Csak az gyógyul meg, akinek pénze van?

Szerző: Dogossy Katalin
Az, akinek az elmúlt néhány évben volt dolga az egészségüggyel, tudja, hogy a helyzet nem túl rózsás – bár sokak szerint a magyar egészségügyi ellátás még mindig az egyik legjobb a világon. Saját tapasztalatom szerint egyébként, miközben stílusát és körülményeit tekintve borzalmas, lényegében valóban nem rossz.

Amikor mentőre volt szükségem, öt percen belül megérkezett. Amikor a kórházban kivizsgálásra, 24 óra alatt lezavarták. Szinte futószalag-szerűen küldözgettek laborból röntgenbe, légzésfunkcióról kardiológiára. Tulajdonképpen 48 órán belül volt két feltételezett diagnózis. Ezen a ponton azonban elakadtunk.

Ez a pont egy CT-vizsgálat volt, amelynek eredményétől függött, hogy egy banális gyulladás vagy egy halálos betegség „tulajdonosa” vagyok-e. Nem volt mindegy. CT-vizsgálatra azonban hat hétre tele volt a várólista. Választhattam a hat hét rettegés és a magándiagnosztikai központ között. Az utóbbit választottam. Felhívtam őket. A hölgy, aki a telefont felvettre, végighallgatott, majd kedvesen megkérdezte, hogy most akarok-e menni, vagy ráér délután.

Ráért délután. Sokba került, de megérte. Tudom, hogy nem mindenki képes megfizetni a magánorvosi szolgáltatásokat. Sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy mivel az állam a fizetésből évtizedeken keresztül levonta a TB-járulékot, neki, ha baj van, jár a magas színvonalú ellátás. Sokan úgy emlékeznek, hogy a rendszerváltás előtt jobb volt az egészségügy. Persze nem volt jobb, de sokkal olcsóbb volt, ezért mindenkinek egyformán jutott. Egy vidéki körzeti orvos szülést vezetett, fogat húzott, levágott ujjat varrt vissza. Ez alig került valamibe. Ma a rendszer sokkal drágább, ezért nem jut mindenkinek.  Az állami egészségügyi rendszert a bejelentett jövedelemmel rendelkezők egészségbiztosítási járulékából tartják fenn. Ez a tétel a bruttó bér 7%-át teszi ki, megfizetése nem választás kérdése, minden kereső számára kötelező. Az állami egészségügyi rendszert finanszírozó Egészségbiztosítási Alapba a fenti, alkalmazottaktól levont tétel mellett a munkaadó által megfizetett egészségbiztosítási járulékok, és a munkáltatói társadalombiztosítási járulék egy része kerül bevételként. A rendszer működéséből adódóan ezeknek a bevételeknek kellene fedezniük az egészségügyi szolgáltatások költségeit.

De nem fedezik.

Ugyanis egyre kevesebb aktív járulékfizetőnek kellene fenntartani azt a rendszert, amit egyre több idős beteg vesz igénybe. Az eredmények láthatóak: hosszú várakozási időkkel, kifogásolható minőségű kórházakkal és nem mindig kifogástalan színvonalú ellátással szembesül az, aki egészségügyi ellátásra szorul.

Ezért az, aki dolgozik, és egy kicsivel többet keres annál, amiből fenn tudja tartani magát és családját, félretehet egészségügyi költségekre. Tehát spórolhat célzottan egészségügyi kiadásokra. Neki, illetve munkáltatójának van lehetősége magán egészségpénztári megtakarításra, mely adómentes. Ezen az egészségpénztári rendszeren keresztül finanszírozhat a magánegészségügyben valóban színvonalas privát kezeléseket. Az egészségpénztári befizetésekből költhet szűrővizsgálatokra, szakrendelésekre – belgyógyászati, kardiológiai, nőgyógyászati, urológiai, neurológai szakrendelésekre éppen úgy, mint szükség esetén érsebészetre, ultrahangvizsgálatokra, de 24 órás szövettani diagnosztikára, laborvizsgálatokra, illetve rizikófelmérésre, egyéni egészségterv vagy életmódprogramok kidolgozására is. Persze csak annyit, amennyit korábban ő vagy a munkáltatója a számlájára befizetett. 

Vagyis, akinek van pénze, meggyógyulhat?

„Ez nem ilyen egyszerű” – válaszolta a kérdésre az egyik legelegánsabb magyar magánkórház igazgatója. Egy beteg az állami egészségügyben is meggyógyulhat, míg egy magánkórházban sem gyógyul meg mindenki. Egy biztos: szegények az emberek, és szegény az egészségügy is. Éppen ezért kellene sokkal több pénzt költeni a megelőzésre. Hogy mindenki elmehessen a korcsoportjának megfelelő szűrésekre, évenkénti laborvizsgálatra, belgyógyászati, kardiológiai vizsgálatra, hasi ultrahangra, rákszűrésekre, mellkasröntgenre. Egy megfelelő protokoll szerint. Olcsóbb volna, mint a már kialakult betegséget gyógyítani.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!