Harc a rák ellen egy kisvárosban

Szerző: Szakszon Réka
Személyes kapcsolattal, rendszeres szűrővizsgálatokkal és egy rákellenes klub aktív programjaival a kisebb térségekben is komoly eredményeket lehet elérni a daganatos megbetegedések megelőzésében és a betegek kezelésében. Csordásné dr. Juhász Judit háziorvossal, a Napraforgó Klub (a Magyar Rákellenes Liga Pusztaszabolcsi Szervezete) elnökével beszélgettünk.

Mikor kezdett a rák megelőzésével és rákbetegekkel foglalkozni?

Egyetemistaként találkoztam egy leukémiás fiúval, aki az Onkológiai Intézetben dolgozott. Rajta keresztül kerültem kapcsolatba a daganatos megbetegedések témájával. Az ő kezdeményezésére indultak el a ráktérítő klubok, ahol a betegek segítséget kaphattak a rákkal való küzdelemhez. Ebben az időben, a '80-as évek második felében még nem volt olyan kiterjedt a rákellenes mozgalom, mint manapság. Később, 1987-ben megalakult az Egyetemisták és Főiskolások Rákellenes Egyesülete, amihez én is csatlakoztam.

Mikor jött létre Pusztaszabolcson a Napraforgó Klub rákellenes szervezet, és hogy került kapcsolatba velük?

Amikor Pusztaszabolcson kezdtem dolgozni háziorvosként, a rákellenes témában végzett korábbi tevékenységem miatt gyorsan megtaláltak, és felkértek különböző feladatokra, amelyeket szívesen vállaltam. A kisvárosban egy beteg kezdeményezte a rákellenes klub létrehozását, ami kezdetben a Napraforgó Gyógyulni Vágyók Klubja nevet kapta. 2005-től vagyunk hivatalosan is a Magyar Rákellenes Liga Pusztaszabolcsi Szervezete. Én 2008-ban vettem át a szervezet vezetését, amikor elveszítettük a korábbi elnököt. Az elmúlt öt évet aktív munkával töltöttük, bővült programjaink és tagjaink száma, és egyre nagyobb elismeréseket kapunk a térségben.

Milyen programokat szervez a Napraforgó Klub?

Vannak nyílt napjaink, ismeretterjesztő előadásaink, amikor lehetőség van csatlakozni a klubhoz. Februárban a rák világnapjára szervezünk programot, áprilisban a nemzeti rákellenes napra készülünk egy rendezvénnyel. Tartunk Rózsaszín sétákat a mellrák ellen, ahol mammográfiai vizsgálatokat is végzünk egy kihelyezett szűrőbusszal: erre a szűrésre személyes behívókat küldünk ki, ami a tapasztalatunk szerint jelentősen megnöveli a résztvevők számát. Fejér megyében idén a legjobbak lettünk a 60% feletti részvételi aránnyal. A hagyománnyá vált Életmód Napunkon egy héten keresztül szűrővizsgálatokon lehet részt venni, ahol szakorvos is jelen van. November 25-én tartjuk a méhnyakrák napját: itt szűréseket szervezünk, valamint méhnyakrák elleni védőoltásokat lehet beadatni.

Hogy néznek ki a mindennapok a klub életében?

A 40 főből általában 20-25 fő vesz részt aktívan a programjainkon és azok előkészítésében. Többen már idősek, alapító tagok, így őket időről időre látogatjuk, a kiküldött emlékeztetők révén értesülnek az eseményekről. Aki éppen nehézséggel küzd, telefonon kérhet lelki támogatást, tanácsot. Havonta egyszer biztosan találkozunk, ekkor beszéljük meg ügyes-bajos dolgainkat, készülünk a következő eseményekre.

Milyen szűrővizsgálatok léteznek a kistérségben?

A leggyakoribbak a mammográfia, a méhnyak és a prosztatarák szűrése, a komplett urológiai vizsgálat, a szájüreg és a csontritkulás szűrése. Alvászavarokat is vizsgálunk, allergiaszűrést, bőrgyógyászati szűrést és légzésfunkciós vizsgálatot végzünk (amellyel a dohányzás következtében kialakuló betegségeket szűrjük).

Hogy jutnak el a szűrővizsgálatra az emberek?

Mostanra sikerült létrehozni a szűrővizsgálatok rendszerét és kultúráját. Azt vettük észre, hogy egyre kevésbé van szükség a beutalókra, amelyeket a háziorvosok írnak fel. Egyrészt általános vizsgálatokat hirdetünk a térségben, amelyeken a helyi lakosok vehetnek részt. Másrészt, ha látjuk, hogy valakinek szüksége van a szűrésre, akkor pontosan informáljuk, hogy mikor, hol kell megjelennie, és a betegek általában el is jönnek ezekre az alkalmakra.

A Magyar Rákellenes Liga támogatásával 8 figyelmeztető jel címmel készült egy videó. Hogy jött létre a kisfilm?

A '80-as évek végén az Egyetemisták és Főiskolások Rákellenes Egyesülete szedte össze a 7 figyelmeztető jelet. Ennek megjelenítésére készült az első olyan kisfilm gyerekek és felnőttek számára, ami a rákbetegséget megelőző állapotokat mutatta be. A rajzokat francia kisiskolások készítették. 2010-ben, mikor elkezdtünk foglalkozni az újabb videó témájával, az volt az alapkérdésem, hogy húsz év alatt hogy változott a fiatalok gondolatvilága ahhoz képest, amikor a francia kisgyerekek az első rákellenes kisfilmhez megrajzolták az ábrákat. Meghirdettem egy rajzpályázatot kistérségi szinten. Az óvodások beérkező rajzaiból oktatófüzeteket készítettünk, az általános iskolások pályázatából pedig animációs rövidfilm készült. Ezeket az ország több iskolájában bemutattuk már, ahol a vetítés után beszélgettünk a gyerekekkel, és egy totót is ki kellett tölteniük a filmmel kapcsolatban. Fontosnak tartjuk, hogy a rákbetegségről és a megelőzés módjairól megfelelő körülmények közt lehessen beszélni a gyerekekkel, fiatalokkal.

A daganatos betegségek általános figyelmeztető jelei:

1. Szemmel látható elváltozások szemölcsön, anyajegyen.
2. Széklettel és vizelettel kapcsolatos változások.
3. Makacs köhögés és rekedtség.
4. Állandó nyelési nehézségek.
5. Nem gyógyuló fekély vagy sérülés a bőrön.
6. Szokatlan vérzés és váladékfolyás.
7. Tapintható duzzanatok a mellben vagy a test más részén.
8. Ok nélküli testsúlycsökkenés.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!