A világ legegészségesebb növényei

2014. 08. 03.
Szerző: Szimpatika
Ha az emberek elhinnék, hogy a táplálék, melyet elfogyasztanak, éppúgy lehet orvosuk, mint gyilkosuk, biztosan jobban odafigyelnének az étkezésre. Mivel azonban a táplálkozás hatásai csak lassan mutatkoznak meg, hajlamosak vagyunk elfeledkezni fontosságáról.

Lássunk néhány, az étrendünkbe könnyen beilleszthető szupertáplálékot!

Fokhagyma

A két-háromnaponta elfogyasztott egy-két gerezd fokhagyma csökkenti a vérnyomást, értágító hatást fejt ki, jót tesz érelmeszesedés ellen, csökkenti a koleszterinszintet a vérben, mérsékli a trombózis kialakulásának veszélyét. Jó fertőtlenítő, antibakteriális hatása van, és az immunrendszert is erősíti. Ha lehet, igyekezzünk frissen, tehát ne szárított formában fogyasztani, úgy ugyanis kevésbé hatásos.

Gyömbér

A gyömbért évezredek óta használják számtalan betegség, különösen gyomor-bél rendszeri problémák kezelésére az ősi gyógyítók, beleértve az ayurvédikus gyógyászatot és az ősi kínai orvoslást. A gyömbér emésztőrendszert megnyugtató, gyógyító képessége nem csupán mítosz, hanem bizonyított tény. Egy új kutatás szerint a gyömbér segíthet a vastagbélrák megelőzésében. Más kutatók a gyömbér lehetséges gyógyhatásait vizsgálva felfedezték, hogy a gyömbér egy zingibain nevű vegyületet tartalmaz: ez egy olyan enzim, ami erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Gyulladás-visszaszorító képessége lehet az egyik oka annak, hogy a gyömbér segíthet a vastagbélrák megelőzésében, illetve azt is megmagyarázza, hogy egyes kutatások alapján az ízületi gyulladásban szenvedők fájdalmait is enyhíti.

Cékla

A céklát a szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt már az ókori görögök is fogyasztották. Egészségvédő és regeneráló hatása a benne található sok A-, B- és C-vitaminnak, továbbá folátnak, kalciumnak, mangánnak, káliumnak, vasnak, betaninnak, malonsavnak, fitoszterolnak, szaponinnak, fehérjéknek és rostoknak köszönhető. A cékla segít a szervezetnek a nagyobb mennyiségű oxigén felvételében, mélyvörös festéke a vérszegénység és fehérvérűség gyógyításában játszik fontos szerepet. Magas B-vitamin-tartalma miatt kismamák számára különösen ajánlott a fogyasztása. A B-vitamin elengedhetetlen a magzat optimális növekedéséhez, ezért a cékla rendszeres fogyasztásával csökkenthető a születési rendellenességek esélye, magas foláttartalma pedig a nyitott gerinc kialakulásának veszélyét csökkenti. A céklagumók intenzív színét a betanin adja, amely tumorellenes hatású. A kemoterápián átesett páciensek vérképe jelentős javulást mutat néhány hetes céklalékúra után.


Forrás: Hölgyvilág

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!