Fehérjében gazdag zöldségek

Szerző: Szimpatika
A fehérjében gazdag zöldségek extra figyelmet igényelnek, mivel vegetáriánus étrendet követve korlátozott számban állnak rendelkezésünkre olyan fehérjedús táplálékok, amelyek teljes értékű aminosavakat tartalmaznak. Ezekben a táplálékokban a kb. húszféle aminosav közül megvan azt a nyolc is, amit a szervezetünk nem tud szintetizálni. Mivel ezek létfontosságú anyagok, esszenciális aminosavakanak hívják őket.

A zöldségek közt kevés olyat találunk, amely megfelelő mennyiségű proteinnel látja el az emberi szervezetet. Bármilyen diétát is követ valaki, fontos tudnia, melyik zöldség mennyi proteint tartalmaz és milyen mennyiségben, mivel kiegyensúlyozott étrendet csak ennek ismeretében alakíthat ki.

Aki vegetáriánus, az bizonyosan egyetért abban, hogy nem sok zöldség biztosítja a mennyiségben és minőségben megfelelő fehérjebevitelt. Habár a tejtermékek, hüvelyesek és gyümölcsök tartalmaznak fehérjéket, fontos más forrásból is táplálkozni. Ezért, bármilyen diétát is követ, meg kell találnia azokat a táplálékokat, amelyek gazdagok proteinben, és amelyeket elfogyasztva szervezete hozzájuthat a szükséges proteinmennyiséghez.

Zöld leveles zöldségek és gumók

Az olyan zöldségek, mint a spenót, spárga, brokkoli, kelkáposzta, karfiol, zeller, répa stb. alkalmasak a fehérjepótlásra. Bár nem olyan gazdagok proteinben, mint a marhahús, a tojás és a hal, de ezen zöldfélék fogyasztása hasznos és szükséges, ha vegetáriánus étrendet követ.

• A spárga adagonként kb. 3 gramm fehérjét tartalmaz.

• A karfiol és az articsóka is ugyanezt a mennyiséget tartalmazza, ha megfelelően van elkészítve.

• A vízitorma (zsázsa) és csemegekukorica meglepően gazdagok proteinben.

• A csírafélék és a brokkoli is jó fehérjeforrásként szolgálnak, mindenképp fontos beépíteni őket az étrendbe.

• A borsó és bab is gazdag proteinben.

A növényekből (és nem állatokból) nyert proteinnek extra előnyei is vannak: a növényi proteinnel kevesebb zsírt és sokkal több rostot fogyasztunk.

Szója és szójatejtermékek

Teljes értékű fehérjékben gazdag még a szója, amely különböző formákban (-bab, -tej, -puding stb.) kapható, megfizethető és ízletes.


Ezek a különböző zöldségfélék a legfontosabbak a magas fehérjetartalmú zöldségek között. A fentieken kívül a gombák is teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, de sajnos csak nagyon kis mennyiségben.

A megfelelő proteinbevitelhez szervezetünk (kortól, életmódtól stb. függő) proteinszükségletének ismeretében kell kiszámítani, hogy mennyi és milyen fajta zöldségre van szükség a pótláshoz. Normális körülmények közt felnőttek számára naponta 0,8g/tskg fehérjebevitel indokolt, míg gyermekek esetében 1g/tskg az ajánlott mennyiség.


Forrás. https://drtihanyi.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!