Mindent a fogszuvasodásról

2014. 09. 26.
Szerző: Szimpatika
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Ugye, milyen jó lenne kevesebbet járni fogorvoshoz és öregkorunkban is saját fogsorral mosolyogni? Világméretű mozgalom indult azért, hogy a következő generációk már szuvas fogak nélkül nőjenek fel.

A fogszuvasodás a leggyakoribb krónikus betegség a világon, amely – régiónként eltérően – a lakosság 80-100 százalékát érinti. A fogszuvasodás kezdeti fázisában vagy korai szakaszában még megállítható és akár vissza is fordítható, ha a kiváltó tényezők hatása csökken vagy teljesen megszűnik.

A fogszuvasodásról

A fogszuvasodás egy olyan krónikus betegség, amelyet savképző baktériumok okoznak a szájba jutó szénhidrátok lebontása által.

Első fázis: a lebontás során keletkező savak kioldják a fogzománc ásványianyag-tartalmát.

Második fázis: a szerves anyagok eltűnnek és anyaghiány, vagyis üreg keletkezik a fogzománcban.

 

  • A WHO által 32 európai országban szervezett felmérés szerint a fogszuvasodás problémáját tekintve Magyarország az igen rossznak számító 24. helyen áll.
  • Magyarországi adatok szerint a gyermek- és a serdülőkori fogszuvasodás mértéke tízévenként megkétszereződik.
  • A magyar lakosság nagy része meg van győződve arról, hogy a fogszuvasodás gyermekeknél fordul elő leginkább, így – tévesen – gyermekbetegségnek tartják.
  • A magyarok tisztában vannak a fogszuvasodás negatív hatásaival (a szuvasodás kockázata pl. a fogak elvesztése). A túlnyomó többség tisztában van azzal is, hogy a fogszuvasodás megfelelő szájhigiéniával megelőzhető. Ennek ellenére a megkérdezettek közel 75%-a nyilatkozott úgy, hogy nem tesz meg mindent a fogszuvasodás megelőzéséért.
  • A megkérdezettek közel 90%-a azt állítja, hogy legalább alapvető ismeretekkel rendelkezik a fogszuvasodás megelőzésének módjairól.

A fogszuvasodás kialakulása

A fogszuvasodás kialakulása több szakaszra bontható folyamat. Kezdetben a probléma még felületi, később a betegség tovább terjed a fog belseje felé, eléri a dentint, végül pedig a fogbélt is. Minden étkezés alkalmával a szájüregben lévő baktériumok az élelmiszerekben található szénhidrátot káros savakká alakítják át. Az így képződő savak hatására a száj pH-szintje csökken, ami a fogak felszínén lévő ásványi anyagok csökkenését vagy elvesztését okozza. Jó szájhigiéné esetén a fogakban az ásványianyag-vesztés és -visszaépülés egyensúlyban van. Ha azonban a demineralizáció (ásványianyag-vesztés) mértéke nagyobb, mint a remineralizáció (ásványianyag-beépülés), egy fehér folt jelenik meg a fogzománcon. Fontos tudni, hogy a fogszuvasodás ebben a korai szakaszban még megfelelő kezeléssel visszafordítható! Ha nem történik meg a beavatkozás, a fog elveszítheti szerkezeti egységét, a zománcban üreg képződik. A fogszuvasodás a betegség előrehaladtával egyre súlyosabbá válik, de a folyamat lassítható, ideális esetben ellátható és megállítható.

A fogszuvasodás megelőzése

A cukrokban (káros típusú szénhidrátban) gazdag, egészségtelen táplálkozás, a nem elegendő mennyiségű fluoridbevitel és a rossz szájápolási szokások azok a tényezők, amelyek leginkább elősegítik a fogszuvasodás kialakulását. Ezekről egyre többet lehet olvasni, és szerencsére világszerte átalakulóban vannak a táplálkozási és szájhigiéniai szokások, aminek köszönhetően egyes országokban sikerült is csökkenteni a fogszuvasodás magas előfordulási arányát.

Táplálkozási szokások

Bizonyított tény, hogy összefüggés van a szénhidrátbevitel és a fogszuvasodás kialakulása között. Több kutatás is foglalkozik ezzel a felismeréssel és rámutatnak azokra az élelmiszerekre, amelyek elősegíthetik, vagy épp ellenkezőleg, mérsékelhetik a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

A fogszuvasodás szempontjából azok a szénhidrátok károsak, amelyeket a szájban található baktériumok könnyen le tudnak bontani – elsősorban az egyszerű, finomított cukrok. Csökkenteni kell tehát a magas cukortartalmú ételek és italok, elsősorban a reggeli gyümölcslevek, a hozzáadott cukrot tartalmazó müzlik vagy kukoricapelyhek, valamint napközben a különféle kekszek és a chips fogyasztását, amelyek gyakran a WHO által javasolt cukormennyiség négyszeresét is tartalmazzák.

