A fiatalokat sem kímélik a magas vérnyomás következményei

2014. 05. 06.
Szerző: Szimpatika
A legtöbben úgy gondolják, a magas vérnyomás csakis az idősebbek betegsége, így a következményeivel is csak nekik kell számolni. Kutatások szerint azonban nemcsak hogy a fiatalabb korosztály tagjait is érintheti, de kezeletlen esetben náluk is megkezdődhet a hipertónia miatti mentális hanyatlás.

Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája elárulta, hogy miért érdemes a fiataloknak is nagyobb hangsúlyt fektetni a vérnyomásukra, és milyen szerepe van terápiában a megfelelő életmódnak.

A magas vérnyomás sokak szerint kizárólag az idősebbeket sújtja, ám a mozgáshiány, a túlzott stressz, valamint a nem megfelelő táplálkozás miatt egyre több fiatalt is érint. Éppen ezért nekik is érdemes időközönként megmérniük a vérnyomásukat – főleg, ha olyan tüneteket tapasztalnak, mint szédülés, fejfájás, szívritmuszavar –, hiszen a kezeletlen hipertónia hosszú távon súlyos szövődményeket, így pl. stroke-ot vagy szívproblémákat okozhat. Sőt: kutatások szerint a fiatalon megjelenő mentális hanyatlásért is felelőssé tehető.

A figyelemzavar már 18 éves korban megjelenhet

A szisztolés és a diasztolés vérnyomás ugyanis nagyban befolyásolja a kognitív képességeket. Minél magasabb a vérnyomásérték, annál inkább csökkennek a szellemi funkciók.

Egy tanulmányban 18–46, valamint 47–83 éves embereket vizsgáltak. A kutatásban megállapították, hogy hipertónia esetén a szellemi teljesítmény csökkenése egyaránt érinti a fiatalabbakat és az idősebbeket is. Kezdetben a probléma koncentrációzavarban, feledékenységben nyilvánul meg, ám a kor előrehaladtával egyre ijesztőbb tünetek jelentkezhetnek (pl. memória-, illetve beszédzavar). A szellemi hanyatlás pedig kihat a munkavégzésre és a magánéletre egyaránt. A romló teljesítmény okozta stressz pedig tovább emelheti a vérnyomást, ezzel hosszú távú, romboló hatású ördögi kört hozva létre.

A komolyabb agyi funkciózavar megakadályozása érdekében fontos, hogy a betegség kezelése időben elkezdődjön. Sajnos azonban a felmérések alapján a magas vérnyomásban szenvedő fiatalok 76%-ának kezeletlen a hipertóniája, tudjuk meg dr. Kapocsi Judittól.

Kiemelt helyen az életmód orvoslás

A magas vérnyomás diagnózisa leginkább 24 órás vérnyomásméréssel állítható fel. A napszaki ingadozások figyelembe vételével pontosabb képet lehet kapni a betegségről, így hatékonyabb kezelés állítható be. Fiataloknál különösen fontos, hogy a kezelésben központi helyet foglaljon el a személyre szabott életmód-orvoslás: a személyre szabott mozgásprogram, táplálkozás és a stresszmenedzsment. Az orvos segítségével kialakított megfelelő életmód betartásával olyannyira mérsékelhető a vérnyomás, hogy a beteg akár csökkentheti, vagy idővel el is hagyhatja a gyógyszereit.


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!