nem más, mint egy ősi védekező reakció: a fájdalom arra kényszeríthette az embereket, hogy keressenek biztonságosabb, kiegyensúlyozottabb környezetet, ahol sem az extrém hőmérséklet, sem például a viharok nem veszélyeztették őket.

A felmérésekből az is kiderült, hogy az érintettek nagy része nem beszél a kezelőorvosának arról, hogy az időjárás változásai is beindítják nála a migrénes rohamokat.



Mindenképpen vezessünk fejfájásnaplót, melyben ne csak azt írjuk, hogy melyik nap hogyan éreztük magunkat, hanem azt is, volt-e valamilyen fontosabb időjárási jelenség (pl. vihar vagy fronthatás). Mivel gyakran ételek és italok is kiválthatják a fejfájást, ezért ezt is jegyezzük fel, akárcsak azt, hogy milyen módszerrel próbáltuk csillapítani a fájdalmat.

A migrént sok embernél már napokkal a roham jelentkezése előtt jellegzetes tünetek előzik meg. Ezek közé tartozhat a nyomottság, a hangulatingadozás, a koncentrációs nehézségek, a gyakori ásítások vagy a fokozott izgatottság. Ha ezeket is rendszeresen felírjuk, jobban meg tudjuk majd határozni, hogy mi váltja ki nálunk a fejfájást és így természetesen hatékonyabban tudunk tenni is ellene.

Forrás: HáziPatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!