Így spórolhatunk gyógyszer kiadásainkon

Szerző: Szimpatika
Csak gyógyszerre 13 milliárd forintot költ havonta az aktív korú magyar lakosság - ez derült ki a GKI és a PRÉMIUM Pénztárak közös kutatásából. Egészségünk fenntartása nem olcsó mulatság, 50.000 forintot, vagy még ennél is többet költünk gyógyszerre egy évben de a kiadásokat lehet csökkenteni – nézzük, hogyan!
Kevesen tudják, hogy az egészségügyi kiadások csökkentéséhez az állam is segítséget nyújt, támogatja ugyanis az egészségcélú megtakarításokat: 20% adó-visszaigényléssel élhetnek azok, akik számlát nyitnak valamelyik egészségpénztárnál, és az oda befizetett pénzből vásárolnak egészségpénztárra elszámolható termékeket és szolgáltatásokat, például gyógyszert, magánorvosi szűréseket, optikai termékeket vagy babaápolási cikkeket.


Az egészségügyi kiadásokon akár évi 150 000 forintot is spórolhatnánk, ennyi igényelhető ugyanis vissza az adóbevallásban. Ezt azonban az emberek tizede sem használja ki – 100 milliárd forintról mondunk le ezzel –, pedig mindenkinek járna. Sokan ugyanis nem is tudnak róla, hogy az egészségpénztári számlájukra nem csak a munkahelyi juttatási rendszeren keresztül, azaz a cafeteria keretein belül fizethetnek be, hanem egyénileg is. Ha magánszemélyként fizetünk be pénzt az egészségpénztári számlánkra, annak több előnye is van. Ezek közül pedig az egyik legnagyobb az évi 20% adó-visszatérítés.

Hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban? Mindenekelőtt számlát kell nyitni az egyik egészségpénztárnál. Ezt követően a pénztártagnak minden hónapban érdemes átutalnia azt az összeget, amelyet le tud vásárolni bármilyen egészségpénztárra elszámolható dologra, például szűrésekre, szemüvegre, gyógyszerre, fogorvosra vagy akár pelenkára. A számlát rugalmasan használhatja egész évben, hasonlóan egy normál bankszámlához - a jobb egészségpénztárak még kártyát is biztosítanak ehhez, amellyel könnyen, gyorsan fizethet országszerte mintegy 10 000 helyen. A következő év elején az egészségpénztár igazolást küld a számla előző évi befizetéseiről, illetve jelzi azt is, hogy ezek alapján mennyit igényelhet vissza a tag az államtól. Ezt fel kell tüntetni az adóbevallásban, és visszaigényelni az adott összeget. A NAV ezután 30 napon belül visszautalja a pénzt az egészségszámlára, így minden forint újból felhasználhatóvá válik.


Annak, aki legalább annyit költ gyógyszerre, mint a statisztikai átlag, érdemes tehát időt fordítania az egészségpénztárak megismerésére, és számlát nyitnia a legmegfelelőbb helyen. Elég egyetlen egészségpénztári tagságot kiváltani, a közeli hozzátartozók is élhetnek vele, így akár az egész család költségein spórolhatunk - kis odafigyeléssel akár százezreket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!