A gombócérzés a torokban

2014. 02. 28.
Szerző: Szimpatika
Télen, a megfázásos időszakban az emberek többsége a torkában zavaró gombócérzésre panaszkodik, melyet csak nagy nehezen tud megszűntetni. Bár maga a tünet legtöbbször ártalmatlan, előfordul, hogy pajzsmirigyzavarra hívja fel a figyelmet. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elárulja, mikor érdemes orvoshoz fordulni a problémával.

Gyakori tünet, bizonytalan diagnózis

Szinte nincs is olyan ember, aki életében legalább egyszer ne érzett volna egyfajta „gombócot” a torkában. Ezt kiválthatja többek között erős stresszhelyzet, pánik, de egy egyszerű megfázás, torokgyulladás, reflux, valamint allergia is. Viszont ha tartósabban fennáll a panasz, akkor gondolni kell a pajzsmirigyprobléma lehetőségére, ezt ugyanis gyakran kísérik nyelési nehézségek, illetve a torokban az a bizonyos gombócérzés. Ilyen esetben érdemes alapos kivizsgáláson részt venni, mert ha elhanyagoljuk a problémát, akkor komoly szövődményeket is okozhat.

Nem mindig a hormonok a felelősek

Ha az ember meghallja azt a szót, hogy pajzsmirigyzavar, akkor a legtöbbször alul- vagy túlműködésre gondol. Bár ez utóbbinak valóban gyakori kísérője a gombócérzés, azonban nem ritka, hogy a hibát magában a mirigy szerkezetében kell keresni, hiszen a szerv megnagyobbodása, illetve a strúma (golyva) is okozhat ilyen panaszt, akár normál hormonszint mellett is (bár leggyakrabban valamilyen pajzsmirigybetegséghez társul).

„A pajzsmirigy szempontjából akár egy megfázásos időszak is veszélyes lehet, hiszen a fertőzés könnyen ráhúzódhat erre a szervre, és ritka esetben nem csak duzzanatot és fájdalmat okoz, de működészavart is” – mondja dr. Koppány Viktória.

Fontos a mielőbbi kezelés

Akár hormonzavarról, akár golyváról van szó, fontos a mielőbbi kivizsgálás és a kezelés megkezdése, hiszen megfelelő terápiával a kellemetlen tünetek megszüntethetők, és a szövődmények kialakulása akár el is kerülhető. A golyva kezelése azért is kiemelten szükségszerű, mert vannak esetek – bár ritkán –, amikor elrákosodhat, így folyamatos kontrollt igényel. Az odafigyelés tehát fontos, de a pajzsmirigyen lévő göbök rendszerint ártalmatlanok, és műtétre csak egészen ritkán kerül sor – általában akkor, amikor olyan mértékű légcső-, illetve nyelőcsőszűkületet eredményez, ami már befolyásolja a beteg mindennapjait.

Ezek a tünetek hívják fel a golyvára a figyelmet:

  • Gombócérzés a torokban
  • Nyelési problémák (ezt nem érdemes megvárni: javasolt már előbb megoperálni)
  • Nyakon lévő csomó kitapintása
  • Nehézlégzés

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!