Ennyi minden lehet egy paradicsomban

Szerző: Szimpatika
Hogy mi minden van egy paradicsomban, az nem csak a biológia szempontjából érdekes kérdés. A paradicsomot ugyanis megesszük, így aztán egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagokat tartalmaz. Természetesen most elsősorban nem azokról a komponensekről van szó, amelyek természetes módon találhatók meg benne, hanem olyan mesterséges kemikáliák, vegyületek jelenlétét kutatjuk, amelyek adott esetben ártalmasak lehetnek az egészségünkre is.

Laboratóriumunk egyik fő büszkesége, hogy több mint 600 növényvédőszert, vagy más szóval peszticidet tudunk felismerni és kimutatni a behozott mintákból. Ez a szám jóval magasabb annál, mint amennyit a hatóság előír. Így tehát mi olyan vegyületeket is megtalálunk, amelyek keresését nem írták elő, de a zöldségek, gyümölcsök, gabonák egy részében előfordulhatnak és károsak lehetnek.

Az élelmiszerek kémiai és fizikai-kémiai vizsgálatai közé tartozik tehát azok beltartalmi vizsgálata, a szennyező anyagok vizsgálata, a biotermékek vizsgálata, a különféle, már említett növényvédő szerek meghatározása, az úgynevezett maradékvizsgálatok: miotoxinok, aflatoxinok, növényvédő szerek maradékai, gyógyszermaradékok, dioxinok, csomagolóeszközök bomlástermékei, antioxidánsok, tartósítószerek, mesterséges színezékek, mesterséges édesítőszerek stb. kimutatása.

Természetesen nem csak az ártalmas anyagokat kutatjuk, hanem megnézzük azt is, hogy miből áll az a bizonyos élelmiszer, amelyet behoztak hozzánk. Megmérjük, mennyi zsír, fehérje, szárazanyag, rost, cukor, szénhidrát, vitamin, milyen mikroelemek, telített és telítetlen zsírsavak, biológiailag aktív vegyületek, adalékok találhatók benne.

És persze következnek hosszú, tömött sorban az olyan nemkívánatos összetevők, mint a toxikus fémek, a már említett növényvédőszerek, mikotoxinok, antioxidánsok, tartósítószerek, a hisztamin, az akrilamid, a benzol, vagy a különböző tiltott színezékek.

Nagyon fontos, hogy megnézzük az állatgyógyászati termékek maradékait, vagyis azokat a gyógyszereket, amelyekkel az állatokat kezelték (a méhektől a szarvasmarhákig), hiszen ezek ugyancsak károsíthatják az egészségünket.

Manapság már nélkülözhetetlen az allergének vizsgálata is: szinte nincs is olyan ember, aki valamire ne lenne allergiás, és itt nem csak a porra vagy a pollenre gondolunk – ez a megállapítás sajnos igaz az élelmiszerekre is.

Nos, kedves Olvasó, ez a sok ellenszenves anyag mind ott rejtőzhet abban a paradicsomban, amelyet jóízűen elfogyasztunk. Éppen ezért nagyon fontos megvizsgálni!


forrás:
https://laboratorium.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!