Milyen anyagcseretípus vagyok?

Szerző: Szimpatika
Az emberek anyagcsere alapján való kategóriákba osztását (metabolic typing) az amerikai William L. Wolcott fejlesztette ki. Módszere azon a felismerésen alapul, hogy a táplálkozás erős befolyást gyakorolhat anyagcserénk kontrollrendszerére, akárcsak az autonóm idegrendszer vagy a mirigyrendszer.

Ez utóbbi rendszerek folyamatosan arra törekednek, hogy fenntartsák a belső egyensúlyt, a táplálkozás pedig vagy segíti, vagy megakadályozza ezt. Wolcott abból indult ki, hogy minden embernek szüksége van tápanyagokra, ezek arányát azonban a genetikai adottságok alapján kell mérlegelni.

A beosztás három alaptípusba történik, ami az elsődleges kategorizálást teszi lehetővé. Helyhiány miatt itt nem térhetünk ki a finomabb beosztásra.

• Szénhidráttípus: számára az étkezés nem különösebben fontos. Elsősorban a kenyeret, a tésztát, a krumplit és a rizst szereti. A zsíros és sok húst tartalmazó ételek fáradttá teszik és hizlalják. Kedveli a vegetáriánus fogásokat.

• Fehérjetípus: imád enni, fontosak számára a kulináris élmények, és sok pénzt hajlandó kiadni ételre. Szereti a húst, a halat, a tojást és a tejtermékeket. A szénhidrátot túlsúlyban tartalmazó ételek levertté teszik és hamar éhségroham jelentkezhet nála.

• Vegyeskoszt-típus: szeret enni, de számára nem ez a legfontosabb az életben. Nem kedveli az egyoldalú táplálkozást. Akkor érzi jól magát, ha vegyes kosztot ehet. A zsíros hús nem tesz neki jót, viszont szereti a hagyományos mediterrán konyhát.

Aki folyton kimerült, jól teszi, ha átgondolja étkezési szokásait. A megfelelő koszt valósággal csodát tehet.

Szénhidráttípus

Szimpatikus/lassú égető

Javaslat: sok szénhidrát, kevés zsír és fehérje. Arány: 60:40 százalék. Inkább növényi koszt.

Igazán neki való: gyümölcs, bogyók, gabona, zsírszegény tejtermékek, borágóolaj.

 

Fehérjetípus

Paraszimpatikus/gyors égető

Javaslat: sok fehérje és zsír, kevés szénhidrát, arány: 60:40 százalék. Kedveli a húst és a halat.

Igazán neki való: hüvelyesek, szárnyashús, barna kenyér, író, sajt, avokádóolaj.

 

Vegyeskoszt-típus

Javaslat: mérsékelt mennyiségű szénhidrát, fehérje és zsír, 50:50 százalék arányban.

Igazán neki való: vegyes koszt. Számára csak kevésbé alkalmas élelmiszerek: karfiol, földimogyoró, lazac, gomba, lencse, marha- és borjúmáj.

 

Ha többet szeretne minderről megtudni: https://tgy-magazin.hu/index.php?page=3&action=SHOW&id=3213

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!