A mézédes, bódító illatú virágok tömegesen vonzzák a rovarokat, ilyenkor viszik a vándorméhészek is legelni a méheket az akácosokba.
Az akácméz az egyik legvilágosabb mézfajta, egyben a legromlandóbb is. Szívesen „hamisítják”, ezért csak megbízható kistermelőtől vásároljunk. Külsőleg enyhe égési sebekre, belsőleg székrekedés esetén fogyaszthatjuk. A méz önmagában is gyógyító hatású, köhögéscsillapító teánkba minden esetben tegyünk akácmézet.
Az akác hatóanyagai a virágban találhatók. Régebben kérgét is használták gyomor- és bélfekély ellen, ma már tudjuk, hogy a kéreg toxikus anyagokat tartalmaz, ezért fogyasztása nem ajánlott.
Teája jó köhögéscsillapító, enyhe vízhajtó és hashajtóként is alkalmazzák. Mivel igen aromás, az akácvirágot ízjavítónak is keverhetjük más teákba. A kozmetikai ipar szintén előszeretettel használja. Az akác virágából készült forrázat ezenkívül kiváló nyálkaoldó, görcsoldó, nyugtató, tonizáló hatású. Gyomor- és nyombélfekélynél az orbáncfűvel felváltva kell használni. Kúraszerűen naponta egy csészével csak addig kell inni, amíg az adott probléma meg nem szűnik. A szervezetet emlékeztetve a védekezésre a továbbiakban heti vagy kétheti egy csésze is elegendő.
Gyógytea: mindig forrázatot készítünk a száraz gyógynövényből. Egy adaghoz 2,5 dl forró víz és egy csapott evőkanál teafű szükséges. 15 percig áztatjuk, leszűrjük, langyosan fogyasztjuk.
Ha vízhajtásra használják, reggel igyanak meg egy csészével, székletlazításra viszont este kell fogyasztani. Legfontosabb tulajdonsága, hogy csökkenti a gyomorsavtermelést, ezért refluxbetegség esetén naponta 1 csésze akácvirágtea fogyasztása ajánlott este, étkezés után. Ha a gyomorégés megszűnt, ne hagyják abba teljesen a tea fogyasztását, emlékeztetőül időnként igyanak meg egy csészével.
Köhögésre napi két csésze tea fogyasztása ajánlott, 1-2 héten keresztül. Ihatjuk önmagában vagy más gyógynövényekkel (hársvirággal, kakukkfűvel, szurokfűvel, apróbojtorjánnal) együtt. Száraz köhögésnél hurutoldó, hurutos köhögésnél köptető hatása van. A teát mindig frissen kell elkészíteni, a langyosra hűlt forrázatot akácmézzel lehet ízesíteni. Fél óra alatt kortyolgatva fogyasszák el, reggel és este.
Mivel csökkenti a savtermelést, ezért étvágycsökkentő hatása is van, ebből a célból keverhetjük katángkóróval. Utóbbit főzni kell, ezért azt javasoljuk, hogy 2-3 perces főzéssel készítsék el a katángteát, majd ezzel a teával forrázzák le az akácvirágot. Napi 1 csészével igyanak belőle éhgyomorra, de nem tovább, mint 4 hét. Utána tartsanak egy 3-4 hetes szünetet.
Kivonat Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember nyomában című könyvéből.