A hasnyálmirigy gyulladás tünetei, okai és kezelése

A hasnyálmirigy gyulladás egy gyakori betegség, a hasnyálmirigy leggyakoribb megbetegedése. Amely enyhe és súlyos lefolyású is lehet, emellett minden esetben kórházi kezelést igényel. Gyakran életmódi tényezők, például az egészségtelen táplálkozás vagy a túlzott alkoholfogyasztás váltja ki.

Mi az a hasnyálmirigy gyulladás?

A hasnyálmirigy a hasüreg hátsó részében elhelyezkedő aprócska, 10-12 centiméter nagyságú szerv, amelynek kettős szerepe van: enzim- és hormontermelés. Hormonjai a cukoranyagcserét szabályozzák, enzimjei a táplálékkal elfogyasztott fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztésében vesznek részt.

A máj, a hasnyálmirigy és az epehólyag is része az emésztőrendszernek, együttesen biztosítják a szervezet anyagcseréjét.

A hasnyálmirigy gyulladás vagy pancreatitis során a hasnyálmirigy termelte enzimek már a szerven belül aktiválódnak. Ez azt jelenti, hogy magát a hasnyálmirigyet „támadják meg”, elkezdik lebontani a szerv szöveteit.

Ez pedig gyulladáshoz, hosszú távon pedig a hasnyálmirigy súlyos károsodásához, akár elhalásához is vezethet. A pancreatitis komoly szövődményekkel járhat, súlyos esetekben akár halálos kimenetelű is lehet.

Az esetek nagy részében heveny vagy akut hasnyálmirigy gyulladás alakul ki. Ritkábban krónikus hasnyálmirigy gyulladás is előfordulhat; ez általában a heveny gyulladás után marad vissza, vagy pedig lassan, fokozatosan alakul ki.

Súlyosság szempontjából három típust különböztetünk meg:

  • Enyhe hasnyálmirigy-gyulladás

Legtöbbször pár nap alatt teljesen fel lehet épülni belőle, és nem alakulnak ki a többi szerv elégtelenségére utaló tünetek. Az enyhe hasnyálmirigy gyulladás esetén a halálozási ráta nem éri el az 1%-ot.

  • Közepesen súlyos hasnyálmirigy gyulladás

Bár átmenetileg megjelennek többféle szervi elégtelenségre utaló tünetek is,  ezek két napon belül megszűnnek, a halálozás pedig nem haladja meg a 10%-ot.

  • Súlyos hasnyálmirigy gyulladás

A többszervi elégtelenség tünetei két napon túl is fennállnak, súlyosabb esetben maradandó károsodás alakul ki. A mortalitás elérheti a 30-50%-ot is.

A hasnyálmirigy gyulladás tünetei, a hasnyálmirigy gyulladás jelei

A hasnyálmirigy gyulladás tünetei az alábbiak lehetnek:

  • Hasi fájdalom
  • Émelygés
  • Hányás, néha száraz öklendezés
  • Puffadás, hasfeszülés
  • Súlyos esetekben láz, gyors pulzus és alacsony vérnyomás is előfordulhat

A hasnyálmirigy gyulladás jelei közül a hasi fájdalom a legtipikusabb. A fájdalom a szegycsont alatt, a has középső-felső részén jelentkező fájdalom, amely övszerűvé is válhat, illetve időnként a hátba sugárzik ki.

Erős, éles fájdalomról van szó, amely miatt a betegek általában hamar orvoshoz fordulnak. (Ami kifejezetten szerencsés!) A hasnyálmirigy gyulladás gyanúja esetén mihamarabb keressünk fel orvost!

A hasnyálmirigy gyulladás okai között meg kell említeni az alkoholfogyasztást. (Forrás: freepik.com)

A hasnyálmirigy gyulladás okai

A pancreatitis kiváltó okai jelentős részben életmódi tényezők. Ez olyan szempontból jó hír, hogy a betegség kockázata némi tudatossággal nagymértékben csökkenthető. De nézzük is, mik ezek az okok!

