Kék-zöld foltokat is okozhatnak a vérlemezkék funkciózavarai

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
A vérlemezkék fontos szerepet töltenek be a véralvadás beindításában, így funkciózavaraik vérzékenységet okoznak, ami akár súlyos méreteket is ölthet. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa a vérlemezkék véralvadásban betöltött szerepéről és működési zavarairól beszélt.

A vérlemezkék szerepe, működése

A vörös csontvelőben keletkező vérlemezkéknek, a trombocitáknak az elsődleges véralvadásban, vérzéscsillapításban van kiemelkedő szerepük. Sérülés esetén a nagy vérvesztés elkerülése érdekében összecsapódva kitapadnak az érfalhoz és alvadékot, egyfajta „dugót” képeznek a sérült éren.

„Amennyiben a vérlemezkék funkciójában zavar keletkezik, úgy a véralvadás nem tud normál módon zajlani, a vérzés tovább tart, esetleg átmeneti csillapodás után újra elindul. Ez lehet veleszületett, illetve szerzett állapot is” – mondja dr. Szélessy Zsuzsanna.

A vérlemezkék szerzett működészavarát leggyakrabban bizonyos gyógyszerek (pl. aszpirin, reuma- vagy rosszindulatú daganatok elleni gyógyszerek) okozzák, de autoimmun betegségek, mérgezések is állhatnak a hátterében. Veleszületett funkciózavarral jár, ha a vérlemezkék felszínén lévő receptorok, vagy a bennük található hírvivő anyagok, enzimek kóros eltérést mutatnak vagy hiányoznak, ezért nem tudják a véralvadást elősegítő funkciójukat ellátni.

Vérlemezkefunkció-zavart okozó veleszületett betegségek

Von Willebrand-szindróma: statisztikák szerint a vérzékenység leggyakoribb formája a von Willebrand-szindróma, melyet a von Willebrand nevű alvadási faktor hiánya, illetve csökkent működése okoz. Ilyenkor az érfal sérülése esetén a vérlemezkék kitapadása és összecsapzódása nem megy végbe tökéletesen, sőt a VIII-as alvadási faktor aktivitása is lényegesen csökken, ami tovább fokozza a vérzékenységet. A betegségnek több változata ismert, és 20%-ban súlyos vérzékenységgel jár. Például az erős vérzéssel járó menstruációs panaszok körülbelül 10-15%-ért felelős ez a típusú vérzékenység.

Bernard–Soulier-szindróma: a betegség hátterében a vérlemezkéken lévő bizonyos receptorok hiánya vagy csökkent mennyisége áll, ami miatt nem megy végbe a teljes véralvadás.

Szürkevérlemezke-szindróma: ilyenkor a megnövekedett vérlemezkék szürke árnyalatot öltenek – innen kapta elnevezését a betegség, melyet a véralvadási faktorokat tartalmazó szemcsék hiánya okoz. Igen ritka állapot.

Milyen tünetek esetén gyanakodjon?

  • Erős menstruációs vérzés
  • Gyakori orrvérzés
  • Foghúzás után sokáig tartó vérzés
  • Gyakori kék-zöld foltok a bőrön
  • Pontszerű bevérzések a bőrön, nyálkahártyán

Megfelelő kezeléssel elkerülhetők a szövődmények

Dr. Szélessy Zsuzsanna szerint a vérlemezkék funkciózavaraiból adódó vérzékenység leggyakoribb veszélye a vashiányos vérszegénység, ám súlyosabb esetben akár belső vérzéseket is okozhat, nem beszélve a mindennapok nehezítettségéről (kis sérülések utáni erősebb vérzés) és az erős menstruációról. A diagnózis egy speciális vizsgálattal gyorsan megállapítható. Ehhez egy kevés vért vesznek a pácienstől, majd egy készülék segítségével megmérik, hogy a cső mennyi idő alatt záródik el a vértől. Ezáltal kiderül, hogy a vérlemezkék normálisan működnek-e, és ha nem, akkor milyen mértékben csökkent a működésük. Amennyiben bebizonyosodik a betegség, súlyosságtól függően az illető vagy véralvadást segítő gyógyszeres kezelésben részesül, vagy intravénásan alvadási faktort kap.

Fontos: A gyógyszeres kezelés műtétek, foghúzás, szülés előtt különösen nagy jelentőséggel bír a nagyobb vérvesztés elkerülése érdekében! Fontos továbbá megjegyezni azt is, hogy aszpirintípusú gyógyszerek és a nemszteroid gyulladáscsökkentők (reumagyógyszerek) szedése vérzékenység esetében tilos, mivel ezek gátolják a vérlemezkék működését.


Forrás: Trombózisközpont

Szimpatika akció

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!