Aromaterápiás receptek otthoni gyógyításhoz

2013. 11. 08.
Szerző: Szimpatika
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Az Aromareneszánsz – Otthoni gyógyítás francia aromaterápiával c. könyv úttörő vállalkozás Magyarországon: elsőként mutatja be az aromaterápia francia, gyógyító irányzatát. Az eddig megjelent, aromaterápiával foglalkozó hazai kiadványok nem ezt, hanem az angol wellness-irányzatot képviselték. Íme néhány javallat, recept a könyvből.

Az illóolajok alkalmazása felnőtteknél

Idegrendszer - Álmatlanság

Szaglóüvegcse

Ess Mandarin             (Citrus reticulata ze.)              2,5 ml

HV Jojoba                  (Simmondsia chinensis)          2,5 ml

Alkalmazás: Lefekvés előtt a keverékből oszlassunk el 1-1 cseppet a csuklók belső felén, dörzsöljük össze, és az illatot mélyen lélegezzük be 7-szer egymás után.

Jegyzet: A belső nyugtalanság, feszültség gyakran vezet alvászavarhoz. A mandarin illóolaja az egyik legjobb választás a feszült idegek ellazítására. A stressztől túlterhelt idegrendszerre balzsamként hat a mandarin. A belélegzett illóolaj gyors eredményt hoz, különösen, ha párologtatónkba is olyan illóolaj-keveréket teszünk, mely megkönnyíti az elalvást.

Párologtatás

Ess. Mandarin            (Citrus reticulata ze.)             2,5 ml

HE Orvosi levendula   (Lavandula angustifolia)         2,5 ml

Alkalmazás: Lefekvés előtt fél órával a tér nagyságától függően tegyünk a keverékből 10-15 cseppet az aromapárologtatóba, vagy 5-10 cseppet a diffúzorba, hogy a szobát átjárja ez a különleges, nyugalmat hozó illatvilág.

Jegyzet: Álmatlanság esetén a nyugtalanságot kiváltó ok felismerése segít az illóolaj kiválasztásban. A legtöbb esetben a mandarin vagy az orvosi levendula illóolajának használata ajánlott. Ha az álmatlansághoz bezártságérzet, légszomj társul, akkor az eukaliptusz radiata jelenthet megoldást, mely felszabadítja a légzést és nyugtatólag hat. Ebben az esetben a fent említett keverék helyett az eukaliptusz radiatából tegyünk 10 cseppet az aromapárologtatóba. Amennyiben az álmatlanság hátterében szorongás áll, a mandarin-illóolaj lesz a győztes befutó, ha viszont harag, indulat vagy más túlfűtött érzelem okozza, az orvosi levendula lecsillapítja a felfokozott tüzet és nyugodt pihenéshez segít. A fenti keverék mindkét esetben kiváló megoldást jelent.

Légzőrendszer - Száraz köhögés

Külsőleg

HE. Majoranna                        (Origanum majorana)                        1,5 ml

HE. Vietnámi eukaliptusz        (Eucalyptus citriodora)                        1,5 ml

HE. Vadlevendula                   (Lavandula latifolia spica)                    1 ml

HE. Teafa                               (Melaleuca alternifolia)                        1 ml

HE. Mentolos eukaliptusz        (Eucalyptus dives)                               1 ml

HV. Körömvirágolaj               (Calendula officinalis)                         14 ml

Alkalmazás: A keverékből oszlassunk el 6-8 cseppet a mellkason és 6-8 cseppet a hát felső szakaszán naponta 4-szer, 7 napon át.

Nem javasolt: A várandósság és a szoptatás ideje alatt.

Jegyzet: Ez a keverék egy igazi balzsam a köhögéstől megkínzott ember számára, szinte azonnal megnyugtatja a légutakat és elmulasztja a görcsösséget. Az utolsó bedörzsölést követően 2 teáskanál ricinusolajjal kenjük át a mellkast és a hátat, majd vegyünk fel egy pamutpólót, és helyezzünk melegvizes palackot a mellkasunkra, hogy átmelegítsük a légutakat.