  • Az akut hasnyálmirigy gyulladások 80%-a mögött az epekövesség áll. Ez annak köszönhető, hogy a hasnyálmirigy és az epe közös kivezető csővel rendelkeznek. Az epekő elzárhatja ezt a vezetéket, ami miatt a hasnyálmirigy is begyulladhat.
  • Az epekő kialakulásában emellett nagy szerepe van a zsíros ételek fogyasztásának, a túlsúlynak, illetve a magas koleszterinszintnek. Mindezek közvetett módon növelik a hasnyálmirigy gyulladás kockázatát is.
  • A pancreatitis mögött sok esetben a túlzott alkoholfogyasztás áll. Főleg a tömény égetett szeszek fogyasztása vált ki könnyen hasnyálmirigy-gyulladást.
  • Bizonyos anyagcserével kapcsolatos tényezők is vezethetnek pancreatitishez, ilyen például a vér magas kalciumszintje.
  • A bélflóra egyensúlyának zavara szintén kiválthatja a betegséget.
  • Ritkábban hasi műtétek után is kialakulhat heveny hasnyálmirigy gyulladás.
  • Emellett van még pár ritka ok: vírusos megbetegedések, hasi trauma, genetikai tényezők, autoimmun betegségek, keringési zavarok, illetve bizonyos gyógyszerek is kiválthatják.

A pancreatitis diagnosztizációja

A klinikai tünetek mellett szükség van laboratóriumi, illetve képalkotó vizsgálatokra is. A laboratóriumi vizsgálatok során megmérik a hasnyálmirigy-enzimek (amiláz, lipáz) koncentrációját. Árulkodó jel, ha ezek lényegesen magasabbak a normál szintnél. Emellett vizsgálhatják a májfunkciót, illetve a gyulladásra utaló molekulák meglétét is.

A különféle képalkotó eljárások, például a hasi ultrahang vizsgálat szintén kulcsfontosságúak a diagnózis felállítása során. A súlyos, illetve szövődményes esetekben az ultrahang-vizsgálaton túl lehet szükség CT, illetve hasi MR vizsgálatokra is.

A hasnyálmirigy gyulladás kezelése

A hasnyálmirigy gyulladás kezelése kórházban történik. Fontos, hogy a pancreasnak ne kelljen dolgoznia (enzimeket termelnie), így napokig nem szabad ételt fogyasztani. A szükséges tápanyagokat infúzión, illetve vékonybélszondán keresztül lehet bevinni. Emellett a bőséges folyadékbevitelt, illetve a megfelelő fájdalomcsillapítást is biztosítani kell.

A fenti intézkedések mellett van, hogy műtéti beavatkozás során kell megszüntetni a gyulladás okát, például epeúti tükrözéssel kell eltávolítani az epeúti követ.

Megelőzés

A hasnyálmirigy gyulladás okainál láthattuk, hogy sokszor könnyen megelőzhetjük a problémát a helyes táplálkozással, illetve életmóddal. Az egészséges táplálkozáson és az alkoholfogyasztás mellőzésén túl érdemes további készítmények segítségével gondoskodni májunk, illetve az epe védelméről.

Szeretném megtekinteni a Szimpatika máj-, illetve epehólyagvédő termékeit!

Gyakori kérdések

Mi a pancreas jelentése?

A pancreas jelentése: hasnyálmirigy; a hasnyálmirigy gyulladás orvosi neve pedig pancreatitis.

Lehetséges a hasnyálmirigy gyulladás kezelése otthon?

Nem, a hasnyálmirigy kezelése otthon nem lehetséges, kórházi ellátásra van szükség.

A hasnyálmirigy gyulladás hol fáj?

A has középső, illetve felső részén. Tipikus az övszerű, illetve a hátba nyilalló fájdalom is.

Megelőzhető a hasnyálmirigy gyulladás diéta segítségével?

A hasnyálmirigy gyulladás diéta segítségével megelőzhető, pontosabban nagymértékben csökkenteni lehet a kockázatát. Érdemes ügyelni a normális mértékű kalóriabevitelre, illetve az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztására is.

 

Borítókép: freepik.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!