Téli tea az immunrendszer erősítésére

Szerző: Szimpatika
A nyárnak már visszavonhatatlanul vége, a tél itt toporog az ajtó előtt. Mire lelkileg felkészülünk a mogorva évszakra, testünket is formába kell hoznunk. A tél gyógynövényei a szurokfű, a menta, az apróbojtorján és az útifű. Ezekből áll a Gyuri bácsi-féle Téli tea, mely megelőzésre vagy élvezeti teaként egyaránt fogyasztható.

Kisebb megfázások, torokkaparás esetén nagyobb mennyiségben fogyasztva kiválhatja vagy kiegészítheti az egyéb terápiát.

A szurokfüvet az antikvitás óta ismeri az emberiség. A középkorban boszorkányokat és démonokat űztek el vele. Kínában láz, hányás, hasmenés, sárgaság és viszketéses bőrbetegségek gyógyítására használják már évszázadok óta. Mindenféle torokproblémára, köhögésre melegen ajánljuk, emellett az egész hormonrendszerünket karbantartja.

A lándzsás útifű sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatását az ókor óta ismerjük. A reneszánsz időkben szemcseppet készítettek belőle, melynek receptje ma is használatos. Szent Hildegárd légúti betegségekre és sebgyógyításra adta. Kneipp tiszteletes így ír az útifűről: „Úgy zárja be a tátongó sebet, mintha aranyfonallal varrtuk volna össze, mert mint ahogy az arany nem rozsdásodik, az útifű sem tűri a seb tisztátalanságát!” Gyógytea a levél forrázatából készül. Használjuk köhögésre, légzőszervi betegségekre, vérképzési rendellenességekre, húgysavhajtásra és allergiára.

A menta számos gyógyító hatással rendelkezik. Étvágyjavításra, emésztés könnyítésére, máj- és epebántalmakra, puffadás ellen, általános erősítésre használják leggyakrabban. Megfázás, torokfájás esetén jót tesz a teája, mert köhögéscsillapító és köptető tulajdonsága is van. Fertőtlenítő hatása miatt herpesz esetén is használják. A korai terhesség reggeli rosszulléteit lehet csillapítani a hideg borsmentateával. Érösszehúzó, érvédő, vérhígító hatása van. Nagyon jó görcsoldó, fájdalomcsillapító és nyugtató is. A fürtös menta – termesztett változataival ellentétben – vadon is megterem: nálunk, a Bükk hegységben is jelentős mennyiség található belőle. A kereskedelem nemigen forgalmazza. Kiváló immunerősítő, megfázásos betegségekben nélkülözhetetlen. Illata nem vetekszik a többi mentáéval, viszont nagyon hatásos görcsoldó, emésztésjavító, jól használható köhögésre, baktériumölő hatásánál fogva pedig légúti és húgyúti fertőzésekre, gyulladásokra, lázcsillapításra.

Az apróbojtoránnak a középkorban mágikus erőt tulajdonítottak: elbeszélések szerint a párna alá tett apróbojtorján mély álomba ringatja az embert. A néphiedelem szerint aprócska termése elűzi a gonoszt, visszafordítja a rontást. Legismertebb felhasználási területe a torok és a száj fertőtlenítése. Köhögést csillapít, torokgyulladás esetén eredményesen használható. Másik fontos tulajdonsága a máj és az epe tevékenységének szabályozása. A kelleténél magasabb húgysavszint, reuma és köszvény esetén is ihatjuk teáját. Jó vízhajtó, fogyasztásával megelőzhető a vesekő- és vesehomok-képződés. Segíti a táplálékfeldolgozást, az emésztést. Bélgyulladásra, gasztroenteritiszre, gyulladásos bélbetegségre (Chron-betegség) óránként kell egy-egy csészével inni.

Ezekből a kiváló összetevőkből áll a Téli tea. Finom íze miatt jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki egy csésze meleg teára vágyik a hűvös időben!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!