Szorongásoldó gyógyszerek: a legfontosabb tudnivalók

Az elmúlt évtizedekben a fejlett világ országaiban nagyon gyakorivá váltak a szorongásos problémák, kórképek. A szorongás kezelésére gyakran szorongásoldó gyógyszereket írnak fel, amelyek hatékonyak, ámde sokszor mellékhatásokkal járnak, illetve megvannak a veszélyeik. Cikkünkben szó lesz arról, mi az a szorongás, mit érdemes tudni a szorongásoldó gyógyszerekről, illetve természetes szorongásoldókról és életmódi tippekről is szó lesz.

Mi az a szorongás?

A szorongás egy érzelmi állapot, amely során aggodalmat, nyugtalanságot, félelmet élünk át. A szorongás többféle tünettel járhat: gyakori az izzadás, a felgyorsult szívverés és légzés. Az izmok megfeszülnek, és sokszor remegés, túlmozgás is előfordul. A szorongás okozhat alvásproblémákat és emésztőrendszeri problémákat is, emellett legyengíti az immunrendszert.

Teljesen természetes, hogy az ember időnként szorongást él át. A nehéz élethelyzetek, kihívások, például egy nehéz vizsga, egy nehéz döntés meghozatala vagy épp az élethelyzet változása könnyen kiválthat szorongást, amiben semmi kóros nincsen.

A szorongásos zavarok

Ezzel szemben a szorongásos zavarok pszichiátriai betegségek. Akkor beszélünk szorongásos zavarról, ha a tünetek állandósulnak, azaz több, mint fél évig fennállnak. Egy szorongásos zavar esetén a szorongás túlzott, sokszor nem köthető konkrét okhoz, nem kontrollálható és problémákat okoz a beteg életvezetésében (alvási és koncentrációs nehézségek stb.).

A szorongásos zavaroknak több fajtája van, például:

  • Generalizált szorongás
  • Szociális szorongás
  • Fóbiák, például agorafóbia vagy klausztrofóbia
  • Pánikbetegség, pánikrohamok
  • Poszttraumás stressz zavar (PTSD)
  • Szeparációs szorongás (kisgyermekeknél)

Mi válthatja ki a szorongást?

  • Trauma (korábbi, fel nem dolgozott traumatikus élmény vagy helyzet)
  • Munkahelyi feszültségek, létbizonytalanság
  • Az élethelyzet változásai (lehetnek pozitív változások is)
  • Feldolgozatlan érzelmi nehézségek, a megküzdési stratégiák hiánya
  • Genetikai tényezők is hozzájárulhatnak
  • Hormonális hatások
  • Betegségek
  • Szerhasználat és elvonási tünetek

 A természetes szorongásoldó készítmények hatása lassabb és gyengébb. (Forrás: freepik.com)

Szorongásoldó gyógyszerek: előnyök és hátrányok

A szorongásos zavarok roppant gyakoriak. Nem meglepő, hogy hamar megjelentek a különféle szorongásoldó és nyugtató gyógyszerek. Többféle gyógyszertípusról beszélünk, amelyek különféle előnyökkel, hátrányokkal bírnak, illetve más-más veszélyeket hordoznak magukban.

Barbiturát gyógyszerek

Az első kategóriába a barbiturát típusú gyógyszerek tartoznak. A huszadik század első felében felfedezett barbiturátok bár hatékonyan csökkentik a szorongást, kifejezetten veszélyesek. Ugyanis könnyű őket túladagolni, amely kómához, akár még halálhoz is vezethet.

Benzodiazepin tartalmú gyógyszerek

A benzodiazepinek a hatvanas években jelentek meg. Nagyobb hatásszélességű, biztonságosabb vegyületek, amelyek emiatt felváltották a barbiturátokat. Hatásukat a gátló idegpályák aktivitásának fokozásával fejtik ki, így csökkentve a pszichés feszültséget. A barbiturátok az alábbi hatásokat válthatják ki:

Szorongásoldó, nyugtató hatás

Már egyszeri alkalmazásnál is jelentkezik ez a hatás, így a szerrel a rohamokban jelentkező szorongásos állapotok is jól kezelhetők.

Altató hatás

Éjszakára bevéve segíti az elalvást, illetve csökkenti az éjszakai ébredések számát. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a normális alvási mintázatot megzavarja. A gyógyszer szedése mellett jóval kevesebb a mélyalvási fázis, tehát nem olyan pihentető az alvás.

Izomrelaxáns hatás

Csökkenti az izmok feszülését, így kifejezetten jó a szorongás alatti fokozott izomtónus oldásában. Ugyanakkor nagyobb mennyiségben olyan mértékben ellazítja az izmokat, hogy járás- és beszédképtelenséget okozhat.

Görcsoldó (antikonvulziv) hatás

A gyógyszer használata során megemelkedik az agy ingerküszöbe a görcsöket kiváltó tényezőkkel szemben, vagyis nehezebben alakul ki epilepsziás roham. A már kialakult görcsrohamot hatásosan oldja.

