Az 5 legegészségesebb köret
Quinoa
A quinoa egy figyelemre méltó, kicsi, szemes növény. Fehérjetartalma jelentős, 12%-18%, míg a rizsé mindössze 7,4%. Emiatt nagyon jó választás vegetáriánusok számára is. Tele van aminosavakkal, vitaminokkal (kalcium, foszfor, vas) és rostokkal. Összefoglalva: ez a növény rendkívül jó hatással van a szervezetre és az egészségre, segít csökkenteni a szívroham és a magas vérnyomás kockázatát is.
Kuszkusz
Vajsárga, a durumbúza szemeinek őrléséből származó, lisztréteggel bevont gabonaféle. A benne található szelén hatékony antioxidáns, amely szerepet játszhat a vérrögök és az erekben létrejövő plakkok kialakulásának megelőzésében. Káliumtartalma szintén a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát csökkentheti, hiszen a vérnyomás és a szívritmus szabályozásában tölt be fontos szerepet. Elkészítéséhez a boltban beszerzett kuszkuszt vízben kell kifőzni vagy megnedvesítve gőzben puhára párolni. Önmagában is remek köret, fűszerekkel ízesítve vagy párolt zöldségekkel, gyümölcsökkel és olajos magvakkal gazdagítva azonban még finomabb.
Bulgur
A bulgur tört búza, azaz előfőzött, szárított búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig. A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van. B-vitamin és vas is van benne jócskán, ezért nagyon sok dietetikus javasolja a fogyasztását.
Köles
A köles a gabonák királya. Az egyetlen gabona, amely teljes értékű fehérjét tartalmaz, és amely lúgosítja a szervezetünket. Mivel kevesebb keményítőt tartalmaz, mint a többi gabonaféle, ezért sokkal könnyebben emészthető. A köles rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Hajdina
A keserűfűfélék családjába tartozó hajdinát lisztes magja miatt tekintik gabonafélének. Amellett, hogy a B-vitaminok egyik leggazdagabb forrása, még számos ásványi anyagot (magnéziumot, krómot, rezet és mangánt) is tartalmaz, így számos szerv és élettani funkció kiegyensúlyozott működésének biztosításáért lehet felelős. A bélrendszer megfelelő működéséhez rosttartalma, a gyulladások mérsékléséhez és az immunrendszer megfelelő működéséhez pedig esszenciáliszsírsav-tartalma járulhat hozzá. Köretként érdemes kipróbálni köménnyel vagy zsályával fűszerezve.
Forrás: https://www.nepbetegsegek.hu/
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Az sem jó, ha túl sok van belőle és az sem, ha kevés
- Nyári hajproblémák és megelőzésük
- Köszméte, avagy a vitaminokban gazdag egres
- Tévhitek a napozásról és a naptejről
- Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés
- Törpemalacokat és kutyákat vizsgáltak az ELTE kutatói
- Miért rosszabbodnak a refluxos panaszok nyáron?
- Ezért igyunk fügefalevél-teát!
- Milyen betegségeket kaphatunk el az élővizekben vagy a strandon?
- Hűtsd le magad belülről
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!