Ezeket használja fehér liszt helyett
Hogy melyek ezek, arról – a teljesség igénye nélkül – Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa beszélt.
Teljes kiőrlésű liszt
Amikor valami egészségesebbre szeretnénk cserélni a fehér finomított búzalisztet, általában a teljes kiőrlésű változatot rakjuk bele a bevásárlókocsiba. Ez a legtöbb „sima” búzaliszttel készült ételhez, mint például a kenyér vagy a pizza, jól használható, de süteményekhez nem igazából ajánlott. Hogy miben jobb, mint a finomított liszt? Röviden annyiban, hogy tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét, így a csírát és a korpát is. Ebből fakadóan magasabb az élelmirost-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma a finomított termékekkel szemben. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a megfelelő anyagcseréhez és segít a kiegyensúlyozott vércukorértékek elérésében.
Graham-liszt
A Graham-liszt igencsak hasonlít a teljes kiőrlésű liszthez: ugyanúgy tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét. A különbség csupán annyi, hogy ennek nagyobb a szemcsemérete és ebből kifolyólag lassabb a felszívódása, így fogyasztása után később jelentkezik éhségérzet. A vércukorszintet is csak lassan emeli meg, így cukorbetegek és inzulinrezisztensek is bátran fogyaszthatják (természetesen a megadott szénhidráthatárokon belül). Ám még véletlenül se gondoljuk róla, hogy gluténmentes!
Tönkölyliszt
Magas fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt kiemelkedik a többi liszt közül. A tönkölybúzalisztből ízletesebb, tovább eltartható kenyerek süthetők a normál búzalisztből készülő társaikhoz képest. Lényegében bármely, hagyományosan búzalisztből készülő étel elkészítéséhez tökéletes választás. Természetesen a tönkölybúzából is létezik teljes kiőrlésű változat, ami nagyobb szemcsemérettel és korpatartalommal rendelkezik.
Zabliszt
Rostban és vitaminokban gazdag, de szénhidrátban szegényebb – röviden így lehetne jellemezni a zablisztet, ami az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Fehérjében és zsírban gazdagabb a normál búzalisztnél, ezért lassabban is szívódik fel, így cukorbetegek és inzulinrezisztensek is fogyaszthatják. A zab kiváló bétaglükán-forrás: ez egyfajta élelmi rost, ami segíti a vér koleszterinszintjének csökkenését, az immunrendszer megfelelő működését, és akár a fogyókúrát is. Jól alkalmazható ételek besűrítéséhez és sütemények készítéséhez.
Durumliszt
Magas fehérjetartalmú búzaliszt, mely, bár a rosttartalma nem kiemelkedő, ideális választás lehet cukorbetegek számára. Ennek az az oka, hogy a benne lévő keményítőt (amilóz) csak lassan tudja lebontani a szervezetünk, így nem emeli meg ugrásszerűen a vércukorszintet. Elsősorban tészta készítésére alkalmas, de cukrászsütemények és édes tészták alapanyagául is szolgálhat.
Forrás: Budai Endokrinközpont
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Tiltott gyümölcsök a tavaszi allergiaszezonban
- Így szabadulhatunk meg a haragtól
- A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!