Bőr - Ekcéma

Külsőleg

HE. Pálmarózsa                      (Cymbopogon martinii)                                 2 ml

HE. Orvosi levendula              (Lavandula angustifolia)                                0,5 ml

HE. Teafa                               (Melaleuca alternifolia)                                  1 ml

HV. Sárgabarackmag-olaj       (Prunus armeniaca)                                      10 ml

HV. Körömvirágolaj                (Calendula officinalis)                                    36,5 ml

Alkalmazás: A keverékből oszlassunk el 6-8 cseppet az érintett bőrfelületen naponta 3-szor, a teljes gyógyulásig.

Nem javasolt: A várandósság ideje alatt.

Jegyzet: Az ekcéma hátterében általában emésztési probléma húzódik meg. Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy kinek milyen táplálék okozza az ekcémás tüneteket, de vannak olyan ételek, melyek elhagyása a legtöbb embernél javulást hoz. Ilyen például a liszt, a cukor és a tejtermékek. Nem olyan régen egy tanítványunk keresett meg minket, hogy ekcémája semmilyen kezelésre nem reagál. Javaslatunkra az előbb említett táplálékokat elhagyta az étrendjéből, de még mindig nem történt változás. Ekkor felmerült, hogy próbálja meg a paradicsomot teljes mértékben mellőzni, és csodák csodája, az eredmény 2 nap múlva látható volt. A konklúzió tehát, hogy mindenkinek meg kell találnia a maga személyre szabott, ideális táplálkozási rendjét, amellyel egyensúlyba hozhatja szervezete működését.

Az ekcéma kezelésében elengedhetetlen a méregtelenítés, különös hangsúlyt fektetve a hosszú távú májtisztításra. A máj tisztítására legalább egy év, de sokszor másfél év is szükséges. Ebben is kiválóan használhatjuk az aromaterápiát és a fitoterápiát. Személyre szabott kezelésért felkereshetünk egy okleveles aromaterapeutát.

Az illóolajok alkalmazása gyerekeknél, 3 éves kortól

Légzőrendszer - Heveny fülgyulladás

Külsőleg

HE. Teafa                                          (Melaleuca alternifolia)                      1 ml

HE. Vietnámi eukaliptusz                   (Eucalyptus citriodora)                       1 ml

HE. Vadlevendula                              (Lavandula latifolia spica)                   1 ml

HV. Körömvirágolaj                           (Calendula officinalis)                         7 ml

Alkalmazás: 3-6 éves kor között: A keverékből oszlassunk el 3 cseppet a fül körüli területen naponta 5-ször, 5 napon át.

6-12 éves kor között: A keverékből oszlassunk el 4 cseppet a fül körüli területen naponta 6-szor, 5 napon át.

Jegyzet: Kisgyermekkorban az egyik leggyakoribb akut betegség a fülgyulladás, mely kínzó fájdalommal és rendszerint magas lázzal jár. A füllel kapcsolatos betegségeknél mindig felmerülhet a kérdés, hogy vajon mit nem akar meghallani a gyermek, mi az, ami ellen fülfájással tiltakozik. Sokszor a szülők közötti állandó feszültség vagy a túl gyakori rendreutasítás fejeződik ki a fájdalmas tünetekben. Mindenesetre a fülgyulladás abban a korban a leggyakoribb, amikor a gyermek megtanulja összehangolni a külvilágot önmagával, pontosabban a „kívülről” jövő információt a saját, „belülről” jövő hangjával. Mindig hangsúlyozzuk a masszázs, illetve érintés fontosságát a gyermekápolásban, mert megtanítja a gyermekeket saját fizikai és lelki határaik érzetére. Felismerik, hogy értékesek és fontosak, hiszen akit rendszeresen masszíroznak, ezekkel a gyógyító érzésekkel töltődik fel.

