Testünket-lelkünket erősíti a gyömbér

Szerző: Szimpatika
A gyömbér évente 1 méter hosszú szárat növeszt, vékony, lándzsa alakú levelekkel, sárga és bíbor virággal. Felhasználható része a gyökértörzs, melynek jellegzetes illata és csípős aromája van. A gyömbér több mint 12 féle antioxidánst és nyolcféle májvédő vegyületet tartalmaz. Üvegházban nálunk is termeszthető ez a széleskörűen felhasználható fűszer- és gyógynövény, mely több mint 12 féle antioxidánst és nyolcféle májvédő vegyületet tartalmaz.
A gyömbér jótékony élettani hatásai nemcsak testet, hanem a lelket is erősítik.

Gyógyhatásait tekintve az egyik legrégebbről ismert növény. A gyömbér elsődlegesen szélhajtó és görcsoldó hatású növényi drog, ajánlott napi adagja 1 g körül van. Valóban kitűnően használható gyomorbántalmakra, hányingerre és emésztési problémákra.

A gyökér forrázata vértisztító hatású, meghűlés, torokfájás, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszereként. Nem kell számolni semmiféle toxikus hatással, csupán nagy dózisban okozhat enyhe gyomorégést, hasmenést, vagy irritációt a szájban.

Előfordulhat, hogy valaki allergiás a gyömbérre, ilyenkor természetesen nem ajánlott a fogyasztása.

Olaját felhasználva erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, és szerepet játszik az influenzavírusok elpusztításában; alkalmazhatjuk a fájó ízületre is. A friss gyömbér rágcsálása jó megfázásra, vérrögképződés megelőzésére, mivel hatásos növényi véralvadásgátlót tartalmaz. A gyömbérsört még ma is ajánlják hasmenés, émelygés, hányinger ellen, ennek kellemes íze, hangulatjavító hatása van. Az ételeinket is bátran fűszerezzük vele – hatását fokozhatjuk kurkumával, amely gyulladáscsökkentő szer, és a gyömbérrel sok tekintetben azonos a gyógyhatása.



Mire jó a reszelt gyömbér?

- Napi 2 evőkanál lereszelt gyömbér elfogyasztása egy héten át tartó kúra esetén 100 g telített zsír vérrögképző hatását semlegesíti.

- Torokfájás ellen 2 evőkanál mézzel keverjünk össze ugyanennyi citromlevet és 1 cm-nyi hámozott, reszelt gyömbért. Ezt hígítatlanul fogyasszuk.

- A mézes gyömbér kellemes gyógymód a fekélyre is.

- A csípős gyökerek rendkívül hatásosak lehetnek a bélférgek ellen.

- Isiász ellen, bedörzsölésre keverjünk össze 2 evőkanál reszelt gyömbért 3 evőkanál szezámolajjal és 1 evőkanál citromlével.

- A gyömbérfőzet felhasználása: csalánkiütés és ételallergia esetén főzetét öntsük a fürdővízhez.

- A meleg, gyömbéres borogatás enyhíti az alhasi görcsöket, a fejfájást, fogfájást. A borogatáshoz készített folyadékba tehetünk csípős paprikát is.

- Tömény gyömbérteából készült meleg borogatás segíthet a vesekő által okozott fájdalmak enyhítésében.

- A gyömbértea hatása közismert émelygés ellen, valamint enyhíti a szédülést.
Legfeljebb napi két csészével fogyasszunk belőle.

- Lábgomba ellen hatásos a gyömbér tömény főzete. Testszag ellen igazi belső dezodor, ugyanis a gyömbérben található antibakteriális vegyület hatást fejt ki a testszag ellen.


forrás: https://impulsermagazin.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!