A fehérjében gazdag reggeli jelentősen javítja az étvágy kontrollálását és csökkenti az egészségtelen, magas zsír- és cukorbevitelt jelentő esti nassolás esélyét – derítette ki egy amerikai kutató.
Heather Leidy adjunktus az első szakember, aki azt vizsgálta, hogyan hat a reggeli étkezés az emberek étvágyára, illetve az esti nassolásra azoknál a fiataloknál, akik életmódjukból fakadóan sokszor kihagyják a reggelit.

Tanulmányába 20 kövér vagy elhízott 18-20 éves nőt vont be, akik vagy tojásból és sovány marhahúsból álló, magas fehérjetartalmú, vagy gabonapehelyből álló, normál fehérjetartalmú reggelit evett; olyan is volt köztük, aki rendszeresen kihagyta a reggeli étkezést. Valamennyi elfogyasztott reggeli 350 kalóriát tartalmazott, a magas fehérjetartalmú pedig 35 gramm fehérjét. A résztvevők kérdőívet töltöttek ki, és vérmintákat vettek tőlük a nap folyamán.
Vacsora előtt MRI segítségével vizsgálták agyukban azokat a jeleket, amelyek az étkezést és az étellel való jutalmazással kapcsolatos magatartást szabályozzák. A magas fehérjetartalmú reggeli nagyobb teltségérzetet, jóllakottságot eredményezett, és csökkent az agynak az a tevékenysége, amely az élelemért való sóvárgásért felelős. Az ilyen reggeli egyben csökkentette az esti nassolásra való hajlamot a két másik csoporthoz képest.
Ezek az adatok azt mutatják, hogy a magas fehérjetartalmú reggeli lehet az egyik stratégia a túlevés megakadályozására és az étrend minőségének javítására azáltal, hogy az egészségtelen nassolásokat felváltják a jó minőségű reggeli élelmiszerek – idézte az adjunktust a
ScienceDaily tudományos hírportál.
Leidy szerint a reggelit többnyire kihagyó emberek szervezetének mintegy három napra van szükség ahhoz, hogy hozzászokjon a korai étkezéshez. A vizsgálatban részt vevők különféle, marhahúst és tojást tartalmazó ételeket fogyasztottak, de Leidy szerint görög joghurt, túró vagy sertéssonka is alkothatja a 35 grammnyi fehérjét.
A jövőben a kutatás azt fogja vizsgálni, hogy a magas fehérjetartalmú reggeli rendszeres fogyasztása javítja-e a fiatalok testsúlyának kordában tartását. A tanulmány a
American Journal of Clinical Nutrition c. folyóiratban jelent meg.
Forrás: MTI