Bőr - Gyulladt pattanás

Arcolaj

HV. Jojobaolaj                      (Simmondsia chinensis)                     5 ml

HV. Szezámolaj                    (Sesamum indicum)                           3 ml

HV. Körömvirágolaj              (Calendula officinalis)                         2 ml

HE. Teafa                             (Melaleuca alternifolia)                       3 csepp

HE. Vadlevendula                  (Lavandula latifolia spica)                  2 csepp

Ess. Citrom                            (Citrus limonum)                              2 csepp

Alkalmazás: A keverékből oszlassunk el 2-4 cseppet a levendula-aromavízzel áttörölt bőrön reggel és este.

Jegyzet: Az arcolaj használata pattanásos bőrre talán meglepőnek tűnik, de biztosan állíthatjuk, csodát tesz. A fenti keverékben szereplő olajok és illóolajok harmonizálják a faggyútermelést és csökkentik a bőrgyulladást. Az arcolaj a bőr számára olyan, mint a testnek a friss zöldség és gyümölcs. Energiával és életerővel tölti meg a sejteket, és visszaállítja a bőr természetes funkcióit.

Ecsetelő

HE. Teafa                               (Melaleuca alternifolia)                      1 ml

HE. Vadlevendula                   (Lavandula latifolia spica)                  1 ml

Alkalmazás: A keverékből oszlassunk el 1 cseppet a gyulladt pattanáson/aknén reggel és este.

Jegyzet: Az aknék vagy gyulladt pattanások sokszor már kiskamaszkorban megjelennek, köszönhetően a gyerekeket érő túl sok stressznek, az elégtelen folyadékbevitelnek és a helytelen táplálkozásnak (sok cukor, szénhidrátközpontú táplálék és túl sok tejtermék), de természetesen a hormonális változás is szerepet játszik kialakulásukban. Ugyanakkor a hormonális változás okozta tünetek is enyhébb lefolyásúak lennének, ha jobban odafigyelnénk a táplálkozásra. Tapasztalatunk szerint a táplálkozás megreformálása nélkül csak időleges változást érhetünk el a bőr állapotának javulásában. Fontos megtanítanunk gyermekeinknek, hogy szomjoltásra a víz a legjobb ital! Továbbá azt, hogy a jól megválasztott, nyugalomban elfogyasztott, jól megrágott étel válik igazi táplálékká. Stressz hatására az étel inkább erjed, mint emésztődik.

Mozgásszervrendszer - Izomrándulás

Külsőleg

HE. Orvosi levendula            (Lavandula angustifolia)        2 ml

HE. Vietnámi eukaliptusz      (Eucalyptus citriodora)          1,5 ml

HE. Majoranna                      (Origanum majorana)           0,5 ml

HV. Körömvirág olaj             (Calendula officinalis)            16 ml

Alkalmazás: 3-6 éves kor között: A keverékből oszlassunk el 6-8 cseppet az érintett területen naponta 6-szor, a teljes gyógyulásig.

6-12 éves kor között: A keverékből oszlassunk el 8-12 cseppet az érintett területen naponta 6-szor, a teljes gyógyulásig.

Jegyzet: Az izomrándulás gyakori sportbetegség. Ezt a keveréket akkor készítettük el először, amikor egyik vendégünk kisfia kosárlabda-mérkőzése előtt két nappal lesérült. A mérkőzés utáni napon egy nagy csokor orgonával jöttek el megköszönni a „csodaolajat”, mert nemhogy felépült a fiú, de még nyert is a csapata!

Emésztőrendszer - Utazási rosszullét

Külsőleg

Ess. Mandarin                        (Citrus reticulata ze,)              3 ml

HE. Majoranna                       (Origanum majorana)             0,5ml

HE. Eukaliptusz radiata          (Eucalyptus radiata)                1 ml

HV. Szezámolaj                      (Sesamum indicum)               5,5 ml

Alkalmazás: 3-6 éves kor között: A keverékből oszlassunk el 4 cseppet a gyomor területén utazás közben. Szükség szerint többször ismételhető.

