Hogyan hat testünkre, ha nem iszunk elég vizet?

2013. 12. 29.
Szerző: Szimpatika
A vízfogyasztás hiánya komoly problémákat idézhet elő testünk szinte minden részében. A víz a legfontosabb vitális energiaforrás a szervezetben. A dehidratáltság az enzimfolyamatok lelassulását okozza, ami többek között fáradtsághoz vezet. Lássuk, hogy ezenkívül még milyen problémákat okozhat.

Magas vérnyomás

Normális hidratáltság esetén a vér 92 százaléka víz. Ha nincs elég víz a szervezetben, a vér besűrűsödik, ami áramlási ellenállást okoz és magas vérnyomást eredményez.

Asztma és allergiák

Dehidratáltság következtében a légjáratok beszűkülnek – testünk így védekezik, hogy kevesebb víz párologhasson el a kilégzéssel. Továbbá a szervezet hisztamintermelése (ami allergiás folyamatokban is termelődik) exponenciálisan nő, ahogy a test vizet veszít.



Bőrproblémák

A vízhiány meggátolja a toxinok kiválasztását a bőrön át, így bőrünk sokkal érzékenyebbeé és sérülékenyebbé válik mindenféle kórokozóval szemben.

Magas koleszterinszint

Ha nincs elég víz, a szervezet koleszterint termel, hogy sejtszinten meggátolja a vízvesztést.

Húgyhólyag- és veseproblémák

A dehidratáltság a toxinok és savtermékek felhalmozódását okozza, ami csökkenti a vesék és a húgyhólyag ellenállását a baktériumokkal és egyéb kórokozókkal szemben.

Emésztési gondok

A vízbevitel és ezzel az alkalikus ásványok bevitelének (magnézium és kalcium) csökkenése olyan komoly emésztési problémákat okozhatnak, mint a fekély, a gastritis és a reflux.

Székrekedés

A vastagbélben szívódik fel a víz legnagyobb mennyisége. Így, ha nincs elég víz a szervezetben, a vastagbél szintjén maximálisan zajlanak a felszívó mechanizmusok, ezáltal székrekedést okozva.

Ízületi fájdalom és merevség

Minden ízület felépítésében megtalálható a porcszövet, amelynek nagy része víz. Ezért elegendő víz hiányában fájdalom és merevség jelentkezhet.

Súlygyarapodás

Amikor a szervezetben nincs elég víz, az éhséghez hasonló tünetek lépnek fel, és ezt sokan félreértelmezve esznek, holott a szervezet szomjas.

Korai öregedés

A vízhiány miatt a test minden szerve, köztük a legnagyobb, a bőr is vizet veszít és megráncosodik, korai öregedést idézve elő.

A test átlag víztartalma 75%. Átlag 8 pohár vizet kellene fogyasztani ahhoz, hogy ez az arány megmaradhasson. Egy átlagos felnőtt naponta 10 pohár vizet veszít verejtékezéssel, vizelettel, széklettel.

A vér 95%-a, a csontok 22%-a míg az izmok 75%-a víz.


forrás: https://filantropikum.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!