Sokszor nem kezelik a mentális betegségeket

2014. 03. 09.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
Sokszor a mentális betegségekkel összefüggő társadalmi megbélyegzés miatt nem kezeltetik problémájukat a páciensek – állapította meg egy kutatás, amelyről a Health Day számol be. Bár minden negyedik embernek van valamilyen pszichés problémája, mintegy 75 százalékuk nem kapja meg a szükséges ellátást.

A kezelés pedig nagyon fontos lenne, mert amennyiben az olyan mentális problémák, mint a pszichózis, a depresszió, a bipoláris zavar vagy a szorongás kezeletlenül maradnak, az állapot csak súlyosbodni fog. „Egyértelmű bizonyítékot találtunk arra vonatkozóan, hogy a társadalmi megbélyegzésnek olyan negatív hatása van, ami miatt a páciensek nem mernek problémájukkal szakemberhez fordulni” – mondta dr. Graham Thornicroft, a tanulmány vezető szerzője.

Az átfogó elemzés keretében 144 korábbi tanulmányt vettek szemügyre, amelyek mintegy 90 ezer ember adatait tartalmazták világszerte. Azt találták, hogy a megbélyegzés a leggyakoribb okok egyike, ami miatt nem kezeltetik magukat az érintettek. Sokan szégyellik problémájukat, de akad olyan is, aki úgy véli, önmaga is meg tud birkózni betegségével.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szimpatika akció

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!