Az alvásproblémák kezelése harmonikusabb külsőt eredményez

Szerző: Szimpatika
A jó megjelenéshez elegendő alvásra van szükség. Ha napi 7 vagy 8 óra alvás után sem ébredünk frissen, egész nap fáradtság gyötör, nyúzott külsőnk arra figyelmeztet, hogy az alvás minőségével van probléma. Egy kutatás eredménye szerint az alvási apnoe kezelésével nemcsak a probléma egészségre káros hatásait előzhetjük meg, de megjelenésünk is frissebb, fiatalosabb és kipihentebb lehet.

„Az alvás közbeni légzéskimaradás tünetei alattomosan jelentkeznek: először rendszerint a hálótárs veszi észre a horkolást, illetve a garat elzáródása miatt kialakult légzéskimaradást követő hirtelen, hangos levegővételt” – írja le a betegség tüneteit dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a JóAlvás Központ orvosa. A betegek számára sokszor nem egyértelmű, hogy nappali fáradtságukat, koncentrációs problémáikat, teljesítőképességük romlását alvási apnoe okozza. A légzéskimaradások miatt megzavart alvás ugyanis nem pihentető, hosszú távon pedig számos komoly probléma – magas vérnyomás, szív-és érrendszeri betegségek, diabétesz – előidézője lehet.



Fáradt, kimerült külső

A Journal of Clinical Sleep Medicine folyóirat korábbi számában megjelent kutatás arra is rávilágít, hogy az alvási apnoe kezelése nemcsak a súlyos egészségügyi következmények megelőzése miatt fontos, de segítségével a külsőnk is fiatalosabb, megnyerőbb lehet. A 20 középkorú, alvási apnoe tüneteit mutató résztvevő külső megjelenését pontszámokkal értékelték a vizsgálat kezdetekor, majd a betegség kezelésére szolgáló CPAP-terápia megkezdését követően is. Néhány hónap elteltével a résztvevőknél a következő változásokat észlelték: éberebbnek, fiatalosabbnak tűntek, és arcuk puffadtsága is csökkent.

Csodaszerek helyett

A kutatás tulajdonképpen megerősíti azt a régóta ismert tényt, mely szerint a legjobb szépítőszer az alvás, melynek tartós hiányát egyetlen kozmetikai kezelés, vagy készítmény sem képes pótolni – magyarázza dr. Vida Zsuzsanna. Az alvási apnoe leggyakoribb kezelési módja az ún. pozitív nyomású légsínterápia, vagy CPAP-terápia (Continuous positive airway pressure therapy). A kezelés lényege, hogy jól záródó és a beteg által jól tolerálható, speciális anyagból készült orrmaszk vagy orr- és szájmaszk segítségével folyamatosan pozitív levegőnyomást biztosít a felső légutakon keresztül a tüdő felé, így segítve a szabad és akadálymentes légzést alvás közben. A beteg alvása így zavartalanná válik, megszűnnek az éjszakai légzéskimaradások, felriadások. Mindez pedig egészségesebb szervezetet, kipihentebb külsőt eredményez.


forrás: www.jolavaskozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!