Sok hamis őssejtterápiát hirdetnek az interneten

2014. 08. 23.
Szerző: Szimpatika
Meglepően sok magánklinika hirdet a világhálón olyan eljárásokat, amelyek hatékonysága kétségbe vonható. Nemrég olvashattunk például egy őssejtterápiás kísérlet nem kívánt mellékhatásáról, amely évekkel az eredeti terápiát követően jelentkezett: orr nőtt ki egy gerincsérült nő hátán.

A malőrre egy tudományosan megalapozott eljárás keretében került sor, ám egy új tanulmány szerint számos magánklinika hirdet olyan szépészeti beavatkozásokat, amelyek a szakemberek számára szinte azonnal gyanússá válhatnak.

A Stanford Egyetem ezen témával foglalkozó csapata egy erről kiadott dokumentumban arról ír, hogy a világhálón több tucat klinikánál olyan weboldalt találtak, amelyen komoly szakmai kételyeket támasztó eljárásokat népszerűsítenek. A kizárólag modern szépészeti beavatkozást hirdetők közül 50 klinikát választottak ki, ezek ígéreteit összegezték, igyekezve kiszűrni a „sötétebb”, a laikusok számára legtöbbször nem teljesen egyértelmű részleteket. Kiderült, hogy az intézmények többsége nem igazán törődik a tudományos megalapozottsággal, és olyan eredményeket ígér, amelyekre az eddigi kutatások alapján semmilyen garanciát nem nyújthatnak.


Jellemző a helyzetre, hogy az illetékes amerikai hatóság, az FDA eddig egyetlen ilyen eljárást hagyott jóvá, ennek keretében a fül mögüli területről származó sejtekkel az orr és a száj körül látható ráncokat igyekeznek eltüntetni, vagy legalábbis kevésbé láthatóvá tenni. A dokumentumban idézett klinikák többsége esetében viszont vagy a szükséges előzetes kísérletek hiányoznak, vagy a terápiánál alkalmazott eszközök bizonyulhatnak nem megfelelőnek – többüknél az őssejtek elkülönítése sem teljesen megoldott a biopsziát követően. Mások őssejtek helyett trombocitákban (vérlemezkékben) gazdag plazmát alkalmaznak, az őssejtek esetében pedig felmerül a nem kívánt kinövések megjelenése, ahogy az az említett kísérletben is történt.

A hivatalos, kifejezetten szépészeti téren releváns kutatások jelenleg gyerekcipőben járnak, konkrét eredményekről eddig nem igazán hallottunk. Ezek egyikében a mellrákkal küzdőket segítenék a műtét utáni időszakban a zsírszövetek átültetésével, illetve újbóli növesztésével, de még nem igazán világos, hogy a szervezet mennyiben szállítja át azokat más testrészekre. A hivatalosan elismert eredmények hiányában az ilyen eljárásokat hirdető cégek egyértelműen a megbízhatatlan szereplők kategóriájába tartoznak.

 

Forrás: https://sg.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!