A térítésmentes influenza elleni védőoltásra jogosultak köre

2013. 11. 25.
Szerző: Szimpatika
A 2013/2014. évi influenzaszezonra történő felkészülés során több csoportban is térítésmentesen adható az influenza elleni védőoltás. Az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében a fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportjait javasolt oltani.



A térítésmentes védőoltásra jogosultak csoportjai:

- Hat hónaposnál idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek

- Súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzésfunkciójú betegek

- Szív- és érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magasvérnyomás-betegséget)

- Veleszületett, vagy betegség, illetve kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket és a daganatos betegségben szenvedőket is)

- Krónikus máj- és vesebetegek

- Anyagcsere-betegségben szenvedők (pl. diabétesz)

- Várandós nők

- Azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik

- Ápolást, gondozást nyújtó, illetve rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek

- Tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt)

- 65 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül


A fenti kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek:

- Egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, a szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyek

- A terhes nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók (beleértve a védőnőket is)

- A szociális intézmények dolgozói


Az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése és a géncsere lehetőségének csökkentése érdekében fel kell ajánlani a dolgozók számára a térítésmentes védőoltást azokon az állattartó telepeken, ahol sertés, baromfi és ló tartásával, valamint ezen állatok szállításával foglalkoznak. A védőoltásban részesíthetők a baromfi-feldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók, valamint mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött, vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozhatnak.


forrás: ÁNTSZ

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!