Ezeket használja fehér liszt helyett

Szerző: Szimpatika
Bár a fehér búzaliszt az egyik leggyakoribb tartós élelmiszer a háztartásokban, rendszeres fogyasztása számos betegség kialakulásában szerepet játszhat. Persze azért nem kell lemondani a liszttel készült ételekről, hiszen a fehér lisztnek több, magasabb tápértékű helyettesítője is akad.

Hogy melyek ezek, arról – a teljesség igénye nélkül – Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa beszélt.

Teljes kiőrlésű liszt

Amikor valami egészségesebbre szeretnénk cserélni a fehér finomított búzalisztet, általában a teljes kiőrlésű változatot rakjuk bele a bevásárlókocsiba. Ez a legtöbb „sima” búzaliszttel készült ételhez, mint például a kenyér vagy a pizza, jól használható, de süteményekhez nem igazából ajánlott. Hogy miben jobb, mint a finomított liszt? Röviden annyiban, hogy tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét, így a csírát és a korpát is. Ebből fakadóan magasabb az élelmirost-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma a finomított termékekkel szemben. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a megfelelő anyagcseréhez és segít a kiegyensúlyozott vércukorértékek elérésében.

Graham-liszt

A Graham-liszt igencsak hasonlít a teljes kiőrlésű liszthez: ugyanúgy tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét. A különbség csupán annyi, hogy ennek nagyobb a szemcsemérete és ebből kifolyólag lassabb a felszívódása, így fogyasztása után később jelentkezik éhségérzet. A vércukorszintet is csak lassan emeli meg, így cukorbetegek és inzulinrezisztensek is bátran fogyaszthatják (természetesen a megadott szénhidráthatárokon belül). Ám még véletlenül se gondoljuk róla, hogy gluténmentes!

Tönkölyliszt

Magas fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt kiemelkedik a többi liszt közül. A tönkölybúzalisztből ízletesebb, tovább eltartható kenyerek süthetők a normál búzalisztből készülő társaikhoz képest. Lényegében bármely, hagyományosan búzalisztből készülő étel elkészítéséhez tökéletes választás. Természetesen a tönkölybúzából is létezik teljes kiőrlésű változat, ami nagyobb szemcsemérettel és korpatartalommal rendelkezik.

Zabliszt

Rostban és vitaminokban gazdag, de szénhidrátban szegényebb – röviden így lehetne jellemezni a zablisztet, ami az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Fehérjében és zsírban gazdagabb a normál búzalisztnél, ezért lassabban is szívódik fel, így cukorbetegek és inzulinrezisztensek is fogyaszthatják. A zab kiváló bétaglükán-forrás: ez egyfajta élelmi rost, ami segíti a vér koleszterinszintjének csökkenését, az immunrendszer megfelelő működését, és akár a fogyókúrát is. Jól alkalmazható ételek besűrítéséhez és sütemények készítéséhez.

Durumliszt

Magas fehérjetartalmú búzaliszt, mely, bár a rosttartalma nem kiemelkedő, ideális választás lehet cukorbetegek számára. Ennek az az oka, hogy a benne lévő keményítőt (amilóz) csak lassan tudja lebontani a szervezetünk, így nem emeli meg ugrásszerűen a vércukorszintet. Elsősorban tészta készítésére alkalmas, de cukrászsütemények és édes tészták alapanyagául is szolgálhat.


Forrás: Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!