A reflux kialakulását elősegítő tényezők

Reflux 
2014. 10. 15.
Szerző: Szimpatika
Reflux betegségről akkor beszélünk, ha a gyomortartalom nyelőcsőbe jutása a normálisnál többször, vagy hosszabb időn keresztül következik be. A kórkép kialakulásához a nyelőcsövet védő (defenzív) és a gyomorból a nyelőcsőbe kerülő károsító (agresszív) faktorok egyensúlyának felbomlása vezet.
Defenzív tényezők: egy komplex mechanikai struktúra, mely zárógyűrűt képez a nyelőcső és a gyomor között, a nyelőcső továbbító funkciója és a nyálképződés, valamint a nyelőcső nyálkahártyájának védő szerepe.



Agresszív faktorok: a sósav és az epesavak. A leggyakoribb ok az alsó nyelőcső záróizom gyengülése. Ebből következik, hogy azok a tényezők, amik a védő és a károsító faktorok közötti egyensúlyt megbontják, az agresszív tényezők irányába tolják el, a refluxbetegség kialakulását elősegítik.

Az egyik gyakori és fontos tényező, ami a nyelőcső záróizmának elégtelen működéséhez vezet a rekeszsérv (a refluxbetegség mellé az esetek 80 százalékában rekeszsérv társul), mert ilyenkor a rekeszszárak nem tudják erősíteni a záróizom működését. A hasűri nyomást növelheti a hasra lokalizálódó elhízás, a terhesség, a túl szoros ruházat, a nagy teher emelése. A lefekvés előtti (kiadós) táplálkozás szintén fokozhatja a panaszokat.

forrás: webbeteg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!