Aki rendszeresen, naponta sok, káliumot bőven tartalmazó banánt fogyaszt – de valamennyi gyümölcsöt és főzelékfélét fel lehetne sorolni –, annál lényegesen csökken a szélütés kialakulásának veszélye. A narancs, mandarin, paradicsom, spenót, krumpli, káposzta – mind gazdagok káliumban – sajnos a nálunk leginkább fogyasztott gyümölcs, az alma, csak negyedannyi káliumot tartalmaz, mint a banán.
A világhírű Harvard egyetem kutatói nyolc éven át több mint negyvenezer ember sorsát követve állapították meg, hogy káliumban, magnéziumban és növényi rostokban gazdag táplálkozással a szélütés veszélyét jelentős mértékben – csaknem negyven százalékkal – csökkenteni lehet. Ehhez azonban az kellett, hogy az érintettek minden étkezéskor, naponta három-négyszer fogyasszanak szokásos mennyiségben gyümölcsöt is. Káliumtabletták szedése is javítja a kilátásokat, de a gyógyszerszedés kevésbé eredményes – és rendszeres vér-káliumszint meghatározást tehet szükségessé.
Különösen fontos a rendszeres gyümölcs- és főzelékfogyasztás akkor, ha már előjelek jelzik a szélütés veszélyét. Ilyen előjelek a hirtelen jelentkező, néhány perc alatt elmúló, az egyik arcfél, kéz vagy láb gyengévé válásával, zsibbadásával, elnehezülésével járó rosszullétek. Beszédzavar, látászavar, szédülés, elesés sokkal ritkábban fordulnak elő.
Nagyon fontosnak kell venni ezeket a panaszokat, különösen akkor, ha az érintettnek magas a vérnyomása, cukorbeteg, sokat dohányzik vagy iszik. Ilyenkor már gyógyszeres kezelésre is feltétlenül szükség van.