6-12 éves kor között: A keverékből oszlassunk el 6 cseppet a gyomor területén utazás közben. Szükség szerint többször ismételhető.

Nem javasolt: Az alkalmazás után 8 órán keresztül a bekent bőrfelületet védeni kell az UV-sugárzástól.

Jegyzet: Vannak gyermekek, akik nehezen viselik az utazást, a változást. Hosszabb utazásnál a fenti keveréket a javasolt adagolásban érdemes már egy nappal az indulás előtt alkalmazni, naponta 3-szor.

Idegrendszer - Fejfájás

Külsőleg

HE. Eukaliptusz radiata                     (Eucalyptus radiata)               1 ml

HE. Orvosi levendula                        (Lavandula angustifolia)          1 ml

HE. Majoranna                                  (Origanum majorana)             1 ml

HV. Sárgabarackmag-olaj                  (Prunus armeniaca)                2 ml

Alkalmazás: 3-6 éves kor között: A keverékből 4 cseppel az egész hasat finoman masszírozzuk át a fájdalom jelentkezésekor 1-szer, és 1 cseppet oszlassunk el a fájdalom helyén. Félóránként ismételjük a következő 2 órában.

6-12 éves kor között: A keverékből 6 cseppel az egész hasat finoman masszírozzuk át a fájdalom jelentkezésekor 1-szer, és 1 cseppet oszlassunk el a fájdalom helyén. Félóránként ismételjük a következő 2 órában.

A gyermeknek adjunk vizet, esetleg friss citromot is csavarhatunk bele.

Jegyzet: A fejfájás hátterében sokszor emésztési probléma áll, általánosan rossz táplálkozási szokásokkal megalapozva. Továbbá a nem elegendő vízfogyasztás is okozhat fejfájást. A szorongó, megfelelni akaró, önbizalomhiánnyal küzdő gyermekeknél is könnyen alakulhat ki fejfájás. A megoldás tehát az akut fájdalomcsillapításon túl a helyes táplálkozás kialakítása és az érzelmi biztonság megteremtése. A gyakori dicséret, elismerő szó és ölelés kellő stabilitással vértezi fel gyermekeinket. A napi masszázs pedig a „fontos vagy nekem!” üzenetet továbbítja a gyermek felé.

Forrás: Feller Adrienne – Tobai Ágota:

Aromareneszánsz – Otthoni gyógyítás francia aromaterápiával

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
22 127
Aktív eset:
16 464
Gyógyult:
4 945
Elhunyt:
718
Karanténban:
25 374
Mintavétel:
668 553
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.09.25. 08:50

A nyitólapról ajánljuk

Szeptemberi akció

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 520 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 940 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

1 960 Ft

98 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exolorfin 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 900 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Paranit fejtetű és serke elleni sampon + fésű

200 ml

3 190 Ft

16 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 520 Ft

760 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Natúr C-vitamin csipkebogyó kivonattal 1200 mg

80 db

2 060 Ft

25,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kalmopyrin® 500 mg tabletta

24 db

1 380 Ft

57,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 670 Ft

222,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® Mentol szopogató tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Herbion® izlandi zuzmó 6 mg/ml szirup

150 ml

1 640 Ft

10,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Apetister junior málna-feketeribizli ízű oldat

100 ml

1 650 Ft

16,5 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 300 Ft

46 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

1 015 Ft

16,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bilobil® Intense 120 mg kemény kapszula

60 db

4 880 Ft

81,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

2 080 Ft

20,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Otrivin Extra 1 mg/ml + 50 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 100 Ft

210 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Normaflore belsőleges szuszpenzió

30×5 ml

3 480 Ft

116 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Centrum® Gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízben

30 db

2 180 Ft

72,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Daedalon® 50 mg tabletta

10 db

1 380 Ft

138 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 070 Ft

107 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el