Nem hizlaló, nyers sütemények karácsonyra

Szerző: Szimpatika
A nyers édességek nemcsak szépek és finomak, hanem egészségesek is! Nem tartalmaznak cukrot, fehér lisztet és feldolgozott zsiradékot, és nincsenek hőkezelve sem.

Hogy ez miért jó? Szervezetünk azokat az ételeket tudja leghatékonyabban megemészteni, amelyek legközelebb állnak a természetes állapotukhoz. Vagyis: amik zöldségekből, gyümölcsökből, olajos magokból készülnek, sütés, főzés nélkül. A sütés nem csak az enzimeket pusztítja el, hanem tönkreteszi a legtöbb vitamint, átalakítja és emészthetetlenné teszi a fehérjéket, zsírokat.

A nyers édességekben található cukortartalom természetes. Forrása gyümölcs, aszalt gyümölcs, amelyek magas rosttartalma segíti az emésztést és lassítja az édességben található gyümölcscukor felszívódását.

És hogy hogyan kell ilyen süteményeket készíteni? Nos, íme két könnyen elkészíthető nyers édesség receptje:


Brownie

Hozzávalók:

10 dkg mandula

10 dkg kesudió

10 dkg datolya (beáztatva)

3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

1 csipet csilipor (opcionális)

A magok felét finomra, másik felét durvára őröljük (hogy legyenek benne kisebb és nagyobb szemcsék is).

A datolyát és a mazsolát áztatás után jól kinyomkodjuk, és konyhai robotgépben nem túl pépesre kidolgozzuk. Az sem baj, ha maradnak benne kisebb darabok. Ezt a nedves masszát összekeverjük a magokkal és a kakaóporral (és a csilivel). Egy kisebb lapos tálat vagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belenyomkodjuk a kakaós masszát. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy kicsit megdermedjen. A tetejét megszórjuk kakaóporral, és szeletekre vágva tálaljuk.

Kókuszos tekercs

Hozzávalók egy kisebb tekercshez:

10 dkg hámozott mandula

10 dkg datolya (ez a mennyiség változhat ízlés, és a datolya minősége szerint)

1 evőkanál cukrozatlan kakaópor 

10 dkg kókuszreszelék

1 evőkanál méz

1 alma

1 evőkanál őrölt sárga lenmag

1 darab almalap (17x17 cm-es) 

A datolyát beáztatjuk, és ha megpuhult, akkor turmixgéppel datolyapépet készítünk belőle. A datolyapépnek lekvár sűrűségűnek és teljesen krémesnek, puhának kell lennie.

A mandulát forró vízbe áztatjuk, míg a héja könnyen lehúzhatóvá válik, majd megszárítjuk, és nem túl finomra őröljük. A mandulához hozzákeverjük a kakaóport és kis adagokban annyi datolyapépet, hogy tömör, de jól gyúrható masszát kapjunk.

A töltelékhez a kókuszreszeléket finomra őröljük, és kevés mézzel, finomra reszelt almával és őrölt lenmaggal kézzel jól összekeverjük.

A mandulás kakaós tésztát almalap nagyságúra nyújtjuk (ez kb. 17x17cm). Rátesszük az almalapot, jól lenyomkodjuk, majd erre rásimítjuk a kókuszos krémet és szépen feltekerjük.

Hűtőben akár 2 hétig is eláll.


forrás : https://www.nyersetelakademia.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!