Természetes módszerek menstruációs problémákra

Szerző: Szimpatika
A menstruációs és klimaxos panaszok, nőgyógyászati betegségek kezelésére egyre többen fordulnak hormonkészítmények helyett szelídebb, természetesebb gyógymódokhoz. Az alábbiakban olyan módszereket mutatunk, melyek viszonylag könnyen elérhetők és alkalmazhatók minden érintett nő számára.

1. Akupresszúra

Menstruációs görcsre

Az erős vérzéssel és alvadékok ürülésével kísért heves alhasi görcsök a kínai orvoslás szerint vérpangásra utalnak, ami a lép-, a hasnyálmirigy- és a májműködés összhangjának hiányából ered. Ezért a Lép-Hasnyálmirigy-6-os és a Gyomor-36-os pontot célszerű kezelni. Ciprus- és citromfű-illóolajat is masszírozhatunk a megadott akupresszúrás pontokra.

Gy-36

Ujjnyival a térdkalács alatt, a sípcsont külső oldalán található: körkörös masszírozásával javul a vér- és energiakeringés.

LH-6

A belboka felett 4 harántujjal, a sípcsont mellett található: a pont kezelésével csökken a vér- és energiapangás a méhben.



2. Illóolajok

Fájdalomra

Muskotályos zsályát alkalmazhatunk a következő módokon:
– Belsőleg: menzesz kezdetén 2 dl vízben kevés mézzel elkeverve
– Külsőleg: az olajból néhány cseppet masszírozzunk el a comb belső felén, a hátgerinc alsó szakaszán és a has bőrén

Menzesz előtti feszültség oldására

A menzesz előtti napokon ilang-ilangot, levendulát és muskotályos zsályát csepegtessünk esténként a fürdővízhez, és adjunk hozzá egy kevés mézet vagy tejet is, hogy jobban elkeveredjen. Ha nagyon sírós, használjon citromfűolajat is. A felsorolt illóolajok nem csak fürdőbe, hanem aromamécsesbe, párologtatásra is ajánlhatók.

Gombás fertőzésre

Irrigáljon naponta kétszer rózsa-, levendula- és bergamottolajat tartalmazó langyos vízzel a panaszok megszűnéséig.

Fehérfolyás esetén

Ez a tünet utalhat arra is, hogy valamilyen élelmiszerre (pl. tejre) allergiás vagy túlérzékeny – tehát nem feltétlenül fertőzést jelez. A gombás fertőzésnél említetteken kívül így a diétára is célszerű odafigyelni.

Nemi vágy fokozására

Ilang-ilang, pacsuli, geránium, hársvirág és rózsa ajánlható a hálószobában párologtatásra vagy a fürdővízhez hozzáadva is.


3. Wa Do

Hasi görcsökre

- Feküdjünk a földre, húzzuk fel a lábainkat, összekulcsolt kezeinket az előzőleg kiürített hólyag felett helyezzük a hasunkra.
- Lassan, enyhén benyomjuk a hasat, közben kilélegzünk.
- Néhány másodpercig azonos erősségű nyomás mellett felszínesen lélegzünk.
- Lassan felengedjük a nyomást, belélegzünk.
- 10-szer ismételjük.

A hátfájás enyhítésére

- A fal közelében feküdjünk hanyatt a talajon, lábainkat enyhén behajlítva támasszuk a falhoz, jobb kezünket csúsztassuk a derekunk alá, a balt tegyük magunk mellé.
- A térdeket könnyedén fordítsuk el balra, közben belégzés, majd fordítsuk a térdeket jobbra, közben a jobb kezünk nyomja a derekunkat – kilégzés.
- 10-szer megismételjük, majd oldalcsere.

A menzesz előtti tünetek enyhítésére

- A talajon fekve támasszuk lábainkat a falhoz, kezeink most a térdeinken nyugszanak.
- Nyomjuk lábainkat a falnak, kezeinket pedig fokozatosan a térdeinknek.
- Először a medencét, utána a hátunkat felemeljük, majd belégzés.
- A gerinc érzékenyebb szakaszainál egy kicsit álljunk meg felemelkedés közben, és ebben a helyzetben enyhítsük a kezek és a lábak nyomását. Kilélegzünk, majd újra fokozzuk a térdek és a fal nyomását, amikor a gerinc újabb érzékenyebb pontjához értünk. Belégzés, leengedjük a csípőt, kilégzés.
- 10-szer ismételjük.

5. Táplálkozás

A menstruációs panaszok egy része a helytelen táplálkozás, elhízás következménye. Ezért azok, akik cikluszavarral küszködnek, mindenképp fordítsanak több figyelmet étkezésükre: javasoljuk a teljes értékű, reformétkezésre történő áttérést. A súly korrekciójára és a már esetleg beszedett hormonkészítmények, fogamzásgátlók mellékhatásának ellensúlyozására egyénileg megszabott időtartamú böjtkúrát célszerű tartani. A ciklus utolsó hetében kerüljük a sós, fűszeres, zsíros ételek fogyasztását, mert jelentősen fokozhatják az ödémakészséget és a többi panaszt is. Bár az édességekben található triptofán a hangulatot javító szerotonin alapanyaga és így enyhítheti a depressziót, egyéb, nem kívánatos hatásai miatt mégis tartsuk kordában édességéhségünket!

6. Relaxáció

A feszültség, fejfájás, rossz hangulat, alvászavarok és hátfájás enyhítésében legtöbbet a relaxáció segíthet. Ma már kitűnő relaxációs hanganyagok, illetve a módszer elsajátítását segítő könyvek vannak forgalomban. Emellett számos helyen szerveznek relaxációs csoportokat, érdemes csatlakozni valamelyikhez.


Dr. Balaicza Erika

Forrás: www.balaicza.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!