Fehérjében gazdag zöldségek
A zöldségek közt kevés olyat találunk, amely megfelelő mennyiségű proteinnel látja el az emberi szervezetet. Bármilyen diétát is követ valaki, fontos tudnia, melyik zöldség mennyi proteint tartalmaz és milyen mennyiségben, mivel kiegyensúlyozott étrendet csak ennek ismeretében alakíthat ki.
Aki vegetáriánus, az bizonyosan egyetért abban, hogy nem sok zöldség biztosítja a mennyiségben és minőségben megfelelő fehérjebevitelt. Habár a tejtermékek, hüvelyesek és gyümölcsök tartalmaznak fehérjéket, fontos más forrásból is táplálkozni. Ezért, bármilyen diétát is követ, meg kell találnia azokat a táplálékokat, amelyek gazdagok proteinben, és amelyeket elfogyasztva szervezete hozzájuthat a szükséges proteinmennyiséghez.
Zöld leveles zöldségek és gumók
Az olyan zöldségek, mint a spenót, spárga, brokkoli, kelkáposzta, karfiol, zeller, répa stb. alkalmasak a fehérjepótlásra. Bár nem olyan gazdagok proteinben, mint a marhahús, a tojás és a hal, de ezen zöldfélék fogyasztása hasznos és szükséges, ha vegetáriánus étrendet követ.
• A spárga adagonként kb. 3 gramm fehérjét tartalmaz.
• A karfiol és az articsóka is ugyanezt a mennyiséget tartalmazza, ha megfelelően van elkészítve.
• A vízitorma (zsázsa) és csemegekukorica meglepően gazdagok proteinben.
• A csírafélék és a brokkoli is jó fehérjeforrásként szolgálnak, mindenképp fontos beépíteni őket az étrendbe.
• A borsó és bab is gazdag proteinben.
A növényekből (és nem állatokból) nyert proteinnek extra előnyei is vannak: a növényi proteinnel kevesebb zsírt és sokkal több rostot fogyasztunk.
Szója és szójatejtermékek
Teljes értékű fehérjékben gazdag még a szója, amely különböző formákban (-bab, -tej, -puding stb.) kapható, megfizethető és ízletes.
Ezek a különböző zöldségfélék a legfontosabbak a magas fehérjetartalmú zöldségek között. A fentieken kívül a gombák is teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, de sajnos csak nagyon kis mennyiségben.
A megfelelő proteinbevitelhez szervezetünk (kortól, életmódtól stb. függő) proteinszükségletének ismeretében kell kiszámítani, hogy mennyi és milyen fajta zöldségre van szükség a pótláshoz. Normális körülmények közt felnőttek számára naponta 0,8g/tskg fehérjebevitel indokolt, míg gyermekek esetében 1g/tskg az ajánlott mennyiség.
Forrás. https://drtihanyi.com/
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját
- Nőként kisebb eséllyel kapunk segítséget?
- A bőrfiatalítás aranyszabálya az életkornak megfelelő arcápoló
- Van-e összefüggés a pikkelysömörös tünetek és az étrendünk között?
- A tapintás segíti az önfelismerést
- Mit súg a bőrünk? - Bőrtünetek melyek cukorbetegségről árulkodnak
- A gerincproblémák minden korosztályt érintenek
- Nem a korral jár - Szívelégtelenség gyerekeknél
- Amit a D-vitaminról eddig tudunk
- Civilizációs betegség lett a kusza fogazat
- Miért fontos a gyermekközpontú válás?
- Természetes nyugtatók - nem csak szorongásra
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!