D-vitamin-források
Ilyenkor ugyanis kevés napfény ér minket, és az élelmiszerek vitamintartalma önmagában már nem elegendő a szervezet számára szükséges mennyiség biztosításához. A legismertebb megfázás elleni szer a C-vitamin, azonban sokan nem tudják, hogy a D-vitamin is jótékony hatással van az immunrendszer működésére. Hogy ezenkívül még miért ajánlott, és hogyan gondoskodhatunk a megfelelő D-vitamin-szintről, abban dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvos igazgatója, belgyógyász szakorvosa segít nekünk.
„A téli szürkeség után boldogan fordítjuk arcunkat az első napsugarak felé. A napsütés jó hatással van a hangulatunkra, ám azon kívül, hogy kellemesen cirógat, segít a D-vitamin pótlásában is. A legtöbb D-vitamint ugyanis a napsugárzásnak köszönhetően juttatjuk be a szervezetünkbe, de számos ételben is megtalálható, amelyeket érdemes beépíteni az étrendünkbe. A D-vitaminnak többek között kulcsfontosságú szerepe van az egészséges csontozat fejlődésében, valamint jótékony hatással van az izomműködésre, a szívre és a keringésre is. Ezért a szervezet egészséges működése érdekében folyamatosan gondoskodnunk kell a pótlásáról” – mondta dr. Nagy Judit.
A D-vitamin hatása
A D-vitamin segíti a kalcium beépülését a csontokba. Ha kevés D-vitamin jut a szervezetünkbe, akkor csökkenhet a csontok ásványianyag-tartalma, amely csontvesztéshez és így töréshez, deformálódáshoz, súlyosabb esetben csontritkuláshoz is vezethet. A vitaminhiány tüneteként felléphet izomgyengeség és izomfájdalom, de akár szívelégtelenséget is okozhat, és fokozhatja az érelmeszesedés kockázatát. A D-vitamin-hiánynak szerepe van az immungyengeség, az autoimmun betegségek és esetenként a cukorbetegség kialakulásában is. Immunerősítő hatása miatt mérsékli az influenzás és felső légúti megbetegedések előfordulásának valószínűségét. A D-vitamin segít a depresszió, illetve bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, illetve azok kezelésében.
D-vitamin-források
A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelynek legnagyobb része a napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Bizonyos esetekben – például vitaminhiány, illetve irodai, otthoni vagy éjszakai műszakban végzett munka esetén, vagy télen, amikor kevés napfény ér minket – azonban más módon is pótolni kell. A legtöbb D-vitamin a halakban, gombákban, májban, halmájolajban, tojásban és tejtermékekben található, de kaphatók D-vitaminnal dúsított egyéb élelmiszerek is. Bármennyire fázósak vagyunk, télen is érdemes legalább egy fél órát rendszeresen a szabadban tölteni, ugyanis, ha nem is érezzük a nap melegét, a téli napsugarak is segítenek a D-vitamin termelődésében.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!