Új, egyszerű módszer: vérvétellel is kimutatható a méhnyakrák

Szimpatika Voltaren Emulgel Forte hirdetés
Szerző: Szimpatika
Egy kényelmesebb, diszkrétebb, és kisebb beavatkozással járó méhnyakrák-szűrővizsgálat sikeres tesztjéről számol be az MNO.

A plazmatermogram nevű eljárás a vérben lévő fehérjéket, köztük a daganat által létrehozott fehérjéket vizsgálja. A kis létszámú résztvevővel végzett kutatás eredményeiből az derült ki, hogy a teszttel kimutatható a méhnyakrák és a betegség stádiuma is – tudósított a BBC hírportálja a Plos One tudományos online folyóiratban ismertetett tanulmányról.

A méhnyakrák jelenleg alkalmazott szűrése során a kenetmintában keresnek a normálistól eltérő sejteket és nagy kockázatot jelentő, rákkeltő vírusokat. A Louiseville-i Egyetem kutatói a plazmatermogram-technológiával elemeztek vérmintákat. A vérben található fehérjék eltérően reagálnak a hőre, ez pedig a fehérjetartalom hőtérképén, azaz termogramján mutatkozik meg.

Az eljárást a méhnyakrák különböző stádiumában lévő 67 páciensen és négy egészséges önkéntesen tesztelték, hogy megnézzék, kimutatja-e a különbségeket a daganatos és az egészséges emberek vére között.

Nichola Garbett, a kutatás vezetője elmondta: egy kényelmesebb, diszkrétebb, kisebb beavatkozással járó szűrővizsgálatról sikerült bebizonyítaniuk, hogy kimutatható vele a méhnyakrák, és a daganat stádiuma is megállapítható. Hozzátette: a teszt alapján eldönthető, a betegség kezelést, vagy csak folyamatos figyelemmel kísérést igényel-e.

Emma Smith, a Brit Rákkutató Intézet munkatársa szerint az új eljárás javíthat a méhnyakrák szűrésén és kezelésén, ám mivel a kutatás során igen kevés résztvevőt vizsgáltak, egyelőre nem tudni, szélesebb körű használatnál mennyire bizonyulna pontosnak és megbízhatónak az eljárás – ehhez további vizsgálatokra lenne szükség.

 

forrás: MNO

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!