Milyen tünetek jelezhetik a májrákot?

2014. 08. 13.
Szerző: Szimpatika
A hasűri fájdalom, a lesoványodás és az étvágyvesztés is jelezhet májrákot, de ezek a tünetek még nem specifikusak. A legtöbb esetben az alfafetoprotein nevű fehérje emelkedett koncentrációja is jellemző: májrákos betegeknél ez akár a normál szint százszorosa is lehet.

A májrák kapcsán többféle, de korántsem csak a májrákra jellemző tünet léphet fel. Gyakori a bizonytalan hasűri fájdalom jelentkezése, valamint hányinger, hányás, étvágyvesztés, lesoványodás és szokatlan fáradékonyság is előfordul. Olykor láz és sárgaság is kialakulhat.

Májzsugorban szenvedő betegnél májrák kialakulására kell gyanakodni rövid időn belül fellépő nagyfokú lesoványodás, vagy a májtájék fájdalmassá válása esetén.

A májrákos betegek többségénél mutatkozó sajátos jelenség, hogy a ráksejtek egy fehérjét, az ún. alfafetoproteint (AFP) nagy mennyiségben termelik, és az bekerül a vérkeringésbe. Normálisan ez a fehérje a felnőttek vérében rendkívül kis mennyiségben van jelen (kevesebb mint 10 ng/ml). A májrákos betegek többségében ezzel szemben a vér AFP-szintje ennek akár több százszorosára is emelkedhet. Ugyanakkor az AFP-szint más, nem rákos eredetű májbetegségekben is emelkedett lehet, tehát ez az eltérés nem rákspecifikus és nem rendelkezik abszolút diagnosztikus értékkel. Ennek ellenére a diagnosztikában és különösen a betegség lefolyásának követésében e fehérje vérszintjének követése jelentős segítséget, támpontot jelent.


Forrás: https://daganatok.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!