A térdhajlatban kialakuló Baker-ciszta kezelése

Szerző: Szimpatika
Forrás: Fájdalomközpont
A térdhajlatban jelentkező fájdalom több okra is visszavezethető, ám leggyakrabban az elhanyagolt ízületi gyulladásból vagy porckopásból származó Baker-ciszta áll a probléma hátterében.

Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktívfájdalomcsillapítás-specialistája a Baker-ciszta kialakulásáról és kezelési módjáról beszélt.

Folyadékgyülem a fájdalom hátterében

A térd normál működésében igen fontos szerepet játszik az ízületi folyadék, mely egyfajta kenőanyagként funkcionál. Abban az esetben, ha a térdízület a kelleténél több folyadékot termel, az egy idő után felhalmozódik és cisztát alakít ki. Ahogy a ciszta nő, nyomhatja a környező ereket és trombózist imitálhat, esetleg ki is válthatja azt. A ciszta különböző méretűre nőhet, így találkozhatunk egészen apró, ujjbegynyi, vagy akár gesztenye nagyságúval is. Ilyenkor a térhajlatban lévő ízületi tok kiboltosul, és ahogy megtelik folyadékkal, egy szelep segítségével lezáródik, ami ezt a folyadékot beengedi, ám távozását már megakadályozza.

Baker-cisztára utaló tünetek

  • Duzzanat a térdhajlatban
  • Fájdalom, amely általában terhelésre vagy térdhajlításkor jelentkezik

Fontos a mögöttes okok felderítése

A Baker-ciszta leggyakrabban nem önálló kórkép, hanem egy tünet, melyet általában kezeletlen ízületi gyulladás vagy porckopás eredményez, melynek következtében több ízületi folyadék termelődik. Éppen ezért kezelésében elengedhetetlen az alapprobléma kezelése, e nélkül a ciszta újra és újra kialakulhat, így a gond csak átmenetileg szűnik meg. Amennyiben a kiváltó okot kezelik, úgy a ciszta a legtöbb esetben visszahúzódik és így nincs szükség a lecsapolására vagy műtéti kimetszésére, legfeljebb a gyulladás csökkentésére, mely injekciós-infiltratív technikával könnyen orvosolható. Műtétre a legritkább esetben kerül sor.

Aktív fájdalomcsillapítás segítségével mindkét jellemző alapprobléma, a porckopás és az ízületi gyulladás is megszüntethető. Gyors megoldást nyújthat mindkét esetben a hialuronsavas kezelés, mellyel megakadályozható a porcréteg elvesztése, és ez egyben a porcsejtek működését is segíti. Kutatások kimutatták továbbá, hogy az ízületi gyulladásban szenvedők esetében is hatásos, hiszen náluk kevesebb termelődik ebből az anyagból.


Forrás: Fájdalomközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!