Az egész világot fenyegetik az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok

2014. 05. 16.
Szerző: Szimpatika
Az egész világot fenyegetik az antibiotikumoknak ellenálló, úgynevezett szuperbaktériumok – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentésében.

Az egész világot fenyegetik az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok. A halálos szuperbaktériumok még a legerősebb antibiotikumokra sem reagálnak, elterjedésük pedig már nem jóslat, hanem világszerte tapasztalható valóság. Bárkit, bármilyen életkorban, bármelyik országban elérhetnek az antibiotikumokra rezisztens baktériumok. A közegészségügyre komoly veszélyt jelentenek, a következmények „pusztítóak lesznek” – közölték a WHO szakemberei.

„Az antibiotikumok utáni kor felé tart a világ. A közönséges fertőzések és kisebb sérülések évtizedeken át gyógyíthatóak voltak, most azonban újra gyilkolhatnak” –jelentette ki Fukuda Keidzsi, a WHO egészségbiztonsági vezetőjének helyettese.

A WHO 114 ország adatait elemezte első jelentésében az antibiotikum-rezisztenciáról, és szakemberei azt találták, hogy a legerősebb antibiotikumoknak – az úgynevezett carbapenemek – ellenálló szuperbaktériumok már a világ minden régiójában megtalálhatók.

A gyógyszer-rezisztenciát az antibiotikumok helytelen és túlzott használata okozza, mely arra ösztönzi a kórokozókat, hogy új utakat keresve legyőzzék őket. Becslések szerint az egyik legismertebb szuperbaktérium, az MRSA számlájára írható évente mintegy 19 ezer amerikai és körülbelül ugyanennyi európai beteg halála – vagyis több, mint ahányan a HIV-fertőzés, AIDS következtében életüket vesztik.

A WHO szerint egyes országokban a gyógyszer-rezisztencia miatt a carbapenemek nem hatnak a közönséges, kórházban szerzett, Klebsiella pneumoniae baktérium okozta tüdőgyulladásos, véráramfertőzéses betegek felénél. Az újszülöttek és az intenzív osztályokon ápoltak fertőzéseire ugyanez igaz.

Fukuda azt írta közleményében, hogy ha nem tesznek komoly lépéseket a fertőzések megelőzésére és nem változtatják meg az antibiotikumok gyártásának, felírásának és használatának módját, a világ egyre többet veszít a globális közegészségügy javaiból, a következmények pedig pusztítóak lesznek.

Laura Piddock, az Antibiotic Action kampánycsoport igazgatója, a Birminghami Egyetem mikrobiológusa szerint a világnak erre a veszélyre is úgy kell reagálnia, ahogy az 1980-as években az AIDS terjedésére tette.

„A gyógyszer-rezisztencia legyőzéséhez politikai akaratra, minden érdekelt elkötelezettségére, kutatási és megfigyelési programok jelentős mértékű finanszírozására lesz szükség” – hangsúlyozta Piddock.


Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!