Ezzel ellentétben vannak olyan élelmiszerek is, amelyek csökkentik a fogak ásványianyag-veszteségét és így mérsékelik a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. Ezek közé tartoznak például a kemény sajtok és a tej, amelyek kalciumot, foszfort, fehérjéket tartalmaznak. Ezek az anyagok megfelelő kémhatás (pH) mellett beépülnek a zománcba és fokozzák annak ellenállóképességét. Egy kis darab sajt fogyasztása az étkezés végén ellensúlyozhatja a szénhidráttartalmú ételekből származó savak károsító hatását.

Bizonyított tény, hogy a reggeli tejfogyasztástól csökken a fogszuvasodás kialakulásának kockázata, hiszen csökken a szájüregben található sav mennyisége. Ugyanez pl. a kakaófogyasztásról már nem mondható el. A tejfogyasztás során a pH-érték sohasem csökken a kritikus 5,5 alá, mely a fogzománc kioldódásához vezetne. A tej és a tejtermékek segítik fenntartani a szájban található szövetek egészséges pH-egyensúlyát, ezáltal lassítva vagy megszüntetve a folyamatot, melynek során a fogak ásványianyag-tartalmukból veszítenek.

A szénhidrátok mennyisége és fajtája mellett a szénhidrátfogyasztás gyakorisága is fontos tényező lehet a fogszuvasodás kialakulásában. Nem csupán az elfogyasztott szénhidrát mennyisége számít, hanem az is, hogy mennyi ideig van a fog kitéve a folyamatos szénhidrátbevitelnek, így az étkezések közötti nassolás és a cukros üdítők fogyasztása felelős leginkább a fogszuvasodás kialakulásáért.

Megfelelő szájhigiéné

„A táplálkozás nagyon fontos része, de csak az egyik pillére a védekezésnek és a megelőzésnek. Számít még a hajlam, valamint a korai felismerés érdekében fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés és a rendszeres, megfelelő módon történő fog- és szájápolás. Meg kell tanulnunk a helyes fog- és ínytisztítást, megfelelő fogkefével és fogkrémmel, fogselyem és szájvíz használatával – hangsúlyozta Harsányi Ditta. a Colgate tudományos munkatársa. – Naponta legalább kétszer-háromszor el kell távolítani a fogakról az ételmaradékokat, napi rendszerességgel használni fogselymet és szájvizet, ezzel megelőzhető a lerakódás, a rossz lehelet, és csökken a ínygyulladás kockázata is. A megfelelő szájhigéné lényege, hogy a szájban lévő természetes baktériumflórát egyensúlyban tartsuk.”

A fogszuvasodás következménye

A fogak rossz állapota súlyos egészségügyi problémák kialakulásához vezethet. A fogszuvasodás fájdalmat, gyulladást és a fog csökkent funkcióját eredményezi, valamint növeli a szájüregi daganatok kialakulásának esélyét is.

(A letöredezett, éles szélű fogak mechanikai irritációja oka lehet rosszindulatú elváltozásoknak. Magyarországon a férfiak körében 3800 szájrákos esetet diagnosztizálnak évente és körülbelül 1700 haláleset hozható összefüggésbe a problémával.)

Társadalmi hatás

A fogszuvasodás nem csak a rágófunkcióra van hatással, de az esztétikus megjelenésre és így az egyén önbecsülésére, a foglalkoztathatóságra és a társadalmi beilleszkedésére is.

(Megjegyzendő, hogy fogászati problémák miatt világszerte évente 51 millió órát hiányoznak a gyerekek az iskolából.)

Gazdasági hatás

A fogak és a száj rossz állapota nem csak az egyént érinti, de társadalmi-gazdasági hatásai is vannak, mivel az ellátásra, kezelésre fordított összeg jelentősen meghaladja a megelőzéshez szükséges anyagi ráfordítást. Jelenleg az Európai Unió több országában is a költségvetés 5-10%-át fordítják megelőzésre, míg Magyarországon csupán 0,16%-ot szánnak erre!

 

Forrás: https://hu.chapter4.eu

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
3 816
Aktív eset:
1 311
Gyógyult:
1 996
Elhunyt:
509
Karanténban:
11 525
Mintavétel:
174 011
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.05.28. 06:59

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Májusi akció

Neogranormon kenőcs

25 g

1 400 Ft

56 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cationorm® műkönny szemcsepp

10 ml

2 535 Ft

253,5 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Flebaven 1000 mg tabletta

60 db

4 565 Ft

76,1 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 070 Ft

107 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax DUO 50 mg/g és 10 mg/g ajakherpesz krém

2 g

2 020 Ft

1010 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ophylosa® oldatos szemcsepp

10 ml

1 520 Ft

152 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 590 Ft

215,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 970 Ft

19,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Idelyn Beliema® Effect hüvelytabletta

10 db

3 400 Ft

340 Ft/db
Gyógyászati segédeszköz*

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 410 Ft

24,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® Rapid Forte 400 mg lágy kapszula

20 db

2 250 Ft

112,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua Resistant vízálló sebtapasz

28 db

680 Ft

24,3 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

2 240 Ft

44,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 970 Ft

3970 Ft/adagoló tartály
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Szemerő Lutein Forte filmtabletta

90 db

6 530 Ft

72,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 240 Ft

26,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 220 Ft

22,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 970 Ft

98,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. márciusi száma!

Ingyenes magazinunkat a képre kattintva töltheti le!
A korábbi számokat ide kattintva érheti el