Tíz olyan étel, amely az egészséges fogyásban segít

2014. 06. 29.
Szerző: Szimpatika
Fogyni evéssel? Látszólag ellentmondás, de valójában persze nem az. Hiszen a hosszú távon eredményes fogyókúrának nem a koplalás az útja. Enni kell: lehetőleg ötször naponta, egyszerre keveset és inkább alacsony kalóriatartalmú ételeket. Az egyik legkevésbé egyértelmű kérdés a fogyókúra során a megfelelő ételek kiválasztása.

Tíz olyan ételt és hozzávalót mutatunk be, amely garantáltan segít a fogyásban.

1. Lencse

A lencse hétköznapi étel Indiában, az étkezés alapvető része, a legtöbb vegetáriánus és vegán ebből nyeri a fehérjét. Indiában sok lencseféle található, amelyek különféle egészséges tápanyagokat tartalmaznak és jellegzetes ízt kölcsönöznek ételeiknek.

2. Tojásfehérje

A tojásfehérje értékes, fehérjében gazdag és szénhidrátban szegény táplálék. Bármilyen fogyókúrás diéta mellett rendkívül fontos az elégséges fehérjebevitel, amely segíti a szervezetet az edzések során is. A tojásfehérje magas proteintartalma segíti az azonnali felszívódást, ezáltal a szervezet egyből hasznosítani tudja azt. A tojásfehérje többféleképpen is elkészíthető: megfőzheti a tojást, eldobva annak sárgáját, vagy tűvel szúrja ki a tojást, és így csak a fehérje folyik majd ki. 3-4 tojást használjon tojáshab vagy omlett elkészítéséhez.

3. Hal

A hal az egyik legjobb nem vegetáriánus tápanyagforrás. Fehérjében és omega-3 zsírsavakban gazdag. A halban gazdag étrend segít megelőzni a szívbetegségeket, rendszeressé teszi a különböző testfunkciókat, enyhíti a rheumathoid artritis tüneteit, csökkenti a depressziót, segít a demencia és az Alzheimer-kór megelőzésében, emellett a rák kockázatát is csökkenti.

4. Lenmag

Ez az aprócska, barna, lapos mag telis-tele van olyan tápanyagokkal, amelyek segítik sok, manapság gyakori, az életmódból származó betegség megelőzését. A lenmag egészséges, mivel gazdag omega-3 zsírsavakban, lignánokban, antioxidánsokban, ösztrogénben és rostban.

5. Gyümölcsök

Szükségtelen a gyümölcsfogyasztás egészséges mivoltát magyarázni. A szervezetnek szüksége van szénhidrátokra a működéshez, és ennek legtermészetesebb formája a természetes cukor. Az, hogy a szénhidrát rosszat tenne, nem igaz. A szénhidrátok biztosítják a szervezet működéséhez elengedhetetlen üzemanyagot. A cukor túlfogyasztása azonban túlsúlyt eredményez. Az evolúciós pszichológia rámutat arra, hogy alapvetően vágyunk a cukorra, és ezt a vágyat legjobb, ha gyümölcsök fogyasztásával elégítjük ki. Emellett minden gyümölcsnek magas a tápértéke, és az alma, a narancs, a banán, a guava, a körte, a papaya, a görögdinnye és társaik mind könnyen elérhető gyümölcsök.

6. Mogyoró- és diófélék, szárított gyümölcsök

Ezek az apróságok esszenciális tápanyagokban gazdagok, amelyek megerősítik a szervezet és sok betegség megelőzésében segíthetnek. A szárított gyümölcsök megőrzik az eredeti gyümölcs tápanyagainak nagy részét, emellett egyéb egészséges anyagok is találhatóak bennük, amelyek csökkenthetik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

7. Pulyka

A pulyka fantasztikus fehérjeforrás, emellett az egyik legegészségesebb húsféle. Kalciumban gazdagabb, kalóriában, koleszterinben és telített zsírsavakban pedig szegényebb, mint a többi húsféle. Több fehérjét tartalmaz, mint a csirkehús, emellett nátriumban szegény, ezáltal hozzájárul a vérnyomás szinten tartásához.

8. Zöldségek

A leveles zöldségek kalóriaszegények, nem tartalmaznak zsírt és tele vannak rosttal, vassal, kalciummal, továbbá fitokémiai anyagokban is gazdagok, mint a C-vitamin, karotinok, lutein, a folsav és a K-vitamin. Ez azt jelenti, hogy serkentik a bélmozgást, csökkentik a rák kockázatát és szénhidrátmentesek. A saláta, a brokkoli, a spenót, a csírafélék, a kígyóuborka és még ezer más növény rendelkezik ehető levelekkel, így van bőven választék. Emellett megszámlálhatatlan módon fogyaszthatók: nyersen salátaként, főzve főétkezéshez, szószként, levesekben és így tovább.

9. Teljes kiőrlésű kenyér

A teljes kiőrlésű kenyér rosttartalma jóval magasabb, mint a sima fehér kenyéré. Ezáltal növeli az étel térfogatát a kalóriatartalom növelése nélkül és teltségérzetet okoz. Segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet és szabályozza a vércukorszintet. Kutatások bizonyították, hogy azok az emberek, akik reggelire két szelet teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítóst fogyasztanak, kevésbé éheznek meg ebédidőre.

10. Joghurt, aludttej

Még nem találkoztam olyan táplálkozási szakértővel, aki ne ajánlotta volna az aludttejet és a joghurtot, és az ok magától értetődő. Dokumentált tény, hogy azok az emberek, akik étkezés előtt vagy után aludttejet vagy joghurtot fogyasztanak, nagyobb súlycsökkenésről számolnak be, mint akik nem így étkeznek. Ez pedig azért van, mert a joghurtban található kalcium megelőzi, hogy a zsírsejtek több kortizolt termeljenek (a kortizolhormon nem megfelelő egyensúlya magas vérnyomást, elhízást és egyéb betegségeket okozhat). Emellett segíti az emésztést és az étel felszívódását, erősíti és stabilizálja az immunrendszert, és gazdag fehérje- és vitaminforrás. A kutatások szerint naponta minimum 300 g joghurtot érdemes fogyasztani, 100 g-ot minden étkezéshez.



Forrás: https://drtihanyi.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!