Melyik a legkönnyebben kificamodó testrészünk?

2014. 01. 14.
Szerző: Szimpatika
A ficamok 45%-a vállízületet érinti. Téli sportok vagy motorozás során különösen magas a rizikója annak, hogy esés közben a felkarcsont feje kiugrik az ízületi vápából. Ficamot okozhat a vállat érő közvetlen ütés, de gyakran az esés közben reflexből előrenyújtott kar csapódik be olyan erővel, hogy a vállízület kiugrik a helyéről. De kificamodhat a váll akár még egy nagy erejű dobástól is.

„Vállunk gömbízülete körkörösen mozdítható – mondja dr. Kiss Jenő, a Dr. Rose Ortopédiai Centrum ortopéd sebésze –, ezt a nagy mozgástartományt azonban csak egy kevéssé stabil ízület teszi lehetővé, mivel tokjának csontos alapja nem túl mély. A stabilitást ezért inkább a vápa porcos pereme, valamint a környező inak és izmok biztosítják. Sajnos aránylag kis erőbehatás is elég, hogy ezek a részek sérüljenek. A vállficam elsősorban a fiatalabb, aktív, sportos életet élő emberek balesete.”

A ficam iránya leggyakrabban előre mutat, de lefelé és hátrafelé is elmozdulhat a felkarcsont feje. A diagnózis és a beavatkozás is orvost igényel, nagyon veszélyes, ha laikus próbálja meg helyre tenni a sérülést. Röntgen nélkül ugyanis nem állapítható meg a ficam iránya és a környező szövetek károsodásának mértéke, ráadásul a szakszerűtlen mozgatás akár újabb ficamot is okozhat.

„A röntgenfelvétel alapján derül ki, szükség lesz-e műtétre, vagy elegendő helyre tennünk és ún. Desault-kötéssel a törzshöz rögzítenünk az ízületet – folytatja a szakember. – Minimum három hétre van szükség ahhoz, hogy a kitágult tok és izmok megfelelően összezsugorodjanak és hegesedjenek. Ezután gyógytornával erősíthetők az izmok, mert az egyszer sérült váll a későbbiekben könnyebben kiugorhat. Az ismétlődő ficamok műtéthez vezetnek, így a sportolók esetében nem ritka, hogy már rögtön az első sérülésnél vállalják a műtétet, mert ezzel kerülhető el leghatékonyabban a visszatérő ficam.”

TUDTA?

A traumás háttér miatt a vállficamok gyakran végződnek műtéttel. Ennek célja, hogy – a kimozdulás irányától függően – „ütköző” képződjön, mely megakadályozza az ismételt ficamot. Megoldást jelenthet az ízületi tok és izomzat szűkítése vagy csontos ütköző beépítése. A műtét után négy hétre Desault-kötést kell felhelyezni, utókezelésként pedig gyógytornára lesz szükség.


Forrás: https://www.drrose.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!