A tök jó!
A tök, ez a sokféle színben, formában és méretben pompázó, jókora és dekoratív kései termés méltóképpen díszíti az őszi otthonokat. Kapható az aprócska dísztököktől az óriás halloweeni tökig mindenféle változatban. Önmagában is szép – viaszos kemény héja miatt sokáig eláll –, mérettől függően állíthatjuk az ajtóba, vagy lehet az asztal vagy a polc dísze... Ha viszont a lámpáskészítés mellett döntünk, ami 2-3 napig csodás esti látványosság (aztán sajnos „elhervad”), élvezhetjük a kivájt tökbélből és -magokból süthető-főzhető finomságokat is.
És ha végül lecseréljük a dekorációnkat, nem kell gondolkozni, hol tároljuk: irány a komposztáló vagy a szemeteskuka.
A lámpásokat legjobb az olcsó és finom kanadai sütőtökből farigcsálni, a húsát pedig félretenni további felhasználásra. Olyan tököket válasszunk, melyeknek elég nagy és szép gömbölyű az aljuk. És vegyünk egyszerre többet, mert ha belejövünk a lámpáskészítésbe, nem lesz megállás az első darab után...
A töklámpás készítése azzal kezdődik, hogy levágjuk a tökféle alját vagy tetejét, és valamilyen „vájóval” (karalábé-, dinnye-, krumpli-), vagy egy erős nyelű kanállal kikanalazzuk a belsejét.
Jó tudni, hogy sokszor – pl. ha karcoljuk a díszítést – jobban járunk, ha előbb díszítünk, aztán vájunk, mert az erőteljes „eszközhasználatnak” nem áll ellen a vékony héjúra vájt tök, a kikanalazást viszont nem zavarja, ha már díszes a felület.
Bemelegítésképpen almamagozóval vágott lyukakkal díszíthetünk egy jövendőbeli pöttyös lámpást – aztán jöhetnek a komolyabb feladatok.
A klasszikus vigyori töklámpáshoz először tervezzük meg papíron a nagy szemeket, foghíjas szájat, orrot, aztán alkoholos filccel rajzoljuk a tökre a kivágandó részeket. Éles, vékony pengéjű késsel óvatosan vágjuk ki és távolítsuk el őket.
Játszhatunk tökkarcolást is: meglepően szép az eredmény, amikor a karcolt mintán átsejlik a fény! Ehhez egy vastagabb hímzőtűvel karcoljuk be az előre megrajzolt mintát a tök felületébe, aztán vájjuk ki a tököt, viszonylag vékonyra. Kisebb-nagyobb lyukakat is szúrhatunk bele, és tehetünk üveggyöngyöt ezekbe – egészen keleties lesz a hatás.
Az elkészült töklámpásokat vékony drót segítségével fellógathatjuk olyan helyre, aminek a közelében semmi nem kaphat lángra.
A kifaragott tök tartósabb lesz, ha vízzel hígított hipóval befújjuk vagy átdörgöljük.
És mi készülhet a maradékból?
A kanadai tök levágott hosszúkás részét felszeletelhetjük vékony karikákra, almamagozóval és késsel vághatunk bele mókás tökarcot, sütőben kisüthetjük, és máris kész a tök-csipsz – azok a gyerekek is meg fogják kóstolni, akik egyébként nem vetemednének sütőtökfogyasztásra.
De főzhetünk finom krémlevest, kipróbálhatjuk az amerikai tökös pitét, és más zöldségekkel, sajttal összesütve finom köretet készíthetünk a töklámpások „beléből”.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!