Kiskerti örömök, nem csak profiknak

Szerző: Csimár Kamilla
Akinek van kertje, tudja, mekkora öröm az, amikor az asztalra olyan étel kerülhet, amelyhez az alapanyagokat saját maga termesztette. De mit csináljon az, akinek csak egészen kevés hely áll a rendelkezésére, netán csak egy pici balkonja van, pár cseréppel? És hogyan védjük meg a növényeinket?

A kiskerti praktikákról Kunos Katalint, a Zöldségtermesztési Kutató Intézet vevőszolgálati vezetőjét kérdeztük.

Egy meglehetősen enyhe télen és egy szeszélyes tavaszon vagyunk most túl. Az elmúlt időben sok eső esett, és utána hirtelen jött a nyári meleg. Mire kell ilyenkor figyelni?

Ez az időjárás ideális volt a kórokozóknak és kártevőknek az áttelelésben. A növények megszenvedték a nagy hőingadozásokat, legyengültek, így most kevésbé ellenállóak. A nedvesség, a pára kedvez a különböző baktériumos és gombás betegségeknek, mint pl. a rozsdagombák, peronoszpóra, szürkepenész. Fontos, hogy a kiskertben a fertőzött részeket eltávolítsuk és megsemmisítsük. Erősítsük a növényeinket csalán- és zsurlófőzettel, komposztlével. A levéltetvek ellen megelőzéssel védekezzünk, a biogazdálkodásokban is használható a Vektafid A nevű rovarölő szer. A házatlan csigák is sok problémát tudnak okozni ebben az időszakban. Megelőzésként a zöldségnövények közé ültessünk borágót, citromfüvet, körömvirágot, tüdőfüvet. Ezek egyben gyógynövények is, és a kertben is szépen díszítenek. Létesítsünk vegyes kultúrát fokhagymával, paradicsommal, zsázsával, melyek hatásosan riasztják a csigákat.

A gyomoknak nagyon is kedvez az esős, meleg idő. Mi a hatásos módszer ellenük?

Használjunk gyommentes trágyát, komposztot, lehet mulcsozni fenyőkéreggel, ami díszkertben is igen dekoratív, ugyanakkor gyomosodásgátló is. A gyomok nem csak a tápanyagok, víz elszívásával károsítanak, de árnyékolnak és magasabb párát okoznak, ezáltal egyes betegségek könnyebben elterjedhetnek. A kórokozók, kártevők köztes gazdái lehetnek. A legjobb védekezés ellenük a gyomlálás és a kapálás.

Nagymamám a járda között felnövő gyomokat forró vízzel irtotta, de irthatjuk lánggal vagy hősugárral is, 100%-os gyompusztulást eredményez. A talaj felszíni hőmérséklete 14 °C-kal emelkedik a kezelés hatására, 2-3 cm-es mélységben viszont már csak 1-4 °C-kal, így a talajban élő hasznos élőlényeket ezzel alig károsítjuk. Növényi kivonatokat is használhatunk, például a fekete üröm gyökeréből készített permetezőszer csírázásgátló anyagot tartalmaz. A bazsalikom és az izsóp illóolaja szintén csírázásgátló hatású.

Mik azok a növények, amelyek elmaradhatatlanok egy rendes konyhakertből?

A kiskert azért van, hogy örömünket leljük benne. Én személy szerint a spenót kivételével mindent ültetek, vetek a kertembe. Gyerekkoromban sem tudták belém diktálni a spenótot, így ez az igen értékes, vitaminban gazdag zöldségféle száműzött lett.

A lényeg, hogy olyan zöldségeket, gyümölcsöket ültessünk, amelyeket szívesen fogyasztunk. Kiskertben szép vegyes kultúrákat lehet kialakítani, jól megfér egymás mellett a virág, a gyógynövény, a zöldség. Helyes társítással a növények kölcsönösen megvédik egymást a kórokozóktól, kártevőktől.

Szívet és lelket melengető az a kert, ahol virágok nyílnak a paradicsom mellett, és citromfű burjánzik a gyümölcsfa alatt. Saját kertünkben hihetetlenül sokféle növényt termeszthetünk. Azonban fontos, hogy figyelembe vegyük az ültetés, vetés előtt, hogy mekkora terület és mennyi szabadidő áll rendelkezésünkre. Kezdő kertészeknek célszerű könnyen termeszthető növényeket ültetni, ilyenek a különböző salátafélék (Lollo rosso, madárbegysaláta, jégsaláta, Attrakció fejes saláta). Ha elég nagy a kertünk, jó választás a spárgatök, cukkini, csillagtök. Az indátlan változatok területigénye 1 m2. Az uborkát gyakran kell szedni, ezért ha nincs elég időnk, ilyen munkaigényes növényt inkább ne ültessünk.

Mit tegyünk, ha csak kis hely áll rendelkezésünkre?

Kis kert, sok találékonyság! Nagyapám tanította: semmiből is lehet valami. Ami másnak hulladék, azt ötletesen a kiskert vertikális bővítésére is felhasználhatjuk. Így született meg a zöldségtorony. Először is kell egy jó erős műanyag zsák, kb. 120 cm magas. A zsák közepébe egy perforált PVC-csövet helyezünk, mely a zsák felső részénél magasabbra ér, és biztosítja a későbbiekben az öntözés lehetőségét a zsák teljes mélységében. Ezután a zsákot megtöltjük kerti földdel, majd alaposan tömörítjük. A zsák tetejét visszahajtjuk, a felső részt is használjuk ki. A zsák aljától felfelé haladva hegyes éles késsel kis perforációkat készítünk, amin még képesek vagyunk a szálas palánták gyökerét berakni sérülésmentesen. Az első sor a zsák alján 15 cm-es magasságban kezdődik, a következő sor kb. 20-25 cm-rel magasabbra kerüljön, hármas kötésben. Az így kialakított lyukakba ültetjük a növényeket – ügyeljünk arra, hogy függőlegesek legyenek! Ezután ujjunkkal tömörítjük a talajt a palánták körül, és a fóliát visszaigazítjuk a növény tövéhez. A zsák tetejére is ültessünk növényeket! Paprika, balkonparadicsom, bazsalikom mind jól érzi magát, de csak a fantáziánk szab határt, mit ültetünk bele. Az ültetést követően a perforált PVC-csövön keresztül alaposan öntözzük be. Eleinte furcsán néz ki, de a növények kis idő elteltével az ég felé törnek, és ahogy fejlődnek, eltakarják a zsákot is.

Mit ajánl azoknak, akiknek nincs kertjük, csak erkélyük meg néhány virágládájuk?

Az unalmas muskátli- és petúniakorszaknak vége. Modern, „trendi”, ha erkélyünkön vagy a konyhaablakban balkonparadicsom, pl. Vilma F1 díszlik. Nagyobb cserepekbe (10-15 liter) ültethetünk folyton növő koktélparadicsomot, chilipaprikát, fűszernövényeket. Bátran vessünk metélőpetrezselymet, metélőhagymát, kakukkfüvet, bazsalikomot. Ne spóroljunk a talajjal. Jó minőségű, tápanyaggal kellően feltöltött közeget válasszunk. Ügyelni kell a folyamatos öntözésre, hiszen a növényeknek kisebb gyökérközeg áll a rendelkezésükre, ahonnan a szükséges vizet és tápanyagot felvehetik.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!