Mit jelez a hasmenés kisgyermekkorban?

Szerző: Szimpatika
A csecsemőknél és kisgyermekeknél jelentkező hasmenés oka lehet fertőzés, de jelentkezhet a hozzátáplálás időszakában is, az új ételek bevezetése kapcsán. Dr. Polgár Marianne gyermek-gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosának segítségével a leggyakoribb kiváltó okokat vesszük sorra.

Fertőzések, gyomorrontás, allergia

„A gyomor-bél rendszert érintő fertőzésekkel a gyermekek elsősorban a közösségbe kerülés után találkoznak; persze előfordulhat kisebbeknél is, ők általában a nagyobb testvértől kapják el a fertőzést. Leggyakrabban a szalmonella-, kalici- vagy a rotavírus okoz panaszt, utóbbi ellen védőoltás is létezik – sorolja dr. Polgár Marianne. –Alkalmanként jelentkező hasmenést okozhat – főként ünnepi időszakokban –, ha a gyermek a kelleténél többet fogyaszt a kedvenc ételből, süteményből, és gyomorrontást kap. Elhúzódó hasmenés esetén, különösen, ha az valamely új élelmiszer bevezetéséhez köthető, vegyük komolyan a tüneteket. A hasfájással, haspuffadással, intenzív bélhangokkal társuló hasmenés ételallergia jele is lehet.”



Mikor forduljunk orvoshoz?

A vírusos eredetű hasmenések otthoni kezelésében a diétán és a folyadékpótláson kívül nincs más eszközünk. Figyeljük a gyermek állapotának változását, mert a sápadt, elesett külső, karikás szemek, kiszáradt, cserepes ajkak, bágyadtság, csecsemőknél a kutacs bemélyedése a kiszáradás jelei lehetnek, amelynek kezelése orvosi segítséget igényel! A kiszáradás veszélyét növeli, ha a hasmenés mellett láz és hányás is jelentkezik.

Gyomorrontás esetén a panaszok a szükséges diéta – keksz, ropi, főtt burgonya, rizs, sárgarépa – megtartásával rendszerint 1-2 napon belül rendeződnek. Itt is ügyeljünk a folyadék pótlására: enyhén cukrozott tea, víz fogyasztására. A főzelékekbe a szokottnál kissé több sót tehetünk.

„A táplálékallergia tünetei már csecsemőkorban, a szoptatás időszakában is megjelenhetnek, mert az allergén fehérjék az anyatejjel is bejutnak a gyermek szervezetébe, és az arra érzékenyeknél már ez is tüneteket okozhat. A tehéntejtartalmú tápszerek is okozhatnak hasi panaszokat a csecsemőnél, ez esetben a gyermekorvos ennek helyettesítésére speciális, hipoallergén tápszert ír fel” – magyarázza a Budai Allergiaközpont főorvosa. Gyakori, hogy a panaszok a liszt-, tej-, tojástartalmú élelmiszerek bevezetését követően jelentkeznek. A gyermek ilyenkor nyűgös, sír; haspuffadás, hasmenés és emellett bőrtünetek jelentkeznek: kiütés, vörös foltok is előfordulhatnak. Az allergia vérvizsgálattal igazolható, a panaszok megszűnését ilyen esetekben a problémát okozó élelmiszer fogyasztásának mellőzése segíti. A gyermekek többsége 3 éves korára kinövi az allergiát, csak kis százalékban van szükség élethosszig tartó diétára.

Hogyan előzhető meg a hasmenés?

A fertőzéses eredetű hasmenések megelőzéséhez törekedjünk a higiéniás szabályok betartására, az ételek megfelelő elkészítésére és tárolására. A megelőzésben és a fertőzések lezajlását követően hasznos, ha táplálkozásunkat probiotikumok szedésével egészítjük ki. A probaktériumok a szervezet saját védekezőképességét fokozzák azáltal, hogy biztosítják a vastagbélben a jótékony hatású baktériumok túlsúlyát. Kutatások bizonyítják, hogy az egészséges bélflórával rendelkező csecsemők és kisgyermekek immunrendszere erősebb, köztük kevesebb hasmenéses betegség alakul ki. Az anyatej a prebiotikumok (a bélben élő, jótékony baktériumok számára táplálékot biztosító, rövid szénláncú cukrok) természetes forrása a gyermek számára, fogyasztása az egészséges bélflóra kialakulását segíti. A tápszerrel táplált csecsemőknél ezt a funkciót a prebiotikummal dúsított készítmények adásával biztosíthatjuk.

A probiotikumok szedése a táplálékallergiás kisgyermekek számára kettős előnnyel jár. Egyrészt a hasmenéses állapot után segít az egészséges bélflóra visszaállításában, másrészt kutatások igazolják, hogy fontos szerepet tölt be a későbbi életkorban megjelenő más típusú allergiák, ekcéma megelőzésében is.


Forrás: www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!