Ne a laborlelettől várjon diagnózist!

Szerző: Szimpatika
A pajzsmirigy rendellenes működéséből fakadó, szerteágazó tünetek jelentősen megnehezíthetik a betegség diagnózisát. Előfordulhat, hogy a laborértékek nem utalnak eltérésre, de a beteg mégsem érzi jól magát – ilyenkor másfelé kell folytatni a vizsgálódást.

Nem csak a számokra kell odafigyelni

„TSH: 8,59, T4:13,95, T3: 5,16 Anti-TPO: 371 Anti-TG:698 – Ön szerint a tüneteimet pajzsmirigy betegség okozza?” Szakértőként végzett munkája során prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa gyakran találkozik ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel rendelésein és online fórumokon: „A betegek gyakran hosszabb-rövidebb leírás formájában küldik el a labor-, vagy ultrahangvizsgálati eredményeket, és az ott szereplő számadatok alapján várják, hogy ítéletet mondjak az egészségi állapotukról. Többször hangsúlyoztam személyesen és a betegeknek szánt írásaimban is, hogy az adatok, számok fontosak ugyan a diagnózis megállapításához, de önmagukban nem elégségesek.”

Ezerarcú betegség

A betegek csak azt látják, hogy egyik-másik eredmény a referenciatartományon kívül esik, és ennek alapján hajlamosak azonnali következtetéseket levonni. Természetes, hogy mielőbb szeretnének választ és megoldást kapni a problémájukra, különösen, mert a pajzsmirigy betegségei kezdetben többnyire csak enyhe panaszokat okoznak, majd a betegek fokozatosan eljutnak a „nem érzem jól magam” állapotba, és csak nehezen kerülnek a megfelelő szakemberhez. Közben súlyproblémák (hízás, fogyás), bőr- és hajtünetek, fáradtság és hangulati ingadozások határozzák meg a mindennapjaikat. A leletek azokban nem adnak választ minden kérdésre.



Középpontban az ember

A pajzsmirigyproblémák változatos tüneteket produkálhatnak, melyek könnyen összetéveszthetőek más betegségekkel. A diagnózishoz ezért elengedhetetlen a betegek tüneteinek részletes kikérdezése és a fizikális vizsgálat. „A páciensekkel első körben részletesen elbeszélgetek a panaszaikról, tünetekről. A kikérdezés során körbejárjuk az örökletes betegségek témakörét, épp úgy, mint a beteg életében bekövetkezett nagyobb változásokat, például stresszhelyzeteket, melyek szerepet játszhattak a panaszok megjelenésében” – magyarázza a Budai Endokrinközpont orvosa.

Vérvizsgálat: napszakonként is más lehet

A laboratóriumi vizsgálatok egy-egy szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt, ún. thyreotropstimuláló-hormon, a TSH, illetve a pajzsmirigyhormonoknál az FT3- és FT4-szintek meghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát. Az adatok értékelése minden esetben az orvos feladata, és egyénre szabottan történik. A beírt és csillaggal jelzett normál értékek néha megtévesztőek lehetnek, mivel az értékek függhetnek a napszakoktól, évszakoktól, és a szedett gyógyszerektől is. Fontos tudni például, hogy a terhesség egyes szakaszaiban az értékek eltérőek. Ki kell emelni, hogy a pajzsmirigy betegségeinek nagy csoportja autoimmun eredetű, ezért a TPO- (a thyreoglobulin-) és a TSH-receptor elleni antitestek megmérése alapvető fontosságú.

Ultrahang

A pontos diagnózist segíti az ultrahangvizsgálat is. A képalkotó eljárások között az izotópos módszerek mellett ez a legelterjedtebb. Segítségével a pajzsmirigy felépítésére (göbös jellegére), az esetleges gyulladás fennállására vagy daganatok jelenlétére lehet következtetni. Amellett, hogy a vizsgálat fájdalommentes és gyorsan elvégezhető, előnye az is, hogy a pajzsmirigy egészének állapotáról képet ad. A vizsgálat alkalmas arra is, hogy segítségével vékonytű-biopszia (mintavétel) révén eldönthessük a folyamat jó- vagy rosszindulatú mivoltát.

Nem a leletet kezeljük, hanem a beteget

Fontos, hogy holisztikus szemlélettel, vagyis nem csak a tüneteket, hanem az egész embert vizsgálva közelítsük meg a háttérben álló okok feltárását. A holisztikusnak nevezett orvoslás célja az, hogy az embert egységnek tekintse –nem a szervek, hanem a lélek és a test egységének. A pajzsmirigybetegségek esetében kimutatták, hogy jelentős részük autoimmun eredetű: tehát nem egyetlen szerv, hanem a szervezet egészének betegségéről van szó. Vizsgálni és gyógyítani ezért az egész embert kell.


Forrás: www.endokrinkozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!