Amnesztikus hatás

A benzodiazepinek az alkalmazásuk alatti és utáni időkben megnehezítik az emléknyomok rögzülését, így feledékenységet okozhatnak.

A benzodiazepin szorongásoldó gyógyszerek mellékhatásai és veszélyei

A benzodiazepinek mellékhatásaként jelentkezhet álmosság és feledékenység, amely nehezítheti az életvezetést. Súlyos veszély továbbá, hogy könnyen kialakul függőség. Ezen túl fontos megjegyezni, hogy a szorongásra, alvásproblémákra biztonságosabb és hatékonyabb megoldást jelenthetnek az SSRI, illetve SSNI kategóriájú gyógyszerek.

Miért lehet jobb egy SSRI, illetve SSNI kategóriájú nyugtató gyógyszer?

A SSRI, illetve SSNI kategóriájú gyógyszereket antidepresszánsként, illetve szorongásoldóként alkalmazzák.

  • Az SSRI-k (szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók) gátolják a szerotonin nevű neurotranszmitter idegsejtekbe történő visszavételét, így fejtik ki hatásukat.
  • Az SNRI-k (szerotonin- és noradrenalinvisszavétel-gátlók) a szerotonin és noradrenalin visszavételét gátolják.

A gyógyszerek hatásaképpen megnő a neurotranszmitterek idegsejtek közötti koncentrációja, amely csökkenti a depresszió és a szorongás tüneteit. Az SSRI-k és az SNRI-k biztonságosabbak a benzodiazepineknél, és nem okoznak függőséget.

Mellékhatások

Természetesen ezeknek a szereknek is lehetnek mellékhatásai. Ilyenek a szájszárazság, a hányinger, a gyomorpanaszok, a fejfájás, az alvászavarok, illetve a libidó csökkenése.

Ezzel együtt hosszabb távon kevesebb problémát jelent szedésük, mint a benzodiazepinek esetén.

Mindenképp hallgassunk kezelőorvosunkra!

A szorongásoldó gyógyszerek nagy része vényhez kötött. Nagyon fontos, hogy csak az orvos által felírt gyógyszereket szedjük, illetve tartsuk be az orvos utasításait, ne vegyünk például többet be az előírt dózisnál!

Természetes módszerekkel a szorongás ellen

A szorongás kezelése során érdemes minél kisebb mértékű gyógyszeres kezelést alkalmazni. A gyógyszeres kezelés mellett vagy helyett érdemes az alábbiakhoz nyúlni:

  • Pszichoterápiás kezelés
  • Sportolás, aktív életmód
  • Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás
  • Egészséges táplálkozás
  • Meditációs- és légzőgyakorlatok, jóga
  • Természetes, növényi hatóanyagú szerek

A növényi hatóanyagú szerek szintén jó megoldást jelentenek. Bár hatásuk enyhébb, és lassabban alakul ki, segítségükkel elkerülhetjük a gyógyszerfüggőséget, illetve a mellékhatásokat. Az alábbi gyógynövényekből készült készítményeket érdemes fogyasztani:

  • Levendula
  • Macskagyökér (Valeriana)
  • Komló
  • Citromfű
  • Golgotavirág
  • Orbáncfű
  • Édesgyökér
  • Hársfavirág
  • Kamilla
  • Aswagandha

Mivel eltérő, hogy kinél melyik működik a legjobban, érdemes többféle készítménnyel is próbálkozni.

Tekintse meg a Szimpatika kínálatában kapható gyógyteákat!

Gyakori kérdések

Ebben a bekezdésben néhány gyakori kérdésre válaszolunk.

Mi az alprazolam hatása?

Az alprazolam nyugtató hatást gyakorol az idegrendszerre.

Mik az alprazolam mellékhatásai?

Az alprazolam számos mellékhatást produkálhat, például álmosságot, koncentrációs nehézségeket, feledékenységet, illetve a szexuális vágy vagy teljesítőképesség csökkenését.

Mi a legerősebb altató vény nélkül?

A vény nélküli gyógyszerek általában természetes növényi kivonatokat tartalmaznak. Lassan, tartós szedés esetén fejtik ki a hatásukat, amely gyengébb, mint egy vényre kapható nyugtató gyógyszer hatása. Nem lehet egyértelműen megmondani, melyik a legerősebb altató vény nélkül. Érdemes több készítményt kipróbálni, hogy kiderüljön, az adott személynek mi működik a legjobban.

Melyik a legjobb vény nélküli nyugtató?

A helyzet hasonló, mint a vény nélküli altatóknál. Sok természetes hatóanyagú nyugtató vény nélkül is kapható, ezek hatása szintén egyénfüggő. Így itt is érdemes több készítményt kipróbálni.

Tekintse meg a Szimpatika kínálatában kapható gyógyteákat!

 

Borítókép: freepik.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!