Az anyagcsere és a testsúly összefüggése

2014. 01. 07.
Szerző: Szimpatika
Sokak fejében felmerül a gondolat, hogy ha sikerül gyorsítani szervezetük anyagcseréjét, talán gyorsabban fogynak majd. Az anyagcsere felpörgetése azonban veszélyekkel is járhat, és nem segíti a súlycsökkentést.

Legalábbis nem olyan mértékben, mint ahogyan az, ha megváltoztatjuk az éterrendünket és életmódunkat. A koffeinről például bebizonyosodott, hogy nagyon kis mértékben növeli ugyan az anyagcserét, de ez nincs jelentős hatással a hosszú távú fogyásra.

A súlyvesztés ugyanis valójában attól függ, hogy hány kalóriát viszel be a táplálékkal és emellett mennyi mozogsz. A lelassult anyagcsere csak ritkán vezet túlzott súlygyarapodáshoz – ha igen, annak hátterében olyan egészségügyi probléma állhat, mint például a Cushing-szindróma vagy a pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis).

Fogyni elsősorban a következőkkel lehet:

- Csökkented a kalóriák számát. És ne feledd, hogy ahogy öregszel, egyre kevesebb kalóriára van szükséged. Ez azért van, mert a korral megváltozik a test összetétele: egyre kevesebb lesz rajta az izom, és egyre több a zsír. A zsírszövet pedig kevesebb kalóriát éget el, mint az izom.


- Mozogj többet. Ez különösen fontos, hogy megakadályozd a fogyókúrád utáni jojóhatást. Az aerob tevékenység kalóriát éget, az erősítő gyakorlatok pedig segítenek fenntartani és izomtömeget.

- Ha aggódsz a súlyod miatt, vagy úgy gondolod, hogy az anyagcseréd túl lassú, beszélj orvosoddal. Semmiképpen ne kezdj hashajtót szedni!


forrás: https://www.mayoclinic